Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
база тестов на экзамен.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.32 Mб
Скачать
  1. Дитині 4 місяців. Захворіла гостро із підвищення температури до 37,8 °С, покашлювання. На 3 день кашель посилився, приєдналася задишка, перкуторно - над легенями тимпанічний звук, аускультативно - з обох сторін велика кількість дрібнопухирчастих вологих та свистячих хрипів на видиху. Ваш попередній діагноз?

    1. ГРВІ, бронхопневмонія

    2. ГРВІ, гострий бронхіоліт

    3. ГРВІ, гострий бронхіт

    4. ГРВІ, обструктивний бронхіт

    5. ГРВІ, вогнищева пневмонія

  2. Дитині 2 роки. Захворіла вперше. Хворіє другий день, і - 37,4 °С. Сухий кашель, ЧД - 60/хв., експіраторна задуха. Над легенями коробковий перкутований звук. Аускультативно - жорстке дихання, розсіяні сухі свистячі хрипи. Який діагноз?

    1. Бронхіоліт

    2. Природжений стридор

    3. Гострий бронхіт

    4. Пневмонія

    5. Гострий обструктивний бронхіт

  3. Хлопчик 3-х місяців потрапив у клініку на 4-й день захворювання в тяжкому стані. Температура тіла - 38,5 °С, ЧСС - 138/хв. При клініко- рентгенологічному обстеженні встановлено діагноз гострого бронхіоліту. Чим найбільш імовірно обумовлена тяжкість стану дитини?

    1. Серцевою недостатністю

    2. Інтоксикацією

    3. Гіпертермією

    4. Нейротоксикозом

    5. Обструкцією дихальних шляхів

  4. У однорічної дитини, що пере несла ГРВІ, на 2 день захворювання в нічний час раптово з'явилось гучне дихання з утрудненим вдихом, втягненням міжребер'їв, "гавкаючий" кашель. Який найбільш імовірний діагноз?

    1. Гострий бронхіт

    2. Гостре запалення легень

    3. Бронхіальна астма

    4. Стенозуючий ларинготрахеобронхіт

    5. Гострий бронхіоліт

  5. У дитини 1,5 років спостерігається частий, нав'язливий кашель. Хворіє ГРВІ 5 днів. В анамнезі - ексудативно-алергічний діатез. Об'єктивно: дихання прискорене, з подовженим видихом, дистанційні хрипи. У легенях перкуторно легеневий звук з коробковим відтінком, жорстке дихання, сухі свистячі і різнокаліберні вологі хрипи над усією поверхнею. На рентгенограмі ОГК: підвищена прозорість легеневої тканини з посиленням судинного малюнка. Який найбільш імовірний діагноз у даної дитини?

    1. Гострий бронхіт

    2. Обструктивний бронхіт

    3. Напад бронхіальної астми

    4. Гостра пневмонія

    5. Рецидивуючий бронхіт

  6. Дівчинка віком 1 р. З міс. знаходиться у стаціонарі для з'ясування причини періодичних нападів клоніко- тонічних судом та частих ГРВІ. Народилася в належний термін. Проведене лікування вітаміном В. В пологовому будинку було проведено вакцинацію БЦЖ - шкірного знака немає. Вакцинація кору супроводжувалась енцефалітичною реакцією. Вкажіть діагноз:

    1. Аплазія вилочкової залози (синдром Ді-Джорджі)

    2. Гіпопаратиреоз

    3. Менінгоенцефаліт

    4. Спазмофілія

    5. Агаммаглобулінемія, зчеплена з Х-хромосомою (хвороба Брутона)

  7. У дитини віком 3 роки з'явили ся кашель та нежить. У сім'ї двоє інших членів мали такі ж симптоми. На третю добу від початку захворювання кашель посилився, став сухим, нав'язливим; підвищилась і до 37,8 °С. Об'єктивно дихання з участю допоміжних м'язів, при перкусії з обох боків легеневий звук з коробковим відтінком, дихання жорстке, видих подовжений, розсіяні середньо- і крупнопухирцеві вологі і подекуди сухі свистячі хрипи. Який діагноз найбільш вірогідний у хворого?

    1. Двостороння бронхопневмонія

    2. Гострий бронхіоліт

    3. Стенозуючий ларинготрахеїт

    4. Бронхіальна астма

    5. Гострий обструктивний бронхіт

  8. У дитини 5 місяців захворювання почалось гостро з підвищення температури тіла до 38 °С, кашлю, задишки, зниження апетиту. Об'єктив но: виражена задишка експіраторного типу, ЧД - 48 /хв, частий малопродуктивний кашель, дистанційні хрипи. Над легенями при перкусії коробковий звук, в задньонижніх відділах помірно послаблене, розсіяні сухі свистячі хрипи, велика кількість недзвінких середньо- і дрібноміхурцевих вологих хрипів. Який діагноз найбільш вірогідний у хворого?

    1. Гострий бронхіоліт

    2. Гострий обструктивний бронхіт

    3. Гостра бронхопневмонія

    4. Гострий бронхіт

    5. Бронхіальна астма

  9. Дитині 3 місяці. Захворіла гостро із підвищення температури до 37,8 °С, покашлювання. На 3 день кашель посилився, приєдналася задишка, перкуторно над легенями тимпанічний звук, аускультативно - з обох сторін велика кількість дрібноміхурцевих вологих та свистячих хрипів на видиху. Ваш попередній діагноз?

    1. ГРВІ, бронхіоліт

    2. ГРВІ, бронхопневмонія

    3. ГРВІ, бронхіт

    4. ГРВІ, бронхіт з астматичним компонентом

    5. ГРВІ, вогнищева пневмонія

  10. У хлопчика 2-х років субфебрильна температура, легкий нежить, кашель сухий, впертий, але без репризів, тривалий, нападоподібний, часте дихання з утрудненим видихом. Дихання жорстке, вислуховуються розсіяні сухі, свистячі хрипи. На рентгенограмі легенів - підвищена прозорість. У крові лейкопенія. Який діагноз най більш імовірний?

    1. Кашлюк

    2. Обструктивний бронхіт

    3. Пневмонія

    4. Гострий бронхіт

    5. Бронхіоліт

  11. Дитина віком 8 місяців надійшла до лікарні зі скаргами на непродуктивний, інтенсивний кашель протягом 2-х діб, свистяче дихання, під вищення температури тіла до 37,8 °С. Об'єктивно: периоральний ціаноз; діж коподібна грудна клітина; аускультативно: маса різнокаліберних хрипів; діагностовано обструктивний бронхіт. Яка терапія буде базовою?

    1. Антибіотики

    2. ГКС

    3. Бронхолітики

    4. Муколітики

    5. Ферменти

  12. У здорової 3-місячної дитини 2 доби тому з'явилися нежить та кашель. У старшої сестри теж такі симптоми. Три години назад кашель посилився, дихання важке, виражена дихальна недостатність. Аускультативно над легенями багато вологих дрібно- міхурцевих хрипів з обох боків. Який найбільш імовірний діагноз?

    1. Гострий обструктивний бронхіт

    2. Гострий простий бронхіт

    3. Гострий бронхіоліт

    4. Пневмонія

    5. Муковісцидоз

  13. У дитини 1,5 років на тлі ГРВІ вперше з'явилася задишка з подовженим, свистячим видихом. Бліда, задишка експіраторного характеру. Над легенями звук з коробковим відтінком. При аускультації - подовжений видих, сухі свистячі хрипи на видиху. Рентгенологічно: ознаки бронхіальної обструкції. Ваш попередній діагноз?

    1. Гостра пневмонія

    2. Бронхіальна астма

    3. Бронхіоліт

    4. Обструктивний бронхіт

    5. Гострий бронхіт

  14. Дитині 2 роки. Захворіла вперше. Хворіє другий день: 1 - 37,4 °С, сухий кашель, ЧД - 30/хв. Над легенями і ясний перкуторний звук. Аускульта- 1 тивно - жорстке дихання, розсіяні сухі хрипи. На рентгенограмі посилення і легеневого малюнка. Який діагноз імовірний?

    1. Обструктивний бронхіт

    2. Гострий (простий) бронхіт

    3. Природжений стридор

    4. Пневмонія

    5. Бронхіоліт

  15. У хлопчика 1 року на третій день захворювання (температура 37,6 °С, нежить), приєднались сухий частий кашель, експіраторна задишка. При об'єктивному обстеженні над легенями спостерігається коробковий відтінок перкуторного звуку, при аускультації - велика кількість сухих свистячих та середньоміхурцевих хрипів. Найбільш імовірний діагноз:

    1. Ларинготрахеїт

    2. Гострий простий бронхіт

    3. Пневмонія

    4. Бронхіоліт

    5. Гострий обструктивний бронхіт

  16. У хлопчика 1 року на третій день захворювання (температура 37,6 °С, нежить), приєднались сухий частий кашель, експіраторна задишка. При об'єктивному обстеженні над легенями спостерігається коробковий відтінок перкуторного звуку, при аускультації - велика кількість сухих свистячих та середньоміхурцевих хрипів. Найбільш імовірний діагноз:

    1. Ларинготрахеїт

    2. Гострий простий бронхіт

    3. Пневмонія

    4. Бронхіоліт

    5. Гострий обструктивний бронхіт

  17. У дитини 5 мiсяцiв захворювання почалось гостро з пiдвищення температури тiла до 380С, кашлю, задишки, зниження апетиту. Об'єктивно: виражена задишка експiраторного типу, ЧД 48 за хвилину, частий малопродуктивний кашель, дистанцiйнi хрипи. Над легенями при перкусiї коробковий звук, в задньонижнiх вiддiлах помiрно послаблене, розсiянi сухi свистячi хрипи, велика кiлькiсть недзвiнких середньо- i дрібнобульбашкових вологих хрипiв. Який дiагноз найбiльш вiрогiдний у хворого?

      1. Гострий обструктивний бронхіт

      2. Гострий бронхiолiт

      3. Гостра бронхопневмонiя

      4. Гострий бронхіт

      5. Бронхiальна астма

ЗАДАЧІ

1.У дитини 1,5 року піднялася температура до 380С, насморк, сухий кашель, задишка. Дихання з участю допоміжної мускулатури, періоральний ціаноз. Захворів напередодні після контакту з хворим батьком. Об´єктивно: гіперемія слизової горла, перкуторно – тимпаніт над всією поверхнею легенів, дихання бронхіальне, розсіяні вологі середньопухирчасті та сухі хрипи. ЧСС 120/хв., тони серця приглушені. Гемограма: Ер 3.2 на 1012/л, Нв 110 г/л, Лей 8,2 на 109/л, е 2%, п8%, с 34%, лімф 44%, мон 12%, ШОЕ 18 мм/год.

Ваш попередній діагноз?

Який план обстеження?

Лікування та профілактика.

2.Дитині 2 роки, хворіє на ГРВІ. На 3 добу захворювання вперше в житті виникла дихавиця, утруднений видих, хрипи чути на відстані. Об´єктивно: стан середньо-важкий. Периоральний ціаноз. Помірні катаральні прояви. ЧД – 48/хв.. Грудна клітини здута, в акті дихання беруть участь допоміжні м´язи. Перкуторно – звук з коробковим відтінком. Аускультативно – дихання жорстке, з великою кількістю сухих хрипів, видох подовжений.

Ваш попередній діагноз?

Який план обстеження?

Лікування та профілактика.

3.Хлопчик 5 місяців захворів гостро, температура 38,70С, кашель, кволість. Чд 50/хв, утруднений видох. Перкуторний звук коробковий, ускультативно: жорстке дихання, сухі свистячі хрипи та вологі дрібноміхурцеві хрипи білатерально. Межі серця не розширені, тони глухі, чсс 140/хв.

Ваш попередній діагноз?

Який план обстеження?

Лікування та профілактика.

Виписати рецепти на лікарські препарати: Еуфілін (р-н для внутрішньовенного введення), сальбутамол (вентолін) в таб. та інг., натрія оксибутират (ГОМК), парацетамол, ібупрофен (ібуфен), лірична суміш р-н, лаферон, віферон, анаферон, арбідол, бронхомунал-П, афлубін, амброксола гідро хлорид (лазолван, флавамед), мукалтін, преднізолон.

ЮРА

Тестові завдання.

В-І

  1. Пік захворюваності на ювенільний ревматоїдний артрит припадає на?

    1. 8 місяців

    2. 2 роки

    3. 5 років

    4. 10 років

    5. 16 років

  2. В основі ювенільного ревматоїдного артрита лежить:

    1. патологічна імунна відповідь

    2. псевдоалергійна реакція

    3. алергійний механізм

    4. інфекційний процес

    5. травма

  3. Відмітною ознакою суглобового синдрома при ювенільному ревматоїдному артриті є:

    1. біль

    2. припухлість

    3. ранкова скутість

    4. моно- та олігоартритичні ураження

    5. асиметричність ураження

  4. Ювенільний ревматоїдний артрит- це хронічне запальне захворювання суглобів, що починається у дитини в віці:

    1. до 1 року

    2. до 2-х років

    3. до 5-ти років

    4. до 10-ти років

    5. до 16-ти років

  5. Максимальна кількість уражених суглобів при артритичній формі ювенільного ревматоїдного артрита:

    1. до 2-ох суглобів

    2. до 3-ох

    3. до 4-ох

    4. до 5-ти

    5. до 6-ти

  6. При ювенільному ревматойдному артриті, суглобовій формі, частіше черговість залучення в запальний процес суглобів наступна:

    1. кульшові, колінні, гомілковостопні, проміннозапястні

    2. гомілковостопні, проміннозапястні, колінні, кульшові

    3. колінні, гомілковостопні, проміннозапястні, кульшові

    4. проміннозапястні, гомілковостопні

    5. кульшові, проміннозапястні, колінні, гомілковостопні,

  7. Що не відноситься до особливостей поліартритичного варіанта ЮРА:

    1. ураження дрібних суглобів кистей та стоп з переважанням проліферативних змін

    2. активність за лабораторними ознаками спостерігається рідко

    3. у третини хворих страждають міжхребцеві суглоби шийного відділу хребта

    4. часто зустрічається артрит скронево-щелепного суглоба

    5. дебют захворювання з ураження колінних суглобів

  8. Що з нижче переліченого відносять до позасуглобових уражень при ЮРА?

    1. увеіт

    2. ураження серця та судин

    3. ураження шкіри та ретикулоендотеліальної системи

    4. амілоїдоз внутрішніх органів

    5. все зазначене

  9. Для хронічного увеїта при ЮРА характерно все, за винятком:

    1. іридоцикліта, катаракти, стрічковидної дистрофії рогівки

    2. ураження очей у 60-70% двостороннє

    3. має малосимптомний перебіг, діагностується тільки за допомогою щільової лампи

    4. у пятої частини дітей розвивається до суглобового сидрома

    5. не призводить до сліпоти

  10. Який з перелічених спеціалістів обов’язково повинен оглядати кожну дитину з ЮРА?

    1. травматолог

    2. кардіолог

    3. гастроентеролог

    4. окуліст

    5. невропатолог

  11. Які з перелічених досліджень в більшій мірі характерні для ЮРА?

    1. ревматойдний фактор

    2. антинуклеарний фактор

    3. LE-клітини

    4. все перелічене в рівній мірі

    5. LE-клітини + РФ

  12. Що не характерно для суглобово-вісцеральної форми ЮРА:

    1. лихоманка

    2. висип

    3. лімфаденопатія та гепатолієнальний синдром

    4. артралгії

    5. гіпертонія

  13. Які ознаки лихоманки на спостерігаються при ЮРА:

    1. інтермітуючий чи ремітуючий характер, з температурою до 39,5-40оС ввечері і/чи вранці

    2. часто супроводжується виснажуючими ознобами

    3. після зниження температури діти зберігають бадьорість

    4. зниження температури досягається тільки великими дозами протизапальних засобів, особливо преднізолону

    5. ефективна антибіотикотерапія

  14. Частота інтермітуючої/ремітуючої лихоманки при ЮРА (J.G. Schabler, R.G. Wedwood, 1987) складає:

    1. 20%

    2. 40%

    3. 60%

    4. 80%

    5. 100%

  15. Частота ревматойдного висипу при ЮРА за даними J.G. Schabler, R.G. Wedwood (1987) складає:

    1. 20%

    2. 40%

    3. 60%

    4. 80%

    5. 95%

  16. Спленомегалія, гепатомегалія та лімфаденопатія при ЮРА за даними J.G. Schabler, R.G. Wedwood (1987) зустрічається у:

    1. 20%

    2. 40%

    3. 60%

    4. 85%

    5. 100%

  17. Яка ознака не характерна для ревматоідного висипу при ЮРА?

    1. макульозний характер

    2. поліморфна, нестійка

    3. розквітає при підйомі температури, щезає при нормалізації температури

    4. рожевий колір

    5. сверблячий характер

  18. Яка із позасуглобових ознак при суглобово-вісцеральній формі ЮРА за терміном появи є найпізнішою та розвивається через кілька років?

    1. ексудативний перикардит, міокардит, ендокардит

    2. плеврит, пневмоніт

    3. гломерулонефрит

    4. лімфаденопатія, гепато- та спленомегалія

    5. амілоїдоз нирок

  19. Що не характерно для хвороби Стіла, як варіанта перебігу ЮРА:

    1. лихоманка

    2. висип

    3. лімфаденопатія та гепатоспленомегалія

    4. клінічно вираженого артрит

    5. артралгії без артриту

  20. Що не відноситься до особливостей показників крові при субсепсисі Віслера-Фанконі:

    1. нейтрофільний лейкоцитоз до 30-50*109/л із зсувом вліво

    2. ШОЕ до 60-70 мм/год

    3. анемія, тромбоцитоз

    4. змінений титр сіалової кислоти, протеїнограма, фібриноген

    5. гіпербілірібінемія

  21. Що не характерно для субсепсиса Віслера-Фанконі наступні, крім:

    1. хвилеподібний перебіг

    2. при адекватному лікуванні видужання після 1-2 рецидивів

    3. процес може локалізуватись у суглобах і захворювання отримає риси ЮРА

    4. хронізується на десятки років без ураження суглобів

    5. захворювання отримає риси хвороби Стіла

  22. Які ознаки не характерні для рентгенологічної картини ЮРА:

    1. остеопороз

    2. звуження суглобових щілей

    3. порушення росту кісток

    4. узурація поверхонь суглобового хряща

    5. секвестрація кісток

В-ІІ

  1. Який метод лабораторного дослідження при позитивному результаті означає, що процес має агресивний характер?

    1. дослідження на LE-клітини

    2. визначення імуноглобуліну А

    3. різке прискорення ШЗЕ, гіперлейкоцитоз

    4. ревматойдний фактор

    5. антинуклеарний фактор

  2. Який з перелічених показників не дозволяє ні виставити, ні виключити діагноз, однак має важливе прогностичне значення при ревматойдному артриті?

    1. дослідження на LE-клітини

    2. визначення рівня імуноглобуліну А

    3. різке прискорення ШЗЕ, гіперлейкоцитоз

    4. антинуклеарний фактор

    5. ревматойдний фактор

  3. Які ознаки не відносяться до ознак ЮРА на відміну від ураження суглобів іншої етіології – ЮХА

    1. прогресування захворювання (генералізація суглобового синдрому, залучення внутрішніх органів)

    2. ознаки руйнування уражених суглобів (хрящової тканини, узурація суглобових поверхонь, анкілози)

    3. стійкого порушення та прогресування порушення функцій суглобів

    4. розвиток увеїтів (більше у дівчаток)

    5. ураження суглобів плоских кісток

  4. Що не відноситься до ознак серонегативного спондилоартриту (ювенільної спонділоартропатії) при ЮРА:

    1. болі у спині, скутість чи обмеженість рухів

    2. частіше вражається осьовий скелет (хребет та кряжово-клубові суглоби)

    3. часто зустрічається увеїт

    4. розвивається у віці >10 років

    5. частіше хворіють хлопчики, відсутні ревматойдний та антинуклеарні фактори

  5. Які препарати не слід використовувати при загостренні ЮРА з низьким ступенем активності ревматоїдного артрита (1 ступінь):

    1. НПЗП внутрішньо чи у вигляді мазей місцево

    2. делагіл, салазопірідозин

    3. аплікації димексида, парафіна

    4. лазеро- чи магнітотерапія на ділянки суглобів, ЛФК, масаж

    5. Д-пеніциламін

  6. Що не слід включати до терапії при загостренні ЮРА із середнім ступенем тяжкості ревматоїдного артрита (ІІ ступінь):

    1. НПЗП внутрішньо

    2. Д-пеніциламін, метотрексат

    3. індуктотермія на ділянки суглобів, ЛФК, масаж

    4. фонофорез гідрокортизона місцево, внутрішньосуглобове введення дипроспана

    5. делагіл

  7. Які препарати не призначають при загостренні ЮРА з високим ступенем активності (ІІІ ступінь):

    1. НПЗП внутрішньо, преднізолон пуль-терапією, місцево

    2. метотрексат, азатіоприм

    3. пульс-терапія метипредон та циклофосфан

    4. плазмаферез, гемосорбція, внутрішньосуглобове введення дипроспана

    5. делагіл

  8. Що не призначають в періоді ремісії ЮРА:

    1. спорадичного прийому НПЗП

    2. базові препарати в залежності від перенесеного ступеня активності (І-ІІ-й) (делагіл, Д-пеніциламін, метотрексат)

    3. ЛФК, санаторно-курортне лікування

    4. метипред та циклофосфан при перенесеному високому ступеню активності

    5. преднизолон

  9. Які препарати не відносяться до НПЗП, що використовують в терапії ЮРА:

    1. вольтарен 2-3 мг/кг

    2. індометацин 1-3 мг/кг

    3. напроксен 10-20 мг/кг

    4. інгібітори циклооксигенази-2: німесулід, мелоксикам, лорноксикам, целекоксиб

    5. преднізолон 2 мг/кг

  10. Що не є показаннями до застосування глюкокортикоїдів при ЮРА:

    1. системного варіана початку з високою лихоманкою

    2. тяжкого кардита

    3. увеїта, що не купірується при місцевому використанні ГКС, інші тяжкі позасуглобові проявлення

    4. вираженого загостреного синдрома при поліартритичному варіанті

    5. ярко вираженого олігоартрита

  11. До принципів використання ГКС при ЮРА відносять усе перелічене, за винятком:

    1. при стиханні системних проявів доза преднізолона через 2-3 тижні знижується до підтримуючої, потім переводиться на інтермитуючий прийом до відміни

    2. чим менше доза, тим повільніше зниження

    3. при системному варіанті ГКС поліпшують прогноз, при поліартритичному погіршують та використовуються, як симптоматичний засіб

    4. ГКС доцільно призначати для тривалого використання, як препарати першого вибору

    5. у випадку високої активності при системному варіанті ГКС використовують у вигляді пульс-терапії

  12. Пульс-терапія ГКС, що призначається при ЮРА, це:

    1. призначення високих доз преднізолона внутрішньо (до 5 мг/кг) на протязі 3-х діб

    2. внутрішньом’язове введення преднізолона в дозі до 10 мг/кг

    3. комбіноване введення внутрішньо та внутрішньом’язово до 15 мг/кг на протязі 3-х діб

    4. внутрішньовенне введення крапельно з гепарином в дозі 30 мг/кг (не більше 1000мг) на протязі 3-х діб

    5. внутрішньовенне введення болюсно з гепарином в дозі 10 мг/кг на протязі 3-х діб

  13. До базисної терапії ЮРА, що сповільняє руйнування кісток та хрящів, та призначається на ранніх строках та на тривалий термін (місяці, роки), відносять усе перелічене, за винятком:

    1. сульфасалазіна

    2. Д-пеніциламіна

    3. метотрексата

    4. азатіоприма, циклофосфана

    5. преднізолона

  14. Назвіть антицитокіновий препарат, що був розроблений спеціально для базисної терапії ЮРА:

    1. лефлунамід

    2. інфліксимаб

    3. етанерцект

    4. азатіоприм

    5. циклофосфан

  15. Назвіть препарати моноклональних антитіл - інгібіторів фактора некроза пухлини, що використовуються при ЮРА:

    1. инфликсимаб, етанерцект

    2. лефлунамід

    3. Д-пеніциламін

    4. метотрексат

    5. азатіоприм, циклофосфан

  16. При низькій активності ЮРА та відсутності достатнього ефекту від лікування НПЗП через 4-6 міс показано призначення тривало та повільно діючих (базисних препаратів), а саме:

    1. сульфасалазина не менш ніж 20 тижнів чи делагіла

    2. метотрексата 1 раз на тиждень 5-12,5 мг

    3. циклоспорина А 4-6 мг/кг 6-8 місяців

    4. азатіоприма 1,5-2 мг/кг щоденно

    5. циклофосфана 4-5 мг/кг на добу

  17. Найбільш несприятливий прогноз в плані інвалідності по опорно-руховому апарату при ЮРА спостерігається:

    1. при переважно суглобовій формі (поліартрит, моноартрит, олігоартрит)

    2. суглобово-вісцеральній формі з обмеженим ураженням суглобів

    3. синдромі Стіла

    4. субсептичному синдромі

    5. синдромі Стіла та гострому початку

  18. Які діагностичні ознаки характерні для системного варіанта ЮРА, крім:

      1. лихоманка

      2. гіпертонія

      3. висип

      4. лімфоаденопатія та гепатолієнальний синдром

      5. арталгії (артрит)

  19. Для СЧВ характерні, за виключенням:

    1. Капіляри

    2. Ядерна патологія

    3. Відкладання імунних комплексів в вогнищах пошкодження тканин

    4. Бактеріємія

    5. Накопичення антиглобулінових антитіл

  20. В основі якого захворювання знаходяться імунні порушення, що призводять до ураження ендотеліальних клітин, а патогенетичний процес починається у синовіальних оболонках, ґенез позасуглобових проявів пов’язан з імунокомплексним васкулітом та неопосередкованим ураженням тканей лімфоцитами та аутоантитілами?

    1. ЮРА

    2. СЧВ

    3. склеродермії

    4. дерматоміозита

    5. вузликового периартеріїта

  21. При якому захворюванні найбільш важкі форми пов’язані з носійством антигенів локуса DR в сполученні з В35, серопозитивні його варіанти корелюють з НLА DR4, а носійство антигенів HLA-локуса В12, В40, В27 частіше асоціюється з переважно суглобовими формами?

    1. ЮРА

    2. СЧВ

    3. склеродермії

    4. дерматоміозиті

Е.вузликовому периартериїті

  1. Який з перелічених показників не дозволяє поставити діагноз при ревматоїдному артриті?

    1. дослідження на LE-клітини

    2. визначення рівня імуноглобуліну А

    3. різке прискорення ШОЕ, гіперлейкоцитоз

    4. антинуклеарний фактор

    5. лімфоцитоз

ЗАДАЧІ

1.У дитини 8 років без явних чинників з´явилася фебрильна лихоманка, яка супроводжується дрібно плямистими висипами на тулубі та кінцівках, набряком між фалангових суглобів кінцівок, ранковою скутістю рухів у суглобах. Окрім цього, мають місце ознаки ексудативного перикардиту, збільшення периферичних лімфатичних вузлів, гепатоспленомегалія.

Ваш попередній діагноз?

Який план обстеження?

Лікування та профілактика.

2.Дитина 11 років, 2 тижні потому перенесла ангіну. Лікувалась народними методами. Зараз підвищилась температура до фебрильних цифр, є задишка, болі і набряки колінних і гомілково-ступеневих суглобів, через що дитина не може ходити. Об´єктивно: дитина бліда, ЧСС – 120/хв., тони глухі, систолічний шум на верхівці і у Vточці, межі серця зміщені ліворуч на 0,5 см від середньо ключичної лінії.

Ваш попередній діагноз?

Який план обстеження?

Лікування та профілактика.

3. У хлопчика 12 років підйом температури до 39С, боль у суглобах, м’язах переважно нижніх кінцівок, над суглобами висипка еритематозна з ліловим відтінком, періорбітальні тіні, на слизовій рота афти, гінгівіт, поліаденія. При обстеженні пальпація м’язів болісна, виражена слабкість їх, тест з присіданням дитина не може виконати. Чд 20 /хв, дихальні шуми послаблені, межі серця розширені вліво на 2 см, тони послаблені, систолічний шум у т. Боткіна та на верхівці. Печінка +3 см, селезінка +1 см.

Ваш попередній діагноз?

Який план обстеження?

Лікування та профілактика.