Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим-ка ФЗН (2011).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
736.77 Кб
Скачать

Робочої навчальної програми Розділ 1. Вступ у криміналістику

Тема 1. Предмет, система і завдання криміналістики

Поняття, предмет криміналістики та закономірності об’єктивної дійсності, що вивчаються нею.

Система науки криміналістики. Основні криміналістичні поняття, категорії та класифікації: загальна теорія криміналістики, криміналістична техніка, криміналістична тактика, криміналістична методика, криміналістичний засіб, прийом, рекомендація, слідча ситуація, спосіб вчинення злочину, тактичне рішення.

Місце криміналістики в системі наукового знання і юридичних наук. Її взаємозв’язок із суспільними, природно-технічними, юридичними галузевими та спеціальними науками. Співвідношення криміналістики і теорії оперативно-розшукової діяльності.

Загальне і спеціальні завдання науки криміналістики на сучасному етапі. Роль криміналістичних знань у розкритті, розслідуванні та попередженні злочинів. Основні принципи і закони розвитку криміналістики.

Тема 2. Історія криміналістики і криміналістичних установ України

Виникнення, основні етапи розвитку і сучасний стан науки криміналістики в Україні. Видатні українські вчені-криміналісти. Криміналістичні установи, кафедри криміналістики в юридичних навчальних закладах.

Тема 3. Криміналістика в зарубіжних країнах

Поняття і предмет зарубіжної криміналістики. Сучасний стан криміналістичної науки в зарубіжних країнах: Австрії, Англії, Німеччині, США та ін.

Видатні вчені-криміналісти зарубіжжя. Криміналістичні установи, кафедри криміналістики у провідних юридичних навчальних закладах зарубіжжя. Підготовка кадрів за межами України.

Тема 4. Механізм учинення злочину та виникнення

криміналістичної (доказової) інформації

Злочин як процес взаємодії і відображення (слідоутворення). Елементи механізму вчинення злочину.

Поняття, структура та різновиди способу вчинення злочину. Об’єктивні й суб’єктивні чинники, що визначають спосіб учинення злочину. Використання даних щодо способу вчинення злочину у процесі його розкриття.

Поняття криміналістичної інформації, її різновиди та відмінність від інформації, одержаної шляхом проведення оперативно-розшукових заходів.

Поняття, види і загальна характеристика джерел криміналістичної (процесуальної, доказової) інформації.

Тема 5. Методологічні основи криміналістики

Поняття, сутність методу в науці криміналістиці. Співвідношення наукових методів з методами практичної діяльності правоохоронних органів.

Система (класифікація) загально-наукових і спеціальних методів (власне криміналістичних та методів інших наук), використовуваних криміналістикою, та критерії їх допустимості у розслідуванні злочинів.

Тема 6. Криміналістична ідентифікація і діагностика

Поняття, наукові засади та значення криміналістичної ідентифікації для практики боротьби зі злочинністю. Дискусія навколо суті та форм криміналістичної ідентифікації.

Об’єкти і суб’єкти криміналістичної ідентифікації, її основні види та форми. Поняття ідентифікаційних ознак та властивостей об’єкта. Ідентифікаційна сукупність ознак, ідентифікаційне поле, ідентифікаційний період.

Встановлення групової приналежності (групофікація). Взаємозв’язок і відмінності ідентифікації та групофікації.

Поняття криміналістичної діагностики та її відмінність від ідентифікації. Діагностичні завдання, розв’язуванні слідчою та експертною практикою.

Значення теорії криміналістичної ідентифікації, встановлення групової приналежності і криміналістичної діагностики у розкритті злочинів, розшуку злочинців, збиранні, дослідження, оцінці і використанні доказів у кримінальних справах.