Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорiя по WORD.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
28.58 Mб
Скачать

5.2. Форматування абзаців у Word. Автоматична нумерація та маркування абзаців. Символи табуляції. Фрейми

Другий рівень форматування - це форматування абзаців. У Word є дуже потужні засоби для форматування абзаців, які можна реалізувати як через піктограми панелі інструментів та комбінації клавіш, так і через головне та контекстне меню. Для здійснення форматування абзацу потрібно помістити курсор миші в будь-яке його місце або виділити абзаци, якщо їх кілька. Можливості форматування абзаців через піктограми та "гарячі клавіші" описано в таблиці 9.5.

Для встановлення параметрів форматування через меню потрібно вибрати команду Paragraph... (Абзац...) в пункті-

меню Format (Формат) або в контекстному меню відповідного абзацу. Можна також вибрати піктограму. В будь-якому випадку відкривається вікно Paragraph (Абзац), що складається з двох закладок (мІл. 9.14).

В закладці Indents and Spacing (Отступы и интервалы) можна встановити відступи від одного абзацу до інших та до полів сторінки, а також міжрядкову відстань в ньому. Ця закладка складається з наступних розділів:

Alignment (Выравнивание) - встановлює вирівнювання рядків абзацу по лівому (Left), правому (Right) краю, по двох краях (Justify) або їх центрування (Centered);

Outline level (Уровень) - встановлює рівень структури документу, на який поширюється вибране форматування абзацу. При цьому, якщо вибрати Body text (Основной текст), то відбувається форматування основного тексту абзацу;

Indentation (Отступ) - встановлює відступ абзацу відносно niBoro(Left) та правого (Right) полів сторінки, а також відступ першого рядка абзацу (Special (Первая строка)). При цьому останній відступ може бути двох типів: First line (Отступ) - перший рядок знаходиться в середині абзацу та Hanging (Выступ) -перший рядок виступає зліва над абзацом. Зверніть увагу, що для встановлення всіх цих абзацних відступів можна скористатись спеціальними мітчиками на горизонтальній масштабній лінійці (частина 7 розділ 10.4 та розділ 3 даної частини посібника).

Spacing (Интервал) - встановлює відступ зверху

над абзацом від попереднього абзацу (Before (перед)), знизу від до наступного абзацу (After (после)) та міжрядкову відстань (Line spacing (междустрочный)).

Закладка Line and Page Breaks (Положение на странице) призначена для керування розміщенням тексту в абзаці і містить наступні опції:

Window/Orphan control (запрет висячих строк) - забороняє при розбиванні тексту на сторінки розривати абзац так, щоб один рядок залишався внизу або зверху сторінки ("висяч'ий" рядок), той час якщо решту тексту абзацу переноситься на інший рядок;

Keep lines together (не разрывать абзац) - забороняє перенесення частини абзацу на іншу сторінку;

Keep with next (не отрывать от следующего) - вимагає щоб даний та наступний абзаци знаходились на одній сторінці;

Page break before (с новой страницы) - здійснює автоматичне встановлення розриву сторінок перед абзацом;

Suppress line numbers (запретить нумерацию строк) - забороняє нумерацію рядків даного абзацу, якщо даний режим встановлено в налаштуванні параметрів сторінки;

Don't hyphenate (запретить автоматический перенос слов) - заборонити для даного абзацу режим встановлення автоматичного переносу слів.

Автоматична нумерація та маркування абзаців

У Word є спеціальна функція, яка дозволяє автоматично нумерувати абзаци документу. Це дуже зручно при створенні планів, розкладів, змістів та інших документів такого типу.

Для встановлення автоматичної нумерації абзаців потрібно їх виділити та натиснути піктограму. Можна також встановити режим автоматичної нумерації під час створення документу. Варто лише пронумерувати перший абзац, а тоді при створенні нового абзацу (при натискуванні Enter), завдяки функціям автоматичного коректування документу, відбувається автоматична нумерація наступного абзацу. При цьому нумерація абзаців відбувається із встановленням параметрів за замовчуванням.

Якщо користувач бажає змінити параметри форматування автоматичної нумерації, то слід виділити відповідні абзаци і в пункті меню Format (Формат) вибрати команду Bullets and Numbering... (Списки). Відкривається однойменне вікно, де слід вибрати закладку Numbered (Нумерованный).

В даній закладці можна вибрати один із восьми типів нумерації. Якщо користувача не задовольняє жоден із типів або він бажає змінити параметри, то потрібно виділити цей тип і натиснути командну кнопку Customize (Изменить). При цьому відкривається діалогове вікно Customize Numbered List (Изменение нумерованного списка) (мал. 9.15), в якому можна вказати наступні параметри:

• поле Number format (формат номера) встановлює формат виведення номерів абзаців. При цьому, натиснувши командну кнопку Font... (Шрифт...), можна встановити параметри шрифту символів номерів абзаців (відкривається вікно повністю аналогічне до вікна Font (Шрифт));

випадаючий список Number style (нумерация) встановлює стиль номерів сторінок;

• поле Start at: (начать с:) встановлює початковий номер нумерації (номер, з якого розпочинається нумерація);

• розділ Number position (Положение номера) встановлює позиції номерів в абзаці та їх вирівнювання. При цьому можна вказати числове значення відступу номера абзацу від його лівого поля;

• розділ Text position (Положение текста) встановлює відступ наступних рядків абзацу від лівого поля сторінки.

Word дозволяє не лише автоматично нумерувати.абзаци але й маркувати їх спеціальними символами (так звані "булети"). Для цього потрібно виділити відповідні абзаци і вибрати піктограму або натиснути комбінацію клавіш Ctrl+Shift+L. При цьому відбувається маркування булетами встановленими за замовчуванням. Для того, щоб змінити символи булетів або інші параметри автоматичного маркування, потрібно виділити відповідні абзаци і в пункті меню Format (Формат) вибрати команду Bullets and Numbering... (Списки). Відкривається однойменне вікно, де слід вибрати закладку Bulleted (Маркированный). В даній закладці можна вибрати один із восьми типів маркерів (булетів). Якщо користувач бажає змінити параметри форматування булетів або вибрати інший булет, що не входить у список, то слід •вибрати один із восьми стандартних (базових) маркерів і натиснути кнопку Customize... (Изменить). При цьому відкривається вікно Customize Bulleted List (Изменение маркированого списка), де, для вибору іншого маркеру, слід натиснути командну кнопку Bullet... (Маркер). Відкривається вікно із таблицею доступних символів, де слід вибрати потрібний і натиснути кнопку Ok.

Якщо в таблиці символів потрібного булета немає або необхідно змінити його розмір (чи інші параметри форматування символу), то слід змінитиьпараметри шрифту. Для цього у вищеописаному вікні слід натиснути командну кнопку Font... (Шрифт...).

Крім цього, можна встановити позицію булету (Bullet position (Положение маркера)) та відступ решту рядків абзацу відносно (Text position (Положение текста)) лівого поля сторінки.

У Word можна, також встановлювати складну нумерацію та маркування абзаців, якщо створюється своєрідна ієрархічна структура (розділи, підрозділи і т.д.). Для цього слід вибрати піктограму, щоб почати нумерацію абзаців або Щ| для автоматичного маркування, а тоді розпочати введення тексту. Можна також виділити вже створені абзаци і натиснути одну із вищеописаних піктограм.

Для створення підрівня абзацу необхідно перейти на його початок і натиснути клавішу Tab. При цьому створиться підрівень нумерації (наприклад "1.1"). Для створення третього рівня потрібно повторно натиснути Tab і т.д.

В багаторівневій нумерації абзаців є можливість в одному рядку вставити декілька номерів. Для цього необхідно встановити курсор в потрібне місце і натиснути комбінацію клавіш Ctrl+Alt+L. Можна також використати команду Field (Поле) з пункту меню Insert (Вставка).

Якщо необхідно змінити форматування багаторівневої нумерації, то слід виділити відповідні абзаци і в пункті меню Format (Формат) вибрати команду Bullets and Numbering... (Список). Відкривається однойменне вікно, де слід вибрати закладку Outline Numbered (Многоуровневий). В цій закладці потрібно вибрати один із восьми стандартних типів нумерації або маркування. Для зміни його параметрів потрібно натиснути командну кнопку Customize (Изменить). При цьому відкривається діалогове вікно Customize Outline Numbered List (Изменение многоуровневого списка) (мал. 9.16), де в полі Level (Уровень) потрібно вказати рівень підзаголовка, для якого слід змінити форматування. При цьому можна встановити наступні параметри форматування:

  • Number format (Формат номера) – встановлює формат нумерації або маркування;

  • Number style (Нумерация) - встановлює стиль нумерації або символ маркування. Якщо користувачу не підходить жоден із булетів, то у списку слід вибрати New Bullet (Новый маркер). Відкривається вікно із таблицею символів, де слід вибрати потрібний і натиснути командну кнопку Ok;

  • Start at (Начать с) - встановлює початковий номер нумерації. При виборі в попередньому списку стилю булетів дане поле недоступне;

Previous level Number (Предыдущий уровень) - дозволяє вибрати вищі рівні від даного для зміни параметрів налаштування;

  • командна кнопка Font (Шрифт) викликає однойменне діалогове вікно (розділ 5.1 даної частини посібника) для зміни параметрів шрифту номерів або булетів;

  • Number Position (Положение номера) – встановлює вирівнювання номерів абзаців та їх відступ від лівого поля сторінки. Для автоматичного маркування цей розділ має назву Bullet Position (Положение маркера) і дозволяє встановити лише числове значення відступу;

  • Text Position (Положение текста) - встановлює відступ від лівого поля сторінки.

Якщо потрібно змінити додаткові параметри налаштування, то слід вибрати командну кнопку More (Больше). При цьому в нижній частині вікна з'являються додаткові елементи:

• випадаючий список Link level to style (Связать уровень со стилем) встановлює стиль форматування параграфу з автоматичною нумерацією;

• випадаючий список Follow number with (Символ после номера) встановлює символ, що повинен встановлюватись після номера (маркеру) перед основним текстом абзацу;

• поле ListNum field list name (Имя списка поля ListNum) - дозволяє встановити стиль нумерації, якщо вона встановлюється в один рядок (див. попередній матеріал);

• опція Legal style numbering (Заменить римские цыфры арабскими) - замінити номер в багаторівневій нумерації на аналогічний арабський. Наприклад, "Розділ II" замінити на "Розділ 2";

• опція Restart numbering after higher list level (Нумеровать заново) - дозволяє заново нумерувати рядки при досягненні номера більш високого рівня. Наприклад, нумерація елементів рівня З починається заново, якщо зустрінеться номер рівня 2;

• випадаючий список Apply Changes to (Применить) - дозволяє вибрати частину документу, яка буде відформатована, як багаторівневий список. .

Форматування абзаців за допомогою ліній обводки і кольорових заповнень

Для виділення певного, абзацу, чи кілько;х; абзаців, від іншого тексту, можна відформатувати його з використанням ліній обводки і заповнень. Для цього необхідно відмітити потрібний фрагмент тексту документу і в пункті меню Format (Формат) вибрати команду Borders and Shading (Границы и заливка). При цьому відкривається вікно, перша закладка якого зображена на малюнку 9.17. В цій закладці присутні такі розділи:

Setting (Тип) - встановлює тип обводки, при цьому можна вибрати один з наступних типів:

None (нет) - лінії обводки відсутні. Box (рамка) - звичайна, прямокутна обводка, Shadow (тень) - обводка з тінню, 3-D (объемная) - обводка з ефектом тримірності, Custom (другая) - встановлюється самим користувачем. При виборі останнього типу в частині Preview (Образец) даного вікна за допомогою відповідних піктограм, чи безпосередньо на зоні перегляду можна встановити або забрати лінії обводки;

Style (Тип) - встановлює стиль, тобто тип лінії обводки, який вибирається зі списку, що прокручується;

Color (Цвет) - встановлює колір ліній обводки.

При виборі Auto (Авто) колір встановлюється в залежності від фону абзацу таким чином, щоб отримати максимальну контрастність;

Width (Ширина) - встановлює товщину ліній обводки;

Apply to (Применить к) - встановлює на який об'єкт вибирається обводка: Text (тексту) - лише до виділеного тексту (якщо є виділений текст) або Paragraph (абзацу) - до цілого абзацу.

Якщо обводку встановити до цілого абзацу, то стає доступною кнопка Options (Параметры). При її виборі відкривається додаткове вікно, де можна встановити відступи від лінії до початку тексту зверху (Тор (верхнее)), знизу (Bottom (нижнее)), зліва (Left (левое)) та справа (Right (правое)).

Друга закладка Page Border (Страница) вікна Borders and Shading (Границы и заливка) встановлює рамку навколо цілої сторінки. При цьому всі елементи вікна повністю аналогічні до попередньої закладки (лише відносяться до цілої сторінки). Але додатково з'являється випадаючий список Art (Рисунок), де можна вибрати малюнок для створення художньої рамки навколо сторінки. Крім цього, у випадаючому списку Apply to (Применить к) можна вибрати: Whole document (всему документу) - встановити рамку до всіх сторінок документу, This section (к этому разделу) - лише до сторінок даної секції (розділу). Аналогічно при натискуванні кнопки Options... (Параметры...) відкривається вікно, де можна встановити відступи від рамки до полів сторінки (Edge of page (края страницы)) або від рамки до тексту сторінки (Text (текста)).

В третій закладці Shading (Заливка) встановлюється заливка фону абзацу або виділеного тексту. При цьому в палітрі кольорів Fill (Заливка) потрібно вибрати колір фону. У випадаючому списку Style (тип) \южна вибрати стиль заливки (густину та тип заштриховування). Якщо вибрано один із стилів заливки, то стає доступним випадаючий список Color (Цвет), де можна вибрати колір ліній заштриховування фону бзацу.

Встановлення символів табуляції

Табуляція - це загальноприйнятий метод розміщення тексту на декілька колонок. Переміщення курсору між символами табуляції здійснюється клавішею Tab.

В Word за замовчуванням позиції табуляції встановлюються через кожні 1,25 см. Крім цього Word додатково встановлює символи табуляції для кожного абзацу зокрема (для створення абзацних відступів). Нагадаємо, що на горизонтальній масштабній лінійці символи табуляції відмічені спеціальними мітчиками. В розділі 3 даної частини посібника описано принципи встановлення, знищення та змінювання положення символів табуляції на масштабній лінійці за допомогою миші. Нагадаємо, що існує три типи символів табуляції, які визначають спосіб вирівнювання тексту в колонці створеній за допомогою табуляторів. При цьому можна встановити вирівнювання по лівому чи правому краю, центрі та по комі між цілою та дробовою частиною числа (використовуєть,ся лише для: колонок створених із суцільних чисел).

Зверніть увагу на те, що символи табуляції, які встановлені користувачем, мають більш високий пріоритет перед тими, що встановленні за замовчуванням. Тому, якщо користувач поставив в. певному місці символ табуляції, то він буде залишатись до тих пір, поки користувач окремо не зніме його.

Якщо потрібно, щоб при створені нового абзацу позиції всіх символів табуляції залишались такими ж як і в попередньому абзаці, то слід натиснути комбінацію клавіш Shift+Enter (замість звичайної клавіші Enter). Дана комбінація здійснює не створення нового абзацу, а перехід на новий рядок.

Для встановлення позицій табуляції через меню, потрібно в пункті меню Format (Формат) вибрати команду Tabs... (Табуляция). При цьому відкривається однойменне вікно (мал. 9.18), де в полі Default tab stops (По умолчанию) встановлюється інтервал між символами табуляції, які встановлюються за замовчуванням. Якщо користувач бажає створити власні табулятори, то слід вказати потрібне числове значення положення табулятора в полі Tab stop position (Позиции табуляции), вказати тип вирівнювання тексту в колонці, а тоді натиснути командну кнопку Set (Установить). Далі повторити ці дії для наступних табуляторів. При цьому всі вони розміщуються у списку нижче даного поля.

В даному вікні можна встановити вирівнювання тексту в колонках по: лівому (Left (no левому краю)), правому (Right (по правому краю)) краю, центрі (Center (по центру)), комі між цілою і дробовою частиною числа (Decimal (по разделителю)) та по символах "-" ("тере") (Ваг (с чертой)).

В розділі Leader (Заполнение) встановлюється тип заповнення простору зліва від табулятора (крапками, штрихами або суцільною лінією).

Д ля знищення символу табуляції, потрібно вибрати його зі списку і натиснути кнопку Clear (Удалить). Якщо вибрати Clear All .(Удалить все), то будуть знищені всі табулятори встановлені : користувачем.

Поняття про фрейми. Вставка абзацу у фрейм

У Word 95 та Word 6.0 широко використовувалось таке поняття як фрейм.

Фрейм (Frame) або кадр - це прямокутний блок з текстом або іншими об'єктами, який сприймається як окремий об'єкт і має можливість вільно переміщатись по тексту документу та встановлюватись в будь-яке його місце. Фрейм можна розглядати як окремий незалежний кадр, що знаходиться всередині документу. Використання фреймів дозволяє вільно змінювати положення об'єктів відносно основного тексту документу. В кадр можна помістити звичайний фрагмент тексту (цілий абзац), таблицю або будь-які інші об'єкти (малюнки, формули і т.д.).

У Word 97 поняття вставки фрейму використовується дуже рідко, оскільки в ньому більшість типів об'єктів автоматично поміщаються у фрейми відразу при їх створенні або імпортуванні. Тому, дана команда за замовчуванням відсутня як у верхньому, так і в піктографічному меню. Але, якщо користувачу часто потрібно використовувати фрейм для об'єктів, що не знаходяться у фреймах (наприклад, звичайні текстові абзаци), то він може добавити дану команду до відповідних меню. Тепер лише повідомимо, що дана команда знаходиться в закладці Commands (Команды), розділі категорій Insert (Вставка) вікна Customize (Настройка) (мал. 9.56). При цьому у списку команд потрібно вибрати Horizontal (Горизонтальная рамка). Після встановлення даної команди у головне меню, вона буде мати назву Frame (Рамка), а в Піктографічному меню - Insert Frame (Вставить рамку).

Для того, щоб помістити абзац у фрейм, потрібно його виділити і вибрати встановлену користувачем команду Frame (Рамка) або натиснути піктограму. При цьому абзац поміститься в спеціальну рамку із штрихуванням обводки. Переміщаючи спеціальні чорні мітчики на межі фрейму можна змінювати його розміри, а, встановивши курсор миші в будь-яке інше місце на межі (крім мітчиків), можна перетягувати фрейм по документу. Для того, щоб зняти спеціальну рамку навколо фрейму, достатньо натиснути курсор миші поза ним. І, навпаки, для того, щоб дана рамка з'явилась навколо фрейму, потрібно натиснути ліву клавішу миші в будь-якому місці фрейму.

Як правило, при створенні фрейму, навколо нього встановлюються лінії обводки. Якщо користувач не бажає використовувати обводки навколо фрейму або змінити її тип, то потрібно викликати контекстне меню на межі фрейму і вибрати команду Borders and Shading... (Границы и заливка...). При цьому відкривається однойменне вікно (мал. 9.17), яке описане вище.

Для того, щоб змінити параметри форматування фреймів потрібно викликати контекстне меню на його межі і вибрати команду Format Frame... (Формат рамки...). При цьому відкривається вікно показане на малюнку 9.19. В даному вікні можна встановити наступні параметри:

Text Wrapping (Обтекание текста) -встановлює обтікання фрейму основним текстом (Around (вокруг)) або розривання основного тексту по позиції фрейму (None (нет));

Size (Размер) - встановлює розміри фрейму:

Width (Ширина) - ширину та Height (Высота) - висоту. При цьому можна вибрати: Auto (Авто) - розміри встановлюються автоматично в залежності від розмірів об'єкту в фреймі, Exactly (Точно) - встановити точні розміри фрейму. At least (Минимум) - мінімально допустимі розміри фрейму;

Horizontal (По горизонтали) - встановлює розміщення фрейму у горизонтальному напрямку. При цьому у випадаючому списку

Relative to (относительно) слід вказати відносно якого елементу потрібно встановити положення, a Position (положение) - числове значення відстані. При цьому положення фрейму можна встановлювати відносно: Margin (Поля) - лівого поля сторінки. Page (Страницы) - лівого краю аркуша, Column (Колонки) - лівого краю колонки (якщо текст відформатований по колонках). В полі Distance from text (растояние от текста) відстань ви основного тексту документу до фрейму (зліва та справа);

Vertical (По вертикали) - встановлює; розміщення фрейму у вертикальному напрямку. Даний розділ має такі ж налаштування, як і попередній, але розміщення фрейму встановлюється відносно:

Margin (Поля) - верхнього поля сторінки. Page (Страницы) - верхнього краю аркуша. Paragraph (Абзаца) - верхнього краю абзацу, з яким зв'язаний фрейм. Крім цього даний розділ містить дві додаткові опції:

- Move with text (перемещать с текстом) - зв'язує фрейм із відповідним абзацом основного тексту. При.цьому, якщо змінюється положення основного абзацу з яким зв'язаний фрейм, то він переміщається разом з цим абзацом по документу,

- Lock anchor (установить привязку) - зв'язує фрейм із вибраною в двох останніх розділах позицією,