Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-методичка 11.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
4.66 Mб
Скачать

Лікарські засоби, які мають високий пресистемний метаболізм

Лікарські засоби

Алпренолол

Лабетолол

Папаверин

Амітриптилін

Лідокаїн

Пентазоцин

Ветрапаміл

Лоркаїнід

Пентоксифілін

Гідралазин

6-Меркаптопурин

Пропранолол

Дезипрамін

Метопролол

Скополамін

Декстропропоскифен

Морфін

Тестостерон

Дигідроерготамін

Налоксон

Фенацетин

Дилтіазем

Налтрексон

Хлорпромазин

Доксорубіцин

Неостігмін

Цитарабін

Іміпрамін

Нікардипін

Енкаїнід

Ізопротеренол (ізадрин)

Нікотин

Естрадіол

Ізосорбіду динітрат

Ніфедипін

Кетамін

Нітрогліцерин

Лікарська форма — це зручний для застосування стан лікарського засобу чи лікарської рослинної сировини, що дозволяє досягти необхідний лікарський ефект. Лікарські форми залежно від консистенції розділяють на тверді, м’ягкі, рідки та лікарські форми для ін’єкцій.

Тверді лікарські форми

До твердих лікарських форм належать: порошки, капсули, таблетки, драже, збори, гірчичники, плівки лікарські.

Порошок (Pulvis, Pulveris) — це тверда лікарська форма для внутрішнього та зовнішнього застосування, до складу якої входять сухі, сипучі, рівномірно подріблені речовини. Порошки поділяються на прості і складні, дозовані і недозовані.

Капсули (Capsulae) — це тверда лікарська форма, яка застосовується для речовин, які мають неприємний смак, запах, шкідливо впливають на зубну емаль або мають подразнюючу дію. Розрізняють крохмальні капсули або облатки (Capsulae amylaceae seu oblatea), глутоїдні (Capsulae glutoidales) та желатинові (Capsulae gelatinosae), які в свою чергу поділяються на тверді (durae), еластичні (molles) і з кришечкою (operculatae).

Таблетки (Tabuletta, in tabulettis) це тверді лікарські форми, які отримують шляхом пресування лікарських речовин, або лікарських та допоміжних речовин.

Драже (Dragaes, Dragaee) це тверда лікарська форма для внутрішнього використання, яку одержують шляхом нашарування (дражування) лікарських та допоміжних речовин на гранули.

Збори (Species, Spesierum, Spesicorum) – тверда лікарська форма, яка є сумішшю подрібненої лікарської рослинної сировини.

Гірчичники (Charta sinapis, Chartaе sinapisatae) – тверда лікарська форма у вигляді аркуша паперу, який вкритий тонким шаром порошку знежиреного насіння гірчиці.

Плівка лікарська (Membranulum) – це тверда лікарська форма, яка виготовляється фабрично-заводським способом у вигляді полімерної плівки.