Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим-ка ФЗН (2011).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
736.77 Кб
Скачать

Тема 13. Криміналістичне почеркознавство й авторознавство

Предмет і наукові засади криміналістичного дослідження письма (криміналістичного почеркознавства й авторознавства). Поняття письма, письмової мови і почерку. Класифікація ідентифікаційних ознак письма і почерку. Методика криміналістичного дослідження почерку (рукописного тексту). Зміст розшукової таблиці.

Почеркознавча та авторознавча експертизи: питання, що вирішуються ними, підготовка матеріалу для експертного дослідження; види зразків почерку та вимоги, що ставляться до них.

Тема 14. Техніко-криміналістичне дослідження документів

Предмет і завдання техніко-криміналістичного дослідження документів. Поняття і класифікація документів, види їх підробки.

Характеристика основних способів підроблення бланків документів, відбитків печаток і штампів, внесення змін до змісту документів та ознаки, що вказують на них.

Техніко-криміналістичні засоби і прийоми перевірки документів та їх попереднього вивчення. Особливості слідчого огляду з метою встановлення слідів-змін у документах, фіксації результатів огляду, вилучення і зберігання документів – речових доказів.

Методика встановлення первісного вигляду і змісту документа. Відновлення слабовидимих і згаслих текстів. Дослідження залитих, закреслених і закритих текстів. Прийоми встановлення прихованої (зашифрованої) інформації.

Дослідження поліграфічної продукції (державних цінних паперів, казначейських білетів, білетів Національного банку України, іноземної валюти, матеріалів порнографічного змісту та ін.). Огляд і дослідження текстів, виготовлених за допомогою засобів друку (друкарських машинок, принтерів тощо).

Дослідження матеріалів документів (паперу, барвників штрихів тексту), засобів письма та засобів друку (тиражування).

Техніко-криміналістична експертиза документів. Особливості підготовки матеріалів на експертизу та питання, що вирішуються нею.

Значення результатів криміналістичного дослідження документів для розшуку злочинців, розкриття і розслідування злочинів.

Тема 15. Криміналістичне дослідження комп'ютерної інформації

Поняття комп’ютерної інформації як об’єкта криміналістичного дослідження. Предмет, наукові засади та завдання криміналістичного дослідження комп’ютерної інформації.

Виявлення, фіксація та вилучення комп’ютерної інформації. Огляд носіїв комп’ютерної інформації. Попереднє криміналістичне дослідження комп’ютерної інформації.

Експертиза електронних документів, виготовлених за допомогою комп’ютерної техніки. Значення результатів криміналістичного дослідження комп’ютерної інформації для розшуку злочинців, розкриття і розслідування злочинів.

Тема 16. Криміналістичне дослідження зброї, боєприпасів, вибухівок та слідів їх застосування

Поняття криміналістичного дослідження зброї, його предмет, наукові засади та завдання.

Холодна зброя. Поняття і класифікація холодної зброї. Засоби та методи виявлення, огляду, фіксації та вилучення холодної зброї. Питання, що вирішуються експертизою холодної зброї.

Вогнепальна зброя. Класифікація і загальна характеристика криміналістичного дослідження об’єктів балістики – вогнепальної зброї, боєприпасів та слідів її застосування. Використання слідів застосування вогнепальної зброї для визначення місця, з якого було зроблено постріл, напрямку польоту снаряду та дистанції пострілу.

Техніко-криміналістичні прийоми, методи і засоби виявлення, фіксації, вилучення і зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів, застережні заходи і правила поводження з ними.

Дослідження балістичних об’єктів. Питання, які вирішуються вивченням цих об’єктів під час слідчих дій, попереднім (доекспертним) дослідженням; балістичною та криміналістичними експертизами вогнепальної зброї; перевіркою вогнепальної зброї, патронів, куль і гільз за криміналістичними обліками. Підготовка матеріалів для експертного дослідження.

Вибухові речовини і пристрої. Поняття та наукові засади криміналістичної вибухотехніки. Класифікація вибухо-технічних об’єктів: слідів і продуктів вибуху, вибухових пристроїв (гранат, мін, піротехнічних виробів тощо) і речовин, засобів підривання вибухових речовин і пристроїв.

Техніко-криміналістичні прийоми, методи і засоби виявлення, фіксації, вилучення та зберігання вибухових пристроїв і речовин. Застережні заходи і правила поводження з ними.

Підготовка матеріалів для експертного дослідження вибухових пристроїв, речовин і слідів їх застосування. Питання, що вирішуються вибухо-технічною експертизою.

Використання результатів досліджень об’єктів криміналістичного дослідження зброї, боєприпасів, вибухових речовин і пристроїв для розкриття і розслідування злочинів.