Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим-ка ФЗН (2011).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
736.77 Кб
Скачать

Засоби проведення поточного, модульного та підсумкового контролю

Контроль навчальної роботи слухачів заочної форми навчання здійснюється у перебігу аудиторних занять, що провадяться відповідно до розкладу, а також шляхом перевірки результатів самостійно виконаних ними практичних завдань (контрольних робіт), передбачених чинною програмою з криміналістики. Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 2 червня 1993 року № 161, контроль навчальної роботи може бути поточним, модульним і підсумковим.

Поточний контроль – здійснюється під час проведення семінарських і практичних занять шляхом опитування слухачів і виступає засобом активізації навчального процесу та підвищення його ефективності. Він включає як традиційні методи оцінки знань слухачів відповідно до розроблених критеріїв, так і методи експрес-аналізу знань за допомогою програмованого контролю чи комп’ютерної техніки.

Модульний контроль – здійснюється після вивчення теми (розділу) програми, виходячи з оцінок поточного контролю, результатів виконання практичних завдань (контрольних робіт), експрес-аналізу знань за допомогою технічних засобів навчання.

Результати модульного контролю використовуються викладачем для забезпечення ритмічної навчальної роботи слухачів, своєчасного виявлення відстаючих і надання ним допомоги у вивченні програмного матеріалу, а також для організації індивідуальних занять творчого характеру з найбільш підготовленими слухачами.

Підсумковий контроль – здійснюється за результатами вивчення курсу в формі підсумкового іспиту під час екзаменаційної сесії. З професійно-орієнтовних і спеціальних дисциплін складається усний екзамен у відповідності до навчальної програми та розроблених кафедрою на її основі екзаменаційних білетів, затверджених у встановленому порядку.

Слухач вважається допущеним до іспиту, якщо він виконав всі види робіт, передбачених навчальним планом і програмою з криміналістики. Невиконання робіт, передбачених навчальною програмою курсу, тягне за собою недопущення слухача до складання іспиту з криміналістики. Допуск до складання іспиту здійснюється начальником факультету заочного навчання Університету шляхом оформлення екзаменаційної відомості.

Перелік питань, які виносяться на іспит з криміналістики, складається з питань, що розглядалися на семінарських і практичних заняттях, а також з питань, рекомендованих слухачам для самостійного опрацювання. При цьому кожний екзаменаційний білет містить в собі два теоретичних питання і одне практичне завдання.

Критерії оцінки знань та вмінь

Основою для визначення оцінки під час іспиту служить рівень засвоєння слухачами теоретичного матеріалу та практичних навичок і вмінь, передбачених навчальною програмою з криміналістики.

Результати складання іспиту оцінюються за чотирибальною шкалою оцінки знань і практичних навичок: «відмінно», «добре», «задовільно» і «незадовільно». Зокрема, при визначенні вимог до екзаменаційних оцінок з професійно-орієнтовних і спеціальних дисциплін (із переваженням практичного навчання), до числа яких належить криміналістика, екзаменатор керується такими критеріями оцінки знань і вмінь:

Оцінка «відмінно» (високий рівень навчальних досягнень) – виставляється слухачу, який виявив усебічне, повне і глибоке знання навчально-програмного матеріалу, вичерпно, послідовно, грамотно і логічно його викладає, дає відповіді на всі питання екзаменаційного білету, грунтовно висловлюється і дискутує, тісно пов’язує при цьому теоретичний матеріал із практикою розкриття і розслідування злочинів, показує обізнаність з монографічною літературою.

Крім цього, слухач вільно справляється з практичним завданням, наведеним у екзаменаційному білеті, правильно обгрунтовує прийняті рішення, володіє (не припускаючись помилок) необхідними навичками і прийомами застосування техніко-криміналістичних засобів і методів при розв’язанні завдань, пов’язаних із майбутньою професійною діяльністю, здатен виступати експертом та консультантом у навчанні інших слухачів.

Оцінка «добре» (достатній рівень навчальних досягнень) – виставляється слухачу, який твердо засвоїв програмний матеріал і в повному обсязі (в межах навчальної літератури) його викладає, не припускаючись суттєвих помилок у відповіді на запитання на рівні теми, розділу, добирає переконливі аргументи на підтвердження власної точки зору, може самостійно застосовувати теоретичні положення при розв’язанні практичних завдань, пов’язаних із майбутньою професійною діяльністю; володіє необхідними навичками застосування техніко-криміналістичних засобів і методів і спроможний до їх самостійного поповнення і відновлення в ході подальшої навчальної роботи і фахової діяльності.

Оцінка «задовільно» (середній рівень навчальних досягнень) – виставляється в разі, коли слухач знає основний матеріал в обсязі, необхідному для подальшого навчання і майбутньої професійної діяльності, але виявляє прогалини (неточні відповіді та формулювання понять) при висвітленні теоретичних питань екзаменаційного білету, практичне завдання виконує з певними труднощами, усунення котрих можливе лише за підказуванням викладача.

Оцінка «незадовільно» (початковий рівень навчальних досягнень) – виставляється слухачу, який може відтворювати лише окремі криміналістичні терміни і поняття з програмного матеріалу, допускає змістовні помилки, невпевнено і з великими труднощами виконує (а тим паче не в змозі виконати) передбачене екзаменаційним білетом практичне завдання, не володіє навичками застосування техніко-криміналістичних засобів і методів при розв’язанні професійних завдань; не в змозі продовжити навчання або приступити до фахової діяльності по закінченні Університету без додаткових занять з криміналістики.

Екзаменаційна оцінка виводиться залежно від оцінок відповідей на окремі питання. При тому, що екзаменаційні білети мають три питання, оцінка «відмінно» ставиться, коли за окреме питання білета виставлено не більше однієї оцінки «добре», а решта – «відмінно». Оцінка «добре» – коли серед оцінок за окремі питання білета не більше однієї оцінки «задовільно». Оцінка «задовільно» – коли серед оцінок не більше однієї оцінки «незадовільно».