Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорiя по WORD.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
28.58 Mб
Скачать

10.2. Налаштування головного та піктографічного меню.

Призначення комбінацій "гарячих клавіш"

Як вже говорилось. Word має дуже гнучкі можливості налаштування головного та піктографічного меню. Вони дозволяють створювати нові пункти та підпункти меню, панелей інструментів або знищувати існуючі. При цьому склад головного та піктографічного меню можна встановлювати як для окремих шаблонів документів, так і глобально для всіх шаблонів (встановивши їх для шаблону Normal.dot).

Для редагування панелей інструментів та головного меню потрібно в пункті головного View (Вид) вибрати підпункт Toolbars... (Панели инструментов), а в ньому - команду Customize... (Настройка...). Можна також вибрати дану команду в контекстному меню панелей інструментів. В будь-якому випадку відкривається вікно, що складається з трьох закладок.

П ерша закладка Toolbars (Панель инструментов) (мал. 9.55) містить список доступних панелей інструментів. Для встановлення потрібної панелі в піктографічне меню, досить лівою клавішею миші встановити на ній відмітку Ц. Щоб відімкнути показ панелі в піктографічному меню, слід зняти цю відмітку. Інколи користувачу потрібно створити свою власну панель інструментів. Для цього потрібно вибрати командну кнрпку New... (Создать...) і у вікні, що відкриється, вказати назву створюваної панелі (поле Toolbar name (Панель инструментов)) та шаблон документу, для якого ця панель встановлюється. При цьому можна вказати або Normal.dot - на всі шаблони, або конкретний шаблон, в якому створюється панель. В результаті цього у вікні Word з'являється нова порожня панель інструментів, в яку користувач може додавати потрібні йому інструменти, шляхом перетягування піктограм з другої закладки вікна в дану панель.

Крім цього, дана закладка.містить командні кнопки, які дозволяють виконати наступні операції над панелями інструментів:

Rename... (Переименовать...) - перейменувати відмічену панель інструментів, яку створив сам користувач (стандартну панель інструментів перейменувати не вдасться);

Delete (Удалить) - знищити відмічену панель інструментів, яку створив сам користувач (стандартну панель інструментів дана команда не знищує);

Reset... (Сброс...) - залишити у відміченій панелі лише стандартні піктограми, що встановлені у Word за замовчуванням (на панелі інструментів, що створені користувачем дана кнопка не діє). При цьому відкривається вікно, де слід вказати, чи дану операцію прийняти для всіх шаблонів (Normal.dot), чи лише на даний шаблон.

Друга закладка Commands (Команды) (мал.9.56) дозволяє безпосередньо змінити вміст існуючих пунктів головного меню або піктограм в панелях інструментів піктографічного меню. При цьому, якщо користувачу потрібно добавити до однієї з панелей інструментів (або пунктів головного меню) потрібну піктограму (команду), то, спочатку, в даній закладці слід вибрати в списку Categories (Категории) відповідний розділ (до якого належить команда), а тоді в списку Commands (Команды) саму піктограму (команду). Після чого, за технологією Drag and Drop потрібно перетягнути її у відповідну панель інструментів або пункт (підпункт) головного меню. При цьому, якщо піктограму (команду) перетягнути безпосередньо в перший рівень головного меню, то дана команда добавиться до стандартних дев'яти пунктів головного меню (першого рівня).

Для виключення піктограми з панелі інструментів (підпункту з головного меню) досить, при відкритій даній закладці, за технологією Drag and Drop перетягнути піктограму у вільне місце вікна документу.

У випадаючому списку Save in (Сохранить в) слід вказати для якого шаблону потрібно змінити вміст піктографічного та головного меню: Normal.dot - для всіх шаблонів або для конкретного шаблону документу.

В даній закладці можна змінювати вигляд піктограм панелей інструментів або підпунктів головного меню. Для цього слід відмітити відповідну піктограму (в панелях інструментів або в головному меню), а тоді вибрати командну кнопку Modify Selection... (Изменить выделенный объект) або на даній піктограмі викликати контекстне меню. В будь-якому випадку відкривається меню, яке складається з наступних пунктів:

Reset (Сброс) - прийняти вигляд піктограми, встановлений у Word за замовчуванням;

Delete (Удалить) - знищити дану піктограму;

Name (Имя) - вказати (змінити) назву піктограми, яка з'являється в контекстній підказці до піктограми;

Copy Button Image (Копировать значок на кнопке) - скопіювати малюнок піктограми в буфер обміну даними для того, щоб використати його в іншій піктограмі;

Paste Button Image (Вставить значок для кнопки) - вставити для даної піктограми малюнок з буферу обміну даними, якщо він раніше скопійований з іншої піктограми (див. попередню команду);

Reset Button Image (Восстановить значок на кнопке) - встановити стандартний малюнок даної піктограми, прийнятий у Word за замовчуванням;

Edit Button Image (Изменить значок на кнопке...) - відредагувати вигляд малюнка піктограми. При цьому відкривається вікно Button Editor (Редактор кнопок) (мал. 9,57), в якому можна змінити вигляд існуючої піктограми або створити нову, очистивши малюнок існуючої кнопкою Clear (Очистить). Процес редагування малюнка виконується по-точково. У підвікні Picture (Рисунок) виводиться матриця точок з яких складається малюнок. Користувач, в розділі Colors (Цвета), повинен вибрати колір яким він Хоче добавляти нові точки, а тоді по-точково (натискуванням лівої клавіші миші) змінити малюнок. Якщо слід знищити зайву точку, то необхідно вибрати Erase (Удалить), а тоді вказати потрібну точку для знищення. В розділі Preview (Просмотр) показується зменшений вигляд відредагованої піктограми. Якщо малюнок піктограми потрібно змістити на одну точку в певному напрямку, то можна скористатись інструментами розділу Move (Перемещение);

Change Button Image (Выбрать значок для кнопки) - вибрати малюнок піктограми з стандартної бібліотеки малюнків.

Наступна група команд встановлює стиль вигляду піктограми (дані команди взаємовиключаючі):

Default (Основной стиль) - стандартний стиль представлення, піктограми, тобто в панелі інструментів виводиться лише малюнок піктограми, а в головному меню малюнок (якщо він є) та назва самої команди;

Text only (Always) (Только текст (всегда)) - показується лише текст назви піктограми (причому, як в панелі інструментів, так і в головному МЄНЮ);

Text only (in Menus) (Только текст (в меню)) - показується лише текст назви піктограми в головному меню, а якщо піктограма поміщена в панель інструментів, то - лише малюнок піктограми;

image and Text (Значок и текст) показується малюнок 'піктограми та текст назви команди (піктограми).

Крім цього дане меню містить команду Begin a Group (Начать группу), яка дозволяє виділити вказану піктограму в окрему панель інструментів.

Закладка Options (Параметры) вікна Customize (Настройка) дозволяє встановити додаткові налаштування панелей інструментів та головного меню. Вона складається з трьох опцій:

Large icons (Крупные значки) - встановити збільшені малюнки піктограм для панелей інструментів та пунктів головного меню;

Show Screen Tips on toolbars (Отображать подсказки для кнопок) - показувати контекстну підказку при встановленні курсору миші на піктограму;

Show shortcut keys in Screen Tips (Включить в подсказки сочетания клавиш) - показувати в контекстній підказці до піктограм комбінації клавіш, які замість них можна використовувати.

Крім цього в даній закладці знаходиться випадаюче меню Menu animation (Эффект при выполнении меню), де можна вказати тип ефектів для головного меню Word: None (Нет) - не використовувати ефекти. Random (Случайный выбор) - ефекти встановлюються випадковим чином. Unfold (Развертывание) - ефект розгортання підменю. Slide (Соскальзывание) - випливання підменю.

Встановлення комбінацій "гарячих клавіш"

Як відомо, робота з будь-якою програмою набагато зручніша та приємніша, якщо вона підтримує графічний інтерфейс користувача. Це, перш за все, дозволяє ефективно використовувати маніпулятор миш. Але практика показує, що процес створення та редагування текстових документів проходить набагато швидше при використанні комбінацій "гарячих клавіш". Word має досить широкий вибір команд, які можн викликати "гарячими клавішами". Він також дозволяє користувачу створювати нові комбінації клавіш, або змінювати існуючі.

Д ля цього слід викликати вікно Customize (Настройка) (мал. 9.55) і в будь-якій його закладці вибрати командну кнопку Keyboard... (Клавиатура...). При цьому відкривається вікно Customize Keyboard (Настройка) яке показане на малюнку 9.58. В даному вікні в списку Categories (Категории) слід вибрати розділ, до якого належить потрібна команда, а тоді в наступному списку Commands (Команды) - назву самої команди. В результаті чого, в списку Current keys (Текущее сочетание клавиш) виведеться список комбінацій клавіш, які вже раніше встановлені для даної команди.

Якщо користувач бажає добавити нову комбінацію, то слід зафіксувати курсор в полі Press new shortcut key (Новое сочетание клавиш), натиснути бажану комбінацію клавіш і вибрати командну кнопку Assign (Назначить). При цьому, якщо дана комбінація клавіш вже зайнята іншою командою, то під даним полем виведеться про це повідомлення (якщо комбінація не. зайнята іншими командами, то виводиться повідомлення unassigned (нет)).

Коли користувач бажає відмінити певну комбінацію клавіш для відповідної команди, то слід її вибрати в списку Current keys (Текущее сочетание клавиш) і натиснути піктограму Remove (Удалить). Кнопка Reset All... (Сброс...) дозволяє встановити всі комбінації клавіш, прийняті у Word для даної команди встановити за замовчуванням.

У випадаючому списку Save change in (Сохранить изменения в) слід вказати для якого шаблону потрібно змінити призначення комбінацій "гарячих клавіш": Normal.dot - для всіх шаблонів або для конкретного шаблону документу.