Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
детали машин конспект лекций.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
8.26 Mб
Скачать

6. Вплив числа зубів на форму і міцність колес. Передачі зі зміщенням

Форма зуба, при однаковому вихідному контурі інструмента, залежить в основному від числа зубів колеса z і коефіцієнта зміщення інструмента х. Розглянемо цю залежність.

В плив числа зубів на форму і міцність зубів. На рисунку 6.1 показана зміна форми зуба в залежності від числа зубів колес, нарізаних без зміщення з постійним модулем. При z колесо перетворюється в рейку, і зуб здобуває прямолінійні обриси. Зі зменшенням z зменшується товщина зуба біля основи і вершини, а також збільшується кривизна евольвент-ного профілю. Така зміна форми при-водить до зменшення міцності зуба. При подальшому зменшен-ні z з'являється підрізання ніжки зуба (штрихова лінія на рисунку 6.1), міцність зуба істотно знижується. При нарізуванні інструментом рейкового типу для прямозубчастих передач число зубів на границі підрізання zmin=17.

Розглянутий вплив числа зубів на міцність справедливий при постійному модулі, коли зі збільшенням m збільшуються і діаметри колес. При постійних діаметрах зі зміною z змінюється модуль m. У цьому випадку змінюються не тільки форма, але і розміри зуба. Зі збільшенням z форма поліпшується, а розміри зменшуються (зменшується m). Зменшення модуля знижує міцність зуба на згинання.

Зміщення інструмента при нарізанні зубів і його вплив на форму і міцність зубів. На рисунку 6.2 зображено два положення інструмента (рейки) при нарізанні зубів: 1 – ділильна площина рейки (ДП) збігається з початковою площиною (НП) – нарізання без зміщенння; 2 – інструменту дано позитивне зміщення хт. При цьому основний db і ділильний d діаметри колеса не змінюються, тому що не змінюється z. Як видно з креслення, зміщення інструмента викликає значну зміну форми зуба. Товщина зуба біля основи збільшилася, збільшилася і міцність зуба по напруженнях вигину. Одночасно з цим загострилася головка зуба. Загострення є однією з причин, що обмежують значення зміщення інструмента. Негативне зміщення інструмента супроводжується явищами зворотного характеру.

Застосовують два типи передач зі зміщенням:

  1. Шестерню виготовляють з позитивним зміщенням x1>0, колесо з негативним x1<0, але так, що |x1|=|x2| чи х=x1+x2=0.

При будь-якому зміщенні сума ширини западини і товщини зуба по ділильному колу дорівнює кроку р. Однакові за значенням, але різні за знаком зміщення викликають однакові збільшення товщини зуба шестерні і ширини западини колеса. Тому в зачепленні зубчастої пари при х=0 ділильні кола стикаються і є початковими, як у передачі без зміщення. Не змінюються також міжосьова відстань aω, і кут зачеплення αω: aω=a=0,5(d1+d2); αω=a=20°. Змінюється тільки співвідношення висот головок і ніжок зубів.

2. Сумарне зміщення х не дорівнює нулю. Звичайно х>0, а також х1>0 і х2>0. При позитивних х1 і х2 ділильна товщина зубів шестерні і колеса більше р/2. Тому ділильні кола не можуть стикатися. Початковими стають нові кола, більші, ніж ділильні (dω1>d1, dω2>d2). Міжосьова відстань збільшується:

аω=0,5(dω1 + dω2)>а=0,5(d1+d2).

При цьому збільшується і кут нахилу лінії зачеплення як загальної дотичної до основних кол, тобто збільшується кут зачеплення, αω>а=20°. Збільшення αω, супроводжується зменшенням коефіцієнта перекриття εα, що є негативним і служить одною з причин, які обмежують застосування великих зміщень.

Нарізання зі зміщенням дозволяє в багатьох випадках підвищити якість зубчастого зачеплення. Застосовуючи зміщення, необхідно пам'ятати: позитивне зміщення підвищує міцність зубів на згинання і усуває підрізання при малому числі зубів (знижує zmin). Наприклад при z=25 збільшення х від нуля до +0,8 зменшує YF у 1,2 рази. Відповідно зменшуються і напруження згинання σF. Можна понизити zmin від 17 до 8.