Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Формиздійсненняфінансовоїдіяльностідержави

Фінансовадіяльністьдержавиздійснюєтьсяврізнихформах. Перш завсе, воназдійснюєтьсявправовійі неправовійформах.

Основною формою фінансової діяльності є правова. Держава здійснює мобіліїацію, розподіл і використанняфінансовихресурсів, приймаючифінансово-правовіакти.

Фінансово-правовіактикласифікуютьза: а) юридичнимивластивостями, б) юридичною природою, в) органами, щовидаютьфінансово-правовіакти.

Заюридичнимивластивостямифінансово-правовіактиподіляютьсяна1) нормативні; 2) індивідуальні; 3) змішані.

Нормативніфінансово-правовіактирегулюютьвідносини, якіскладаютьпредметфінансовогоправаі містятьтількизагальнообов'язковіправилаповедінки. ДонихвідносятьсяБюджетнийкодексУкраїни, закони, яківстановлюютьрежимрізнихподатківізборівтаін.

Індивідуальні фінансово-правові акти регулюють конкретні фінансові відносини за участю конкретних суб'єктівздопомогоюнормативнихправовихзасобів.

Змішаніфінансово-правовіакти одночасно містять нормативніта індивідуальніприписи. До них відноситься щоріне прийняття закону "Про державний бюджет на наступний фінансовий рі". Такий закон міститьякізагальнообов'язкові, такііндивідуальніфінансово-правовірозпорядження.

За органами, які видають фіансово-правові акти, останні поділяються на:

  • фінансово-правовіакти, що приймаються представницькими органами влади у формізаконів і постанов;

  • фінансово-правовіакти, щоприймаютьсявиконавчимиорганамивладизагальноїкомпетенціїуформі указів, постановірозпоряджень;

  • фінансово-правовіакти, що приймаються виконавчимиорганами влади спеціальноїкомпетенціїу форміінструкцій, листів, рішень;

  • фінансово-правовіакти, що приймаються представницькими івиконавчими органами місцевого самоврядуванняуформіпостановірішень.

Різновидом фінансово-правових актів є фінансово-планові акти.

Фінансово-плановіакти приймаються відповідними органами іорганізаціями впроцесіфінансової діяльностідержавиімістятьплановіпоказникидоходівівидатків. Донихвідносять: а) державнийбюджет, бюджетимуніципальнихутворень; б) фінансовіпланидержавнихімуніципальнихунітарнихпідприємств; г) бюджети державних позабюджетних фондів таін.

З організаційної точки зору фінансова діяльність держави здіснюється у формі створення і виконання централізованих ідецентралізованих фондів грошових засобів. Державніцентралізованіфонди грошових засобів представленні державним бюджетом, бюджетами муніципальних утворень, а також державними і муніципальними позабюджетними фондами грошових засобів. Державніімуніципальнідецентралізовані фонди мають місце наддержавних і муіипльнихунітарних шдприємствад.

Тема 8. Банківське право України Поняття банківської системи та банкяської діяльності

Банкиєоднимизнайстарішихінайбільшихзаактивамифінансовимипосередниками. Вважають, що перші банк виросли з контор міняйл і з'яилися в епоху Віродження в італійських містах.

Законодавство (Закон України "Про банк і банківську діяльність" від 07.12.2000 р.) визначає банк я юридичнуособу, якамаєвиключнеправонапідставіліцензіїНаціональногобанкуУкраїниздійснюватив сукупності такі операції:

S залученнядовкладівгрошовихкоштівфізичнихтаюридичнихосіб;

S розміщенняцихкоштіввідсвогоімені, навласнихумовахтанавласнийризик;

S відкриттятаобслуговуваннябанківськихрахунківфізичнихтаюридичнихосіб.

Зазначені операції є базовими і утворюють первинну сферу банкіської діяльності. Віщі банків: S універсальні, щовиконуютьусібазовіопераціїнагрошовомуринкутабудь-якіінші; S спеціліїовані, що виконують лише частину базових о перацій на грошовому ринку.

Відповіно до Закону "Про банки і банківську діяльність" банки в Украні можуть функціонувати я спеціалізовані, тобто ощадні, іпотечні, інвестиційні, розрахункові (клірингові). Законом також закріплено правосамостійновизначатинапрямисвоєїдіяльностііспеціалізаціюзавидамиоперацій. Навідмінувідінших небанківськихустанов, створюютьфінансовіактивитакеруютьїхпереміщенням.

Банківськадіяльність, якаєдоситьшироким поняттям, повиннарозглядатись як один зелементів фінансовоїдіяльностідержави.

Правовий зміст банківської дрльності закрілений в ст. 2 Закону України "Про баки і банківську діяльність". Аналіз законодавства дає можливість вважати, що про банківську діяльність можна і с лі говорити тоді, колибанкиздійснюютьтічиіншідіїзфінансовимиінструментами, вякостіякихвиступаютьгроші, цінні папери і валютні цінності. Тобто, банківська діяльність - це сукупність дій банківської системи з приводу оборотугрошей, ціннихпаперівівалютнихцінностейякзасобівплатежу, збереженняіяктовару.

У правовомурозуміннібанківськадіяльність - цесукупністьправовихдій, щоздійснюєтьсяпевними суб'єктамивформі, якоївимагаєзаконабодоговір. Уданомуаспектібанківськадіяльністьстановитьсистему постійноздійснюванихугодіоперацій, щоспрямованінаотриманняприбутку.

Банківськадіяльністьможематилишепрофесійнийхарактерієвиключною. Водночасїслідрозглядати якпідприємницькудіяльність, щомаєпевнуспецифікуіособливіриси.

Банк також слід розглядати я особливого виду підприємство. Якщо в діяльності звичайного підприємствагрошівиконуютьрользасобуплатежу, товбанківськійдіяльностісамігрошівиступаютьуролі товару. Ця особливість банківського піприємства робить його настіьки своєріним, що вона потребує спецільного правового регулювання, як відрізняється від загального законодавства про підприємства.

Види угод, які мають право здійснювати комерційні банки: S банкіські операції які становлять безпосередній предмет дільності;

S угоди, якімають допоміжне значення та служать для забезпечення організаційних іматеріальних передумовроботибанку;

S рядіншихнебанківськихугод, незабороненихзаконодавством.

Види банківських операцій: S активні - спрямовані на використання ресурсів банк (надання кредитів)); S пасивні - спрямовані на залучення коштів (депозити);

S комісіні - посередницька діяльність банку (обслуговування платежів, інкасації, зберігання ціностей).

Банківська система - це складові фінансової системи держави, що яляє собою сукупність різних за організаційно-правовою формою таспеціалізацією національнихбанківськихустанов, щоіснуютьвмежах єдиної фінансової системи та єдиного грошово-кредитного механізму в певний проміжок часу.

ВУкраїніпобудованодворівневубанківськусистему. Виділяютьдвіплощинивзаємовідносин:

  • по вертикалі - відносини пілеглості між центральним банком, я таким, що керує, і низовими ланками -комерційнимибанками;

  • погоризонталі - відносинирівногопартнерстваміж банками. БанківськасистемаУкраїнискладаєтьсяз НаціональногобанкуУкраїнитаіншихбанків, щоствореніідіютьнатериторіїУкраїнивідповіднодо положень Закону Украни "Про банки і бадкіську діяльність".

Порядокстворення, реєстраціїталіцензуваннябанківськихустановвизначається нормативнимиактами Національного банку України:

  • Положенням про поряок створення і державної реєстрації банкі, відкриття їх філій, представництв, відділень;

  • Інструкцієюпропорядокрегулюваннядіяльностібанків;

  • Положенням про поржоквидачі банкам банківських ліцензії, письмових дозволів та ліцензії на виконанняокремихбанківськихоперацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]