Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Досудове врегулювання господарських спорів

Відповіднодост. 5 ГосподарськогопроцесуальногокодексуУкраїнисторониможутьзастосуватизаходи досудовоговрегулюваннягосподарськогоспорузадомовленістюміжсобою.

Підприємстватаорганізації, що порушили майновіправаізаконніінтереси іншихпідприємствта організацій, зобов'язаніпоновитиїх, нечекаючипред'явленняпретензії.

Підприємства та організації, чиїправа ізаконніінтереси порушено, з метою безпосереднього врегулюванняспорузпорушником цихправтаінтересівзвертаютьсядоньогозписьмовою претензією. У претензіїзазначаються:

  • повне найменуванняіпоштовіреквізити заявника претензіїтапідприємства, організації, яким претензіяпред'являється; датапред'явленняіномерпретензії;

  • обставини, на підставіяких пред'явлено претензію; докази, що підтверджують ціобставини; посиланнянавідповіднінормативніакти;

  • вимогизаявника;

  • сумапретензіїтаїрозрахунок, якщопретензіяпідлягаєгрошовійоцінці; платіжніреквізитизаявника претензії;

  • перелікдокументів, щододаютьсядопретензії, атакожіншихдоказів.

Документи, щопідтверджуютьвимогизаявника, додаютьсяворигіналахчиналежнимчиномзасвідчених копіях. Документи, якієудругоїсторони, можутьнедодаватисьдопретензіїіззазначеннямпроцеупретензії.

Претензія підписується повноважною особою підприємства, організаціїабо їх представником та надсилається адресатові рекомендованим або цінним листом та вручається під розписку.

Претензія розглядається в місячний строк, який обчислюється з дня одержання претензії. Претензії, пов'язані з якістю та кмплектністю продукції(товарів) розглядаються протягом двох місяців.

Якщодопретензіїнедодановсідокументи, необхіднідля їрозгляду, вонивитребуютьсяузаявникаіз зазначеннямстрокуїхподання, якийнеможебутименшеп'ятиднів, невраховуючичасупоштовогообігу. При цьомуперебігстрокурозглядупретензіїзупиняєтьсядоодержаннявитребуванихдокументівчизакінчення строкуїхподання.

У виадку, коли витребувані документи у встановлений строк не надійшли, претензія розглядається за наявнимидокументами. У випадкунеобхідності, прирозглядіпретензіїпідприємстватаорганізаціїповинні звірити розрахунки, провести судову експертизу або вчинити інші діїдля забезпечення досудового

врегулювання спору. Піприємства та органіації, що одержали претензію), зобов'язані задовольнии обґрунтованівимогизаявника.

Прорезультатирозглядупретензіїзаявникповідомляєтьсявписьмовійформі.

У випадку, коли претензію відхилено повністю або частково, заявниковіповинно бути повернуто оригіналидокументів, одержанихзпретензією, атакож надісланодокументи, щообґрунтовуютьвідхилення претензії якщо ї немає у заявниа претензії. Відповідь на претензію підписується повноважною особою підприємства, організаціїабо їх представником танадсилається рекомендованим або цінним листом чи вручаєтьсяпідрозписку.

Вирішення господарських спорів господарськими судами Позовна заява подається до господарського суду в письмовій формі і підписується повноважною посадовою особою позиача або його представниом, прокурором чи його заступником, громадояиом -суб'єктом підприємницької діяльності або його представниом і повинна містити:

  • найменуваннягосподарськогосуду, доякогоподаєтьсязаява;

  • найменування(дляюридичнихосіб) абоім'я(прізвище, ім'ятапобатьковідляфізичнихосіб) сторін, їхмісцезнаходження(дляюридичнихосіб) абомісцепроживання(дляфізичнихосіб), ідентифікаційні кодисуб'єктагосподарськоїдіяльностізаїхнаявності(дляюридичнихосіб) абоіндивідуальніідентифікаційні номери за їх навно сті (для фізични о сіб - платниів податків);

  • документи, що підтверджсують за громадояиом стаус суб'єкта піприємницької діяльності;

  • зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошові оціїці; суми договору (у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розіванні господарськи договорів);

  • змістпозовнихвимог; якщопозовподанодокількохвідповідачів - змістпозовнихвимогщодо кожногозних;

  • вилад обставин, на яки ґрунтуються позовні вимоги; зазначення докаів, що підтвердожують позов; обґрунтованийрозрахуноксум, щостягуютьчиоспорюються; посиланняназаконодавство, напідставі якогоподаєтьсяпозов;

  • відомостіпровжиттязаходівдосудовоговрегулюванняспору;

  • відомостіпровжиттязапобіжнихзаходів;

  • перелікдокументівтаіншихдоказів, щододаютьсядозаяви.

У позовнійзаявіможутьбутивказанійіншівідомості, якщовонинеобхіднідляправильноговирішення

спору.

Питання про приняття позовної заяви вирішується суддею). Суддя, прийнявши позовну заяу, не пізніше 5 дні з дня її надходження виосиь і надсиає сторонам, прокурору, ящо він є заяником, ухвалу про порушенняпровадженняусправі, вякійвказуєтьсяпроприйняттяпозовноїзаяви, призначеннясправидо розглядувзасіданнігосподарськогосуду, прочасімісцейогопроведення, необхіднідіїщодопідготовки справидорозглядувзасіданні. Ухваланадсилаєтьсятакож іншим підприємствам, установам, організаціям, державнимтаіншиморганамувипадках, коливіднихвитребуються документи, відомостітависновкиабоїх посадові особи викликаються до господарського суду.

Господарськийсудзазавою сторони, прокурорачийогозаступника, якийподавпозов, абозвласної ініціатии має право вжии заходів щодо забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадіїпровадженняусправі, якщоневжиттятакихзаходівможеускладнитичизробитинеможливимвиконання рішеннягосподарськогосуду.

Позов забезпечується:

  • накладеннямарештунамайноабогрошовісуми, щоналежатьвідповідачеві;

  • забороноювідповідачевівчинятипевнідії;

  • забороноюіншимособамвчинятидії, щостосуютьсяпредметаспору;

  • зупиненням стягнення на підставівиконавчого документа або іншого документа, за яким

стягненняздійснюєтьсяубезспірномупорядку.

Прозабезпеченняпозовувиноситьсяухвала.

Спірмаєбутивирішеногосподарськимсудомустрок, якийнеперевищує2 місяціввіддняодержання позовноїзаяви.

Спірпростягненнязаборгованостізаопротестованимвекселеммаєбутивирішеногосподарськимсудом устрок, щонеперевищуєодногомісяцявіддняодержанняпозовноїзаяви. У винятковихвипадкахголова господарського судучи заступникголови господарськогосудумаютьправопродовжитистроквирішення спору, аленебільшеякнаодинмісяць.

При вирішеннігосподарського спору по суті(задоволенняпозову, відмовав позовіповністю або частково) господарськи суд приймає рішення. Рішення виладається у письмовій формі та підписується всіма суддями, якібрали участьузасіданні. У разірозглядусправитрьомасуддями суддя, який незгоднийз рішенням, зобов'язанийвикластиуписьмовійформісвоюокремудумку, щоприєднуєтьсядосправи.

Приймаючи рішення, господарський суд має право:

• визнати недійсним повністю чи у певній частиі пов'язаний з предметом спору догові, яки

суперечитьзаконодавству;

  • вийти за межі позовних вимог, якщо це необхідно для захисту прав і законних інтересів позивачів або третіх осіб з самостійними вимогами на предмет спору і про це є клопотання заінтересованої сторони;

  • зменшити у виняткових випадках розмір неустойки (штрафу, пені)), яка підлягає стягненню зі сторони, що порушила зобов'язання;

  • стягти у доход державного бюджету Укршни із сторони, що порушила строки розгляду претензії, штраф у розмірі, встановленому ст. 9 Господарського процесуального кодексу або у відповідності до законів, що регулюють порядок досудового врегулювання спорів у конкретних правовідносинах;

  • стягти в доход державного бюджету України з винної сторони штраф у розмірі до 100 неоподатковуваних мінімумівдоходів громадян заухиленнявід вчиненнядій, покладенихгосподарським судомнасторону;

  • відстрочитиаборозстрочитивиконаннярішення.

Прийняте рішення оголошується суддею у судовому засіданні після закінчення розгляду справи.

За згодою сторін суддя може оголосити тільки вступну та резолютивну частини рішення, про що зазначаєтьсяупротоколісудовогозасідання.

Рішення господарського суду набирає законної вили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, ауразі, якщоусудовомузасіданнібулооголошенолишевступнучирезолютивнучастинирішення, вононабираєзаконноїсилипіслязакінченнядесятиденногострокуздняпідписаннярушення, оформленого відповіднодоГосподарськогопроцесуальногокодексуУкраїни.

Уразіподанняапеляційноїскаргиабовнесенняапеляційногоподаннярішення, якщойогонескасовано, набираєзаконноїсилипіслярозглядусправиапеляційноюінстанцією.

Справи у місцевих господарських судах розглядаються суддею одноособово. Будь-яку справу, що відноситьсядо підсудностіцьогосуду, залежновідкатегоріїіскладностісправи, можебути розглянуто колегіальноускладітрьохсуддів.

Судоверішенняприймаєтьсясуддею зарезультатамиобговоренняусіхобставинсправи, аякщоспір вирішуєтьсяколегіально - більшістюголосівсуддів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]