Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема5.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
322.05 Кб
Скачать

Прогнозування та планування економічного розвитку

Державне прогнозування економічного і соціального розвитку — є науково обґрунтованим передбаченням напрямів розвитку країни, окре­мих галузей економіки або окремих адміністративно-територіальних одиниць, можливого стану економіки та соціальної сфери в майбут­ньому, а також альтернативних шляхів і строків досягнення параме­трів економічного і соціального розвитку.

Прогноз економічного і со­ціального розвитку є засобом обґрунтування вибору тієї чи іншої стра­тегії та прийняття конкретних рішень органами законодавчої і виконав­чої влади, органами місцевого самоврядування щодо регулювання соціально-економічних процесів.

Державне планування економічного і соціального розвитку Украї­ни — це науково обґрунтоване формування взаємоузгодженої комплексної системи заходів органів законодавчої і виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, спрямованих на ефективне розв’язання проблем економічного і соціального розвитку, досягнення стабільного еко­номічного зростання.

Здійснення державою економічної стратегії і тактики у сфері гос­подарювання спрямовується на створення економічних, організаційних та правових умов, за яких суб’єкти господарювання враховують у сво­їй діяльності показники прогнозних і програмних документів еконо­мічного і соціального розвитку.

Учасники державного прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України — органи державної влади, які розробляють, затверджують і здійснюють прогнозні та програмні документи економічного і соціального розвитку, а саме: Кабінет Міністрів України, уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань економічної політики, інші центральні орга­ни виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування.

Органи влади Автономної Республіки Крим, місцеві органи вико­навчої влади та органи місцевого самоврядування відповідно до Кон­ституції України розробляють і затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та здійснюють планування економічного і соціального розвитку цих одиниць.

Правовою основою державного прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України є Конституція України, Закон України «Про державне прогнозування та розроблен­ня програм економічного і соціального розвитку України», інші за­кони України та підзаконні нормативно-правові акти, прийняті на їх виконання.

У Законі України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» від 23 березня 2000 р. визначаються правові, економічні та організаційні засади фор­мування цілісної системи прогнозних і програмних документів еконо­мічного і соціального розвитку України, окремих галузей економіки та окремих адміністративно-територіальних одиниць як складової части­ни загальної системи державного регулювання економічного і соціаль­ного розвитку держави. Законом встановлюється загальний порядок розроблення, затвердження та виконання зазначених прогнозних і про­грамних документів економічного і соціального розвитку, а також права та відповідальність учасників державного прогнозування та роз­роблення програм економічного і соціального розвитку України.

Прогнозні та програмні документи економічного і соціального роз­витку — документи, які відповідають вимогам законодавства України щодо документів і відображають прогнози та програми економічного і соціального розвитку.

Система прогнозних і програмних документів економічного і со­ціального розвитку складається з:

– прогнозів економічного і соціального розвитку України на серед­ньо- та короткостроковий періоди;

– Державної програми економічного і соціального розвитку Украї­ни на короткостроковий період;

– прогнозів економічного і соціального розвитку Автономної Республіки Крим, областей, районів та міст на середньостроковий період;

– програм економічного і соціального розвитку Автономної Республіки Крим, областей, районів та міст на короткостроковий період;

– прогнозів розвитку окремих галузей економіки на середньостро­ковий період;

– програм розвитку окремих галузей економіки.

Основними формами державного планування господарської діяльності є Державна програма економічного та соціального розвитку України, Дер­жавний бюджет України, а також інші державні програми з питань еконо­мічного і соціального розвитку, порядок розробки, завдання та реалізація яких визначаються законами про державні програми, а саме

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]