Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорiя по WORD.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
28.58 Mб
Скачать

5.1. Форматування символів у Word. Буквиця

Перед тим, як приступати до знайомства з даним розділом, автори посібника рекомендують, ще раз звернутись до частини 7 розділу 10.4 даного тому посібника, оскільки там описані всі визначення та баз-рві поняття, які використовуються в цьому розділі.

Як ми вже говорили, форматування документів складається з чотирьох рівнів. У Word присутні всі чотири рівні форматування. На першому рівні здійснюється форматування символів, з яких складається текст документу. У Word є досить багато можливостей для реалізації даного рівня форматування. Причому, можна використовувати "гарячі клавіші", спеціальну панель інструментів, головне та контекстні меню. Зверніть увагу, що піктограми форматування символів у Word об'єднані в спеціальну панель Formatting (Форматирование). Можливості форматування символів через панель інструментів та комбінації клавіш описані в таблиці 9.4. Зверніть увагу, що при редагуванні тексту команди форматування діють на слово, на якому в даний момент знаходиться основний курсор. Але, якщо виділити фрагмент тексту, то команда діє на весь фрагмент.

Для того, щоб скопіювати формат символів потрібно виділити фрагмент, формат якого необхідно прийняти і натиснути комбінацію клавіш Ctrl+Shift+C. Тоді відмітити фрагмент, для якого необхідно прийняти даний формат і натиснути комбінацію Ctrl+Shift+V. Можна також виділити фрагмент-оригінал натиснути піктограму ІЦІ, а тоді другий фрагмент (на який потрібно скопіювати формат).

Форматування символів через меню здійснюється командою Font... (Шрифт...) з пункту меню Format (Формат) або контекстного меню виділеного фрагменту. При цьому відкривається однойменне вікно з трьох закладок (мал. 9.13). Зверніть увагу, що дане вікно можна також викликати комбінацією клавіш Ctrl+D або піктограмою.

Перша закладка Font (Шрифт) встановлює основні параметри шрифту символів. Вона містить наступні розділи:

список Font (Шрифт) встановлює назву гарнітури шрифту;

• список Font Style (Начертание) встановлює стиль написання символів: Regular (Обычный)

- звичайні символи, Italic (Курсив) - похилий шрифт, Bold (Полужирный) - виділений (жирний), Bold Italic (Полужирный курсив)

- виділений похилий шрифт;

• список Size (Размер) встановлює розмір символів в пунктах;

• випадаючий список Underline (Подчеркивание) встановлює підкреслення символів: Single (Одинарное) - однією лінією, Words only (Только слова) - підкреслювати лише слова, Double (Двойное)' - двома лініями, Dotted (Пунктирное) - пунктирною, Thick (Толстой линией) - товстою суцільною, Dash (Штриховое) - штриховою. Dot Dash (Штрих-пунктирное) - штрих-пунктирною, Dot dot Dash (Штрих-двойное-пунктирное) -штрих-пунктриною через дві крапки, Wave (Волнистой линией) - хвилястою лінією;

• випадаючий список Color (Цвет) встановлює

колір символів. При цьому, якщо вибрати Auto (Авто), то колір буде вибиратись автоматично, в залежності від кольору фону абзацу;

• розділ Effects (Эффекты) містить опції для встановлення ефектів над символами, а саме:

- Strikethrough (зачеркнутый) - перекреслені символи,

- Double Strikethrough (двойное зачеркивание) - символи перекреслені двома лініями,

- Superscript (верхний индекс) - піднятий на пів-інтервалу вверх (до степеня), ;'' '':іі

- Subscript (нижний индекс) - опущений на пів-інтервалу вниз (в індексі),

- Shadow (с тенью) - символи з тінню,

- Outline (контур) - контурний шрифт (лише контури літер),

- Emboss (приподнятый) - символи з ефектом видавлювання,

- Engrave (утопленный) - символи з ефектом гравірування,

- Small caps (малые прописные) - символи з контуром великих літер, але їх величина така ж як малих,

- All caps (все прописные) - зробити всі літери великими,

- Hidden (скрытый) - невидимі символи.

В нижній частині закладки вікна є спеціальне поле Preview (Образец), де з'являється зразок шрифту із вибраними в закладці параметрами. При натискуванні командної кнопки Default... (По умолчанию...) даний шрифт із вибраними параметрами буде вважатись шрифтом за замовчуванням. Наступного разу при створенні нового документу з шаблоном Normal (Обычный) він буде автоматично встановлюватись.

Друга закладка Character Spacing (Интервал) регулює відстань між символами в рядку та ширину 'самих символів. Вона складається з наступних розділів:

• випадаючий список Scale (Масштаб) встановлює ширину літер відносно Стандартної. При цьому стандартна ширина приймається за 100%;

• випадаючий список Spacing (Интервал) встановлює відстань між символами в рядку. При цьому можна вибрати стандартну (Normal (Обычный)), широку (Expanded (Разреженный)) та вузьку (Condensed (Уплотненный)) відстань, а в полі справа - числове значення відхилення відстані від стандартної (в пунктах);

• випадаючий список Position (Смещение) встановлює вертикальне зміщення символів в рядку. При цьому можна вибрати: Normal (Нет) - без зміщення. Raised (Вверх) - зміщення вверх, Lowered (Вниз) - вниз. В полі справа можна вказати чисове значення зміщення в пунктах;

• опція Kerning for fonts (Кернинг для символов размером) встановлює кернинг для шрифту. При цьому в полі справа можна вказати числове значення кернингу.

Третя закладка Animation (Анимация) дозволяє встановити для символів шрифту анімаційні ефекти, наприклад, "вогні Лас-Вегасу", мигання, рухомі рамки і т.д. Цей режим може бути корисним, якщо потрібно звернути увагу читача на певні слова в документі. Зрозуміло, що ці ефекти можна використати лише для перегляду документу на екрані дисплею і не можна застосувати при його виведенні на тверду поверхню.

Зміна регістру символів

У Word є можливості змінювання регістру символів (змінювати малі літери на великі і навпаки) для вже створеного тексту. Для цього потрібно виділити потрібний фрагмент тексту і використати відповідні піктограми або комбінації клавіш (табл. 9.4). Крім цього, можна, скористатись командою Change Case... (Регистр) з пунтку меню Format (Формат). Відкривається однойменне діалогове вгкно, де слід вибрати одну із опцій:

Sentence case (Как в предложениях) - зробити у виділеному фрагменті перші літери речень великими, а решту малими;

lowercase (все строчные) - зробити всі літери малими;

UPPERCASE (ВСЕ ПРОПИСНЫЕ) - зробити всі літери великими;

Title Case (Начинать С Прописных) - кожне слово у виділеному фрагменті повинно починатись з великої літери;

tOGGLE case (изменить рЕГИСТР) - перша літера кожного слова мала, а решту великі.

Буквиця

Буквиця - це збільшена перша літера (кілька літер) абзацу (інколи на кілька рядків). Найчастіше буквицю встановлюють лише на початку документу або окремого розділу.

Для створення буквиці потрібно виділити першу літеру абзацу (можна кілька літер) та вибрати в пунткі меню Format (Формат) команду Drop Cap (Буквица) або однойменну піктограму. В будь-якому випадку відкривається однойменне діалогове вікно, де в розділі Position (Положение) слід вибрати тип буквиці. Тоді в полі Font (шрифт) слід встановити гарнітуру шрифту для буквиці, в полі Lines to Drop (высота в строках) - кількість рядків тексту, на які вона буде поширюватись та в полі Distance from text (расстояние до текста) - віддаль від буквиці до основного тексту.