Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим-ка ФЗН (2011).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
736.77 Кб
Скачать

Тема 17. Інформаційно-довідкове забезпечення розкриття і розслідування злочинів

Поняття, науково-правові засади та завдання криміналістичної реєстрації як галузі криміналістичної техніки і практичної діяльності. Об’єкти, форми і способи формування криміналістичних обліків.

Система, принципи організації та підрозділи правоохоронних органів, у яких зосереджені криміналістичні обліки. Класифікація криміналістичних обліків. Характеристика окремих видів криміналістичних обліків та автоматизованих інформаційно-пошукових систем, зосереджених у науково-дослідних експертно-криміналістичних центрах та Департаменті інформаційних технологій МВС України.

Способи реалізації даних обліків у розкритті злочинів, розшуку осіб та предметів. Документи для постановки об’єкта на облік та його перевірки.

Тенденції та перспективи розвитку криміналістичної реєстрації, проблеми її автоматизації і комп’ютеризації в системі МВС України.

Тема 18. Нетрадиційні засоби і методи одержання інформації, значимої для розслідування злочинів

Поняття та види нетрадиційних знань, засобів і методів одержання інформації, що може бути використана для розслідування злочинів.

Нетрадиційні криміналістичні знання і методи як такі, що не дістали достатнього визнання в теорії криміналістики та впровадження в практику, але є перспективними для застосування та використання в практиці розслідування злочинів.

Проблема допустимості в кримінальному судочинстві поліграфа як методу інструментальної діагностики емоційної напруги людини з метою з’ясування її причетності до розслідуваного злочину. Технічний, процесуально-тактичний і етичний аспекти детекції емоційного стану людини за її психофізіологічними реакціями на дію словесного подразника.

Використання кінесики (Bodi Language – мова жестів, яка вивчає міміку, пози, жести, рукостискання, погляди, вибір відстані під час спілкування людей) як методу контролю за передачею підсвідомих сигналів щодо емоцій, думок та намірів в процесі отримання вербальної інформації.

Проблема використання в процесі розслідування злочинів голографії як методу отримання інформації полів світла або невидимих коливань та перетворення інформації про об’єкти на хвильові поля; телепатії як методу передачі та прийому думок на відстані за допомогою псі-енергії; біолокації як методу визначення місця знаходження чого-небудь за допомогою біологічних індикаторів; яснобачення, як методу сприйняття фактів, що виникає поза аналізу певної інформації; гіпнозу як засобу посилення спогадів очевидців про події кримінального характеру; та ін.

Розділ 3. Криміналістична тактика Тема 19. Концептуальні положення криміналістичної тактики

Поняття криміналістичної тактики, її предмет, система, завдання та взаємозв’язок з іншими розділами криміналістики. Правові, логічні, психологічні та етичні засади криміналістичної тактики. Джерела розвитку криміналістичної тактики.

Основні поняття і категорії криміналістичної тактики: тактичний прийом, тактична рекомендація, тактична операція (комбінація), тактичне рішення.

Тактичний прийом як центральний елемент криміналістичної тактики. Джерела виникнення тактичних прийомів, їх класифікація та критерії допустимості.

Тактична рекомендація. Поняття та її види.

Тактична операція. Мета і види тактичних операцій. Складання плану підготовки і проведення тактичної операції. Реалізація тактичної операції та закріплення її результатів. Використання і значення тактичних операцій на початковому і подальшому етапах розслідування злочинів. Діяльність слідчого в умовах тактичного ризику.

Тактичне рішення. Поняття і сутність тактичного рішення. Прийняття тактичного рішення в умовах тактичного ризику.

Слідча дія: поняття, класифікація та загальна характеристика видів слідчих дій. Організаційно-тактичні аспекти проведення слідчої дії та її співвідношення з іншими процесуальними й непроцесуальними діями слідчого.

Тенденції і перспективи подальшого розвитку криміналістичної тактики.