Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-методичка 11.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
4.66 Mб
Скачать

43 Фармакокінетика

Міністерство освіти і науки, МОЛОДІ ТА СПОРТУ України

Національний університет «Львівська політехніка»

Методичні вказівки

до ПРАКТИЧНИХ занять

з курсу

"Фармакокінетика"

для студентів базового напрямку 6.120201 "Фармація"

Затверджено

на засіданні кафедри

технології біологічно активних

сполук, фармації та біотехнології

Протокол № від 2011р.

Львів 2011

Методичні вказівки до практичних занять з курсу "Фармакокінетика" для студентів базового напрямку 6.120201 "Фармація" / Кричковська А.М., Болібрух Л.Д., Баранович Д.Б., Стасевич М.В., Журахівська Л.Р., Новіков В.П. - Видавництво кафедри ТБСФБ НУ "Львівська політехніка". - 2011. – 40 с.

Упорядники: Кричковська А.М., к.фарм.н., доц.

Болібрух Л.Д., к.х.н., доц.

Баранович Д.Б., к.х.н., доц.

Стасевич М.В., к.х.н., ас.

Журахівська Л.Р., к.х.н., доц.

Новіков В.П., д.х.н., проф.

Відповідальний за випуск: Новіков В.П., д.х.н., проф.

Рецензент: Лубенець В.І., д.х.н., проф.

Тема № 1. Загальна фармакокінетика

Основні питаня теми: —  Предмет фармакокінетики.

  • Шляхи введення, біотрансформація та метаболізм лікарських засобів.

  • Лікарські форми та їх класифікація.

  • Застосування лікарського засобу у різних лікарських формах.

Фармакокінетика — це розділ клінічної фармакології, який вивчає процеси всмоктування, розподіл, зв’язування з білками, біотрансформації і виведення лікарських речовин.

Фармакокінетика відносно нова наука. Її розвиток став можливим завдяки розробці і впровадженню у практику високочутливих методів визначення вмісту лікарських речовин в біологічних середовищах: газорідинної хроматографії, радіоімунних, ферментно-хімічних та інших методів, а також у зв’язку з розробкою методів математичного моделювання фармакокінетичних процесів. Фармакокінетика поділяється на загальну та прикладну, експериментальну та клінічну.

На основі даних про фармакокінетику того чи іншого препарату визначають дозування, оптимальний шлях введення, режим дозування препарату і тривалість лікування. Регулярний контроль вмісту лікарських засобів у біологічних рідинах дозволяє своєчасно коригувати лікування. Фармакокінетичні дослідження проводять спеціалісти в області аналітичної хімії — провізори, фармацевти, біологи. Результати даних досліджень використовуються лікарями-практиками.

Знання основних принципів фармакокінетики, вміння їх використовувати на практиці набувають особливе значення у випадках, коли незрозумілі причини неефективності терапії, яка проводиться, або поганого сприйняття лікарського препарату, який назначений пацієнту, при лікуванні хворих із захворюваннями печінки і нирок, при одночасному застосуванні декількох лікарських засобів та ін. Фармакокінетичні дослідження необхідні при розробці нових препаратів, їх лікарських форм, а також при експериментальних, доклінічних і клінічних дослідження лікарських засобів.

Оскільки доклінічні дослідження лікарських засобів проводяться на тваринах (див. фото 1-3), зрозуміло, що студентам необхідно засвоїти техніку роботи з піддослідними тваринами. Саме для отримання таких навиків передбачено проведення практичного заняття з моделлю щура KOKEN Rat LM-046А.