Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
детали машин конспект лекций.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
8.26 Mб
Скачать

26. Конструктивні виконання, схеми технічного розрахунку циліндричних гвинтових пружин розтягу і стиску

Призначення, конструкція і матеріали

П ружини завдяки своїм пружним властивостям набули широкого застосування в різних машинах і приладах. Вони призначені для створення постійної сили натискання і натягу між деталями машин або приладу (у фрикційних передачах, муфтах, гальмах і т.п.); віброізоляції й амортизації ударів (амортизатори, буфери, ресори і т.п.); акумулювання енергії з наступним використанням пружини як двигуна (годинникові та інші пружини); виміру сил (у динамометрах і інших вимірювальних приладах).

За конструкцією розрізняють пружини: гвинтові – циліндричні одножильні, багатожильні і складені, конічні і фасонні; тарілчасті; плоскі спіральні; листові ресори. Гвинтові пружини виготовляють із дроту в більшості випадків круглого, а іноді прямокутного перетину. Матеріал дроту для пружин - сталі (ДЕСТ 14959-69); високовуглеві 65, 70, 75, марганцовисті 65М, 55ГС, кременисті 55С2, 60С2, 60С2А, 70СЗА, хромомарганцовиста 50ХГ, хромованадієва 50ХФА, кремневольфрамиста 65С2ВА і кремнійнікелева 60С2Н2А. Для пружин, що працюють у хімічно активному середовищі, застосовують дріт із бронз БрКМц3-1, БрОЦ4-3 і ін.

Г винтові циліндричні одножильні пружини (рисунок 26.1) широко застосовують у загальному машинобудуванні, тому що вони прості за конструкцією і зручні при установці їх на робоче місце. Частіше інших застосовують пружини з дроту круглого перетину, тому що навантаження і деформації в них розподіляються більш рівномірно і вартість їх у порівнянні з іншими пружинами найменша. Пружини з дроту квадратного чи прямокутного перетину застосовують лише при великих стискаючих навантаженнях.

Призначення гвинтових циліндричних пружин різне. Гвинтові багатожильні (рисунок 26.2, а) і складені (концентричні) пружини (рисунок 26.2, б) застосовують при великих навантаженнях з метою зменшення габаритних розмірів, а гвинтові конічні (рисунок 26.2, в) і фасонні при необхідності мати перемінну жорсткість. Тарілчасті пружини (рисунок 26.2, г) складають з конусних дисків (тарілок). Застосовують при великих навантаженнях і при малих габаритних розмірах, наприклад як буфери в різних амортизаторах. Тарілчасті пружини нормалізовані ДЕСТ 3057-79 матеріал пружин - кремениста сталь 60С2А. Плоскі спіральні пружини (рисунок 26.2, д) виготовляють з тонкої високоякісний вуглецевої сталевої стрічки. Застосовують у якості заводних для акумулювання енергії заводу, що використовується в годинникових механізмах, автоматичній зброї і т.д. Листові ресори (рисунок 26.2, е) для підвищення демпфуючої здатності складають зі сталевих листів різної довжини. Застосовують для пружної підвіски автомобілів, залізничних вагонів і інших транспортних засобів. Ресори виготовляють із кременистої сталі 60С2 і 60С2А.

Тому що в загальному машинобудуванні найбільш поширені гвинтові циліндричні пружини з дроту круглого перетину, то докладно розглянемо тільки ці пружини. У залежності від виду сприйманого навантаження розрізняють гвинтові циліндричні пружини стиску (див. рисунок 26.1, а), розтягання (див. рисунок 26.1, б) і крутіння (див. рисунок 26.1, в). Пружини стиску навивають із просвітом між витками (див. рисунок 26.1, а). Для поліпшення роботи крайні витки пружини підгортають до сусідніх витків і зішліфовують. Пружини розтягання навивають без просвіту між витками з попереднім натягом, рівним l/4...l/3 від граничного навантаження. Для з'єднання з відповідними деталями машин на кінцях цих пружин передбачають причепи у виді вигнутих витків (див. рисунок 26.1, б) чи окремих деталей необхідної форми, що з'єднуються з кінцями пружин. Пружини крутіння навивають із просвітом між витками, на кінцях вони мають причепи (див. рисунок 26.1, в) для з'єднання з відповідними деталями машин. Форма причепів визначається призначенням пружини. Різновиди за класами і розрядами гвинтових циліндричних пружин стиску і розтягання зі сталі круглого перетину, а також основні параметри і методика визначення розмірів цих пружин нормалізовані ДЕСТ 13764-68...13776-68.

Розрахунок гвинтових циліндричних одножильних пружин із дроту круглого перетину

Розглянемо розрахунок гвинтових циліндричних одножильних пружин розтягання і стиску. Основні геометричні параметри гвинтових циліндричних пружин із дроту круглого поперечного переріза (див. рисунок 26.1): d – діаметр дроту; DH і D – зовнішній і середній діаметри пружини; с = D/d – індекс пружини; t – крок пружини; а – кут підйому витків; L0 довжина розгорнутої пружини (без обліку зачепів пружини). Піддатливість пружини прямо пропорційна її індексу с. Для збільшення піддатливості пружини індекс с приймають можливо великим; практично с = 4...12. Значення індексу с пружини приймають у залежності від діаметра дроту:

d, мм …………………………… <2,5 3…5 6…12

c ………………………………… 5…12 4…10 4…9

Зі збільшенням індексу пружини тієї ж жорсткості можна скоротити її довжину шляхом збільшення діаметра, а зі зменшенням індексу можна зменшити діаметр пружини шляхом збільшення її довжини.

У будь-якому поперечному перерізі витка пружини розтягання чи стиску при роботі виникають (рисунок 26.3, а) сила F, спрямована по вісьовій лінії пружини, і момент М = FD/2, вектор якого перпендикулярний вісьовій лінії пружини. Сила F розкладається на поперечну F1 = Fcosα і подовжню F1 = Fsinα сили. При розкладанні моменту М по вісьовій лінії витка пружини і перпендикулярному йому напрямку в поперечному перерізі дроту пружини виникають: крутний T = FDcosα/2 і згинаючий Ми = FDsinα/2 моменти. Тому що кут α<10...12°, то згинальний момент Ми значно менше крутного T, а подовжня сила F2 значно менше поперечної сили F1, але, як показують розрахунки, дотичні напруження зрушення значно менше дотичних напружень крутіння, тому для спрощення розрахунку пружин на міцність звичайно враховують лише крутний момент T, при цьому приблизно приймають cos α = 1, тобто Т = М = FD/2. Таким чином, розрахунок гвинтової циліндричної пружини розтягання чи стискання з дроту круглого поперечного переріза роблять за формулою:

τ = 8kFD/(πd3) = 8kFc/(πd2) < [τ], (26.1)

де τ – розрахункове максимальне навантаження в поперечних перерізах витків пружини; [τ] – навантаження, що допускається, для дроту пружини; k - коефіцієнт впливу на навантаження кривизни витків і поперечної сили; F - максимальна сила розтягання чи стиску. Формулою (26.1) користаються при перевірочному розрахунку пружини, коли її розміри відомі.

Значення коефіцієнта k приймають у залежності від індексу пружини:

c …………………… 4 5 6 8 10 12

k …………………… 1,37 1,29 1,24 1,17 1,14 1,11