Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lastovenko_O.V_Rinok_finansovih_poslug_2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

9.1 Фінансові послуги пфтс

У сучасних умовах змінюється як форми існування цінних паперів, так і системи забезпечення торгівлі. Біржові торговельні системи представлені комплексом програмних засобів, які дозволяють здійснювати операції з купівлі/продажу активів із застосуванням електронних торгів. Однією з крупних, провідних біржових систем України є Перша фондова торговельна система (ПФТС).

Перша фондова торговельна система (ПФТС) - складний комплекс організаційних, нормативних, програмно-апаратних та технічних засобів, який зосереджує попит та пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльність відповідно чинного законодавства, статуту та правил торговельній системи.

В ПФТС укладаються угоди виключно з цінними паперами, які входять до списку ПФТС, що містить перелік усіх цінних паперів та інших фінансових інструментів, які допущені до торгівлі згідно з порядком та на умовах, передбачених правилами фондової біржі ПФТС.

До обігу в ПФТС допускаються акції, облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик, облігації місцевих позик, облігації підприємств, казначейські зобов’язання України, ощадні сертифікати, інвестиційні сертифікати та інші види цінних паперів, випуск яких не заборонений чинним законодавством України.

Технологічно вказана біржа складається з „ринку котировок” та „ринку заявок”. Також в ПФТС проводяться аукціони з продажу цінних паперів Фондом державного майна України, компаніями, що проводять первинне розміщення (IPO) власних цінних паперів, або навпаки, розпродають власні активи в цінних паперах.

Ринок котировок — ринок ПФТС, побудований за принципом Quote-Driven Market — ринку конкуруючих твердих котирувань. Торги на цьому ринку відбуваються щоденно у режимі он-лайн. В рамках „ринку котировок” в залежності від потреб учасників торгів передбачено різні варіанти виконання розрахунків через депозитарій МФС. „Ринок котировок” переважно використовується для вторинних торгів акціями, державними, муніципальними та корпоративними облігаціями, цінними паперами ІСІ та деривативами.

При здійсненні операцій на „ринку котировок” торгівці мають можливість отримати інформацію щодо конкретних продавців та покупців, що виставляють цінні папери на продаж або формують попит. Торговельні угоди укладаються в результаті домовленості між конкретними учасниками біржі.

На базі цін, що формуються на „ринку котировок” ПФТС, з 1 жовтня 1997 року розраховується офіційний індикатор біржі — індекс ПФТС, який є головним показником розвитку ринку цінних паперів України, визнаним не тільки в межах нашої держави, але й за кордоном.

Ринок заявок” (ОВДП) — технологія торгівлі, що побудована за принципом Order-Driven Market. Дана система використовується для купівлі/продажу цінних паперів, що випущені у бездокументарній формі та обліковуються в депозитарії НБУ.

„Ринок заявок” надає учасникам наступні можливості:

  • дозволяє учасникам торгів виводити на ринок не одну, а велику кількість різнотипних заявок на купівлю/продаж;

  • передбачає автоматичне укладання угод при перехрещенні умов зустрічних заявок, що дозволяє багаторазово протягом одного дня купувати і продавати ті самі цінні папери;

  • гарантує проведення розрахунків за угодами день у день за рахунок 100% переддепонування цінних паперів та грошових коштів.

Торги на „ринку заявок” ПФТС проводяться з високоліквідними акціями („блакитними фішками”) в режимі анонімної торгівлі з використанням принципу безперервного подвійного аукціону зустрічних заявок за технологією „Поставка проти платежу” з попереднім 100% депонуванням цінних паперів на рахунках зберігачів в депозитарії МФС та грошових коштів на рахунку депозитарію МФС в Національному банку України. Такий принцип депонування дозволяє ПФТС контролювати наявність активів (цінних паперів та грошових коштів) у учасників торгів, що дозволяє усунути ризик невиконання угод.

Здійснення операцій на „ринку заявок” не передбачає надання інформації щодо контрагентів. Купівля/продаж цінних паперів відбувається автоматично при спів падінні відповідних заявок.

„Ринок заявок” ПФТС розрахований на всі категорії інвесторів: як на інституційних інвесторів, так і на приватних інвесторів. „Ринок заявок” має інтерфейс (шлюз) для підключення брокерських систем Internet-торгівлі та систем прямого доступу.

Відмінності в функціонуванні „ринку котировок” та „ринку заявок” наведені у таблиці 8.1.

Таблиця 8.1- Особливості „рину котировок” та „ринку заявок”

 

«Ринок котировок» (Quote-Driven Market)

«Ринок заявок» (Order-Driven Market)

Інструменти

пайові та боргові цінні папери

на сьогодні — акції 1 та 2 рівнів; можливо — інші пайові та боргові цінні папери

Модель торгів

укладання угод на підставі неанонімних котирувань шляхом акцептів

безперервний зустрічний аукціон з анонімними та адресними заявками та автоматичним укладанням угод

Депонування активів

постдепонування

100% переддепонування цінних паперів та грошових коштів; можливість доблокування/разблокування активів протягом торгової сесії

Принцип виставлення котирувань

один учасник — одне котирування

необмежена кількість заявок від одного учасника

Модель розрахунків

поставка проти оплати або вільна поставка

автоматично поставка проти оплати з розрахунками

Типи заявок

котирування з фіксованим обсягом та ціною

 адресні/безадресні; лімітні/ринкові; з повним/з частковим виконанням

Обмеження щодо розмірів лотів та спредів

існують

не існують

Грошові розрахунки

самостійно через обслуговуючі банки

автоматично через рахунок МФС в НБУ

Регламент торгів

єдина торговельна сесія (11:00-17:00)

на сьогодні — передторговий (10:15-10:45), торговий (10:45-14:00) та післяторговий (14:00-14:15) періоди торгів

З квітня 2007 року на ПФТС запроваджено в експлуатацію нове програмне забезпечення для проведення спеціалізованих аукціонів з розміщення та викупу цінних паперів, яке дозволяє:

  • торгувати доходністю або ціною;

  • покупцю — виставляти необмежену кількість заявок;

  • продавцю — визначати критерії проведення аукціону;

  • укладати угоди за ринковою ціною. 

Своєчасне та вичерпне розкриття інформації — одна з пріоритетних задач ПФТС. Всі зацікавлені сторони, звернувшись до ПФТС, можуть отримати достовірну та вичерпну інформацію про торги на Фондовій біржі ПФТС.

Основними джерелами торговельної інформації є офіційний сайт ПФТС (www.pfts.com), інформаційно-аналітичний бюлетень „ПФТС-Інформ”, інформаційно-аналітичні продукти ПФТС („ПФТС On-line”, „Звіт-1”, „Звіт-3”), інформаційно-аналітичні продукти інформаційних агентств з якими ПФТС уклала відповідні угоди.

Інформаційно-аналітичний бюлетень „ПФТС-Інформ”— офіційне щоденне видання ПФТС в якому розміщується інформація про результати торгів Фондової біржі ПФТС, діяльність Асоціації ПФТС, рішення Ради та комітетів ПФТС, аналітичні матеріали про стан та перспективи розвитку ринку цінних паперів України.

Інформаційно-аналітичний термінал „ПФТС On-line” (http://terminal.pfts.com) — це веб-термінал, який дозволяє:

  • слідкувати за торгівлею в ПФТС у режимі on-line, проводити оперативний аналіз організованого фондового ринку України, прогнозувати перебіг подій та приймати виважені рішення;

  • переглядати максимальний обсяг інформації: найкращі котирування купівлі та продажу обраного цінного паперу; параметри останньої угоди: ціну, кількість та вартість проданих акцій; сумарну кількість цінних паперів емітента, яку на даний момент можна придбати в ПФТС; історію котирувань цінних паперів у ПФТС; перелік укладених угод із цінними паперами в ПФТС та інше;

  • створювати „портфель” і на екрані монітору: переглядати оперативну інформацію про стан портфелю (найкращі поточні котирування купівлі та продажу, ціна останньої укладеної угоди, загальна вартість проданих цінних паперів за торгову сесію); слідкувати за змінами ринкової вартості цінних паперів портфелю протягом торгової сесії; визначати ціновий тренд.

Звіт-1” — інформація про щоденні результати торгів у ПФТС. Поширюється в електронній формі серед членів ПФТС на щоденній основі. Наприкінці тижня розсилається файл із тижневими результатами торгів.

Звіт-3” — спеціальний інформаційний продукт для використання банками інформації ПФТС для розрахунку резерву цінних паперів. Необхідність створення цього продукту обумовлена вимогами постанови НБУ від 30.12.99 р. №629.

Паралельно з самостійним розкриттям інформації, ПФТС веде активну роботу з поширення даних про стан організованого фондового ринку України по каналах традиційних дистриб’юторів фінансової інформації як в Україні (інформаційні агенції „Інтерфакс”, „Українські новини”, „УНІАН”, „УФС”», «Лігабізнесінформ», «Укрінформ» та ін.), так і за її межами (інформаційні агенції Reuters, Bloomberg, Thomson Financial та ін.).