Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
120925_звіт_тези.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
360.29 Кб
Скачать

2.4.3. Якість підготовки фахівців відповідного рівня кваліфікації. Державна атестація

Основна відповідальність за якість знань майбутніх фахівців покладена на випускові кафедри, підсумком роботи яких є державна атестація.

У 2011-2012 навчальному році загальна кількість випускників по Університету в цілому становила 1851 особу, з них 213 осіб – з відзнакою. По Одеському інституту фінансів – 286 осіб, з них 32 особи – з відзнакою; по Харківському інституту фінансів – 525 осіб, з них 30 осіб – з відзнакою, по Донецькій філії – 224 особи, з них 22 особи – з відзнакою.

По базовому Університету всього випускників – 804 особи, з них із відзнакою – 129 осіб.

Державна атестація випускників Харківського інституту фінансів УДУФМТ з напрямів підготовки здійснюється відповідно до вимог галузевого стандарту вищої освіти та відповідно до Програми комплексного державного екзамену за фахом в умовах організації навчального процесу в кредитно-модульній системі підготовки фахівців.

Державною атестацією студентів Одеського інституту фінансів УДУФМТ освітньо-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст» спеціальності 7.03050801 «Фінанси і кредит» передбачено виконання дипломної роботи. На захисті дипломної роботи перевіряється рівень її якості, а результати захисту дипломної роботи є основою формою оцінки результатів навчання, показником рівня теоретичної й практичної підготовки студента.

У Донецькій філії УДУФМТ підсумки захисту випускних робіт свідчать про те, що більшість випускників показали достатньо високий рівень теоретичної та практичної підготовки, готовність до подальшої самостійної наукової та практичної роботи в сфері обліку й аудиту на підприємствах різних організаційно-правових форм власності та видів економічної діяльності.

Підсумки комплексного державного екзамену загалом свідчать про хороший рівень отриманих студентами професійних знань.

2.4.4. Профорієнтаційна робота. Практична підготовка студентів. Організація практик, бази їх проведення. Працевлаштування випускників

Постійно проводиться широка інформаційна робота, спрямована на популяризацію УДУФМТ серед випускників загальноосвітніх навчальних закладів, підготовлено та розміщено інформаційно-рекламні матеріали в ЗМІ. Організовано участь Університету в освітніх виставках.

Ключовим заходом профорієнтаційної роботи стали Дні відкритих дверей, які відбулися протягом звітного періоду.

Активна профорієнтаційна робота з випускниками та їх батьками здійснювалася під час проведення на базі Університету зовнішнього незалежного оцінювання (з 21.05.2012 по 1.06.2012). Результативність профорієнтаційної роботи підтверджена тим, що значна кількість випускників, які проходили ЗНО, подали документи для вступу до нашого навчального закладу.

В Університеті діяли підготовчі курси терміном 8 місяців. В кінці навчального року було проведено підсумковий контроль знань та досягнень слухачів курсів у вигляді тестування з усіх предметів.

У звітному періоді значна увага приділялася також практичній підготовці студентів, зокрема організації та проведенню різних видів практик та стажувань в органах державної виконавчої влади, підприємствах, установах, організаціях фінансового та зовнішньоекономічного спрямування, банківських та фінансово-кредитних установах. На виконання вимог МОНмолодьспорту України (лист № 1/9-93 «Про практичну підготовку студентів») в УДУФМТ у 2011-2012 н.р. практичну підготовку пройшли 876 студентів денної та 244 студенти заочної форми навчання.

Університетом проведено ряд заходів щодо покращення практичної підготовки студентів, серед яких:

  • Оновлено навчально-методичну документацію випускових кафедр Університету та відокремлених структурних підрозділів з питань практичної підготовки студентів.

  • Перевірено графіки проходження практики на факультетах.

Укладено договори про проходження практики студентами Університету на 2011-2015 рр.

За показниками працевлаштування за минулий навчальний рік із загальної кількості випускників 211 осіб (спеціалісти, магістри), які навчались за кошти державного замовлення працевлаштовані:

– спеціалісти – 4 із 25, що становить 16%;

– магістри – 110 із 186, що становить 59%;

  • бакалаври – 300 осіб продовжують навчання на вищому освітньо-кваліфікаційному рівні.

Із загальної кількості підприємств, у яких працюють випускники, лише, близько 7% складають державні структури (підприємства, установи, організації), решта 93% складають підприємства (установи, організації) недержавної форми власності.

Загалом, протягом звітного періоду керівництвом Університету, навчально-методичним центром питанням практичної підготовки студентів приділялась значна увага, що дозволило організувати і провести всі види практик на високому організаційному і науковому рівні.

Постійно Харківський інститут фінансів приймає участь у спеціалізованих ярмарках для абітурієнтів. Але, як показала практика приймальної комісії 2012 року, необхідно посилити таку роботу з боку викладачів інституту та науково-педагогічного персоналу, більше приділяти уваги просуненню позитивного іміджу навчального закладу у місті Харкові та регіонах.

Основними базами практики студентів ХІФ є: фінансові управління, банківські установи, Управління Пенсійного фонду, бюджетні організації, управління Державного казначейства, Головні управління Пенсійного фонду та підприємства різних організаційно-правових форм власності.

В Одеському інституті фінансів УДУФМТ для проведення виробничої та переддипломної практик укладені довгострокові договори із 20 базами практик. У 2011-2012 навчальному році укладені 8 додаткових договорів з проходження виробничої (переддипломної) практики.

Для профорієнтаційної роботи були проведені зустрічі з учнями 11 класів у 18 школах Малиновського, Київського та Приморського районів м. Одеси. На базі інституту сумісно з міським центром зайнятості проведено 4 зустрічі. Протягом року двічі були проведені «Дні відкритих дверей» для учнів міста та області. На кожній зустрічі булі присутні 100-120 учнів шкіл.

З метою сприяння працевлаштуванню студентів інститутом укладені довгострокові договори та трьохсторонні угоди «Підприємство – студент – інститут».

У 2011-2012 навчальному році з 71 випускника за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Спеціаліст» 60 отримали робочі місця, 11 – отримали право самостійно працевлаштовуватись. На державну службу було працевлаштовано 21 випускника, в банківську та страхову системи – 6 випускників, в установи Пенсійного фонду України – 6 випускників, в інші організації – 27 випускників.

Одним із напрямів роботи колективу Донецької філії УДУФМТ є організація ефективної профорієнтаційної роботи, яка дозволяє не тільки виконувати державне замовлення на підготовку фахівців, але й забезпечує залучення студентів в достатній кількості для навчання на контрактній основі.

Відбулася студентська акція «Найди собі заміну», протягом яких студенти філії за місцем свого проживання проводили профорієнтаційну роботу серед випускників шкіл м. Донецька та Донецької області.

Практика студентів проводиться на оснащених відповідним чином базах навчальних закладів, а також на сучасних підприємствах і організаціях різних галузей господарства, освіти, охорони здоров’я, культури та державного управління.

Для проходження виробничої практики студентами, які навчаються за кошти держаного бюджету, Донецька філія уклала відповідні угоди з фінансовими організаціями, підприємствами, банківськими і бюджетними установами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]