Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Правовереулювання грошовом обігу в Україні

Держава планує та законодавче регулює грошовий обіг. У законодавчому порядку закріплюються основні умовигрошовогообігунатериторіїкраїни:

S найменуваннянаціональноїгрошовоїодиниці;

S видигрошовихзнаків, порядокїхвипускувобігівилученнязобігу;

S встановлення межі використання готівки і проведення безготівкових розрахунків;

S порядокздійсненняконтролюзадотриманнямправилзберігання, витрачанняіобігукоштів.

Конституції закріплює засади створення і функціонування грошового ринку, статус національної та іноземних валют на території Украни. Конституцією закрілено, що єдиним платіжним засобом в Украні, якийприймаєтьсяусімаюридичнимитафізичнимиособамибезбудь-якихобмеженьнатериторіїкраїнидля проведеннягрошовихрозрахунківуготівковомутабезготівковомувигляді єгривня.

Гроші існують у вигляді готівки (грошові знаки) або у безготівковому вигляді (записи на рахунках у банках). Грошові знак випускають у вигляді банкнот і монет, що мають зазначену на них номінальну вартість. Вониобертаютьсячерезвідповідніплатіжнісистеми, щоузаконенінатериторіїдержави.

Платіжна система - це набір платіжних іструменті, банківських процедур і міжбанківських систем переказуваннякоштів, поєднанняяких, разомзінституційнимитаорганізаційнимиправиламитапроцедурами, регламентує використання цих інструментів та механізмів, забезпечує грошовий обіг. Згідно з чинним законодавством платіжнасистемаєплатіжною організацією їчленівтасукупністю відносин, щовиникають між членами при переказуванні грошей. Обов'язковою функцією платіжної системи є переказування грошей для забезпечення розвитку виробництва товарів і потуг.

Наплатіжнусистемупокладаєтьсязавданняздійснюватигрошовийобігміж операторами. Фактично будь-яка платіжнасистема складаєтьсязпосередників, інструментів, процедур та мереж, метою яких є переказування грошей від одного оператора економік до іншого.

Засади функціонування платіжних систем в Україні, відносини переказу грошей регулюються Конституцією України, законами України "Про Національний банк України", "Про банки ібанківську діяльність", "Прозв'язок", "ПроплатіжнісистемитапереказгрошейвУкраїні", іншимиактамизаконодавства України та нормативно-правовими актами НБУ, а також Уніфікованими правилами та звичаями для акредитивів, зінкасо та по договірних гарантіях міжнародноїторговоїпалати та іншими міжнародно-правовимиактами.

Правила, які визначають діяльність платіжної системи (за виняюмвнутршньо6шківської):

S організаційна структура платіжної системи;

S умови членства;

S поряок вступу і виходу із системи;

S принципивиконаннядокументівнапереказ;

S принципивідкликаннядокументівнапереказ;

S порядокрозв'язанняспорів;

S управлінняризикамивсистемі;

S системастрахування;

S системазахистуінформаціїтощо.

Види платіжних систем: міжнародні, державні; за правовою ознакою засновника - банківські та небанківські.

Державнібанківськіплатіжнісистемивключають:

S системиміжбанківськихрозрахунків;

S системимасовихплатежів;

S внутрішньобанківськіплатіжнісистеми.

Функціонування грошових потоків, наявність закономірностіруху грошовоїмаси забезпечуються організаційною єдністю системи учасників грошового обороту. Ця організаційнаєдність проявляєтьсяв професійностісуб'єктівбанківськоїсистеми, якізабезпечуютьгрошовийоборот.

Важливим євизнаннярівнозначногохарактеруготівковихібезготівковихгрошей. Томубезготівкові гроші повинні легко і вільно, але з дотримання визначених правил, трансформуватись у готівкові і навпаки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]