Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Цив ільн о-праввав ідп овідаль ність

Цивільно-правова відповідальність - це правовідношення, що виражається у вигляд несприятливих наслідківмайновогоінемайновогохарактерууборжника, якізабезпечуютьсядержавнимпримусомітягнутьза собою засудження правопорушення і його суб'єкта.

Правовою підставою застосування до правопорушникацивільноївідповідальностієнорма права. Фактичною підставою для застосування міри цивільної відповідальності є скоєння цивільного правопорушення.

Специфічними рисами цивільної відповідальності, що відрізняють її від інших видів відповідальності, є:

  • їмайновийхарактер(застосуванняданоївідповідальностізавждипов'язанеізвтратамимайнового характеру у майновій сфері боржника - відшкодуванням заподіяної шкоди, сплатою неустойки, штрафу, пен));

  • цевідповідальністьодногоучасникацивільно-правовихвідносинпередіншим - правопорушника передпотерпілим;

  • можливістьперевищеннярозмірувідповідальностіупорівняннізрозміромзаподіяноїшкодиабо збитків(наприклад, застосуванняштрафноїнеустойки, завдаток);

  • застосування рівних за обсягом заходів відповідальностіза однотипніправопорушення, що забезпечуєпослідовнуреалізаціюпринципурівноправностіучасниківцивільно-правовихвідносин.

У форміцивільно-правовоївідповідальностівиражаютьсятідодатковіобтяження, щопокладаютьсяна правопорушника. Відповідальністьможенаступатиуформівідшкодуванняшкоди, сплатинеустойки, втрати завдатку, конфіскаціїтаінше.

Є різні критерії поділу відповідальності: договірна і позадоговірна (деліктна). Договірна наступає в разі порушення договірного зобов'язання, а деліктна має місце у випадку запоДОяння правопорушення боржником, який небув зкредитором у договірних правовідносинах. Деліктна відповідальністьвиникаєзмоменту заподіяння шкоди майну або особі потерпілого (кредитора). Часткова, солідарна і субсидіарна відповідальність має значення ізастосовується тоді, коли правопорушення скоєне кількома особами. Часткова відповідальніїть наступає у всіх випадках, коли законом, ішим правовим актом або договором не передбачено інше. Часткова відповіальність передбачає, що кожний з боржників несе перед кредитором відповіальність тіькиу тій частці, яа припадає на нього відповідно до закону або договору.

Солідарнавідповідальність дозволяєкредиторупритягнутидовідповідальностібудь-когозборжників у повному обсязі або частково, дає кредитору додаткові гарантії щодо завданої шкоди та її відшкодування, дає можливістьзвернутисязвимогою простягненнядобудь-когозборжників, укогоєдостатньомайнадля задоволеннявимог. Усіборжникизалишаютьсязобов'язанимидотихпір, покизобов'язаннянебудевиконано повністю.

Субсидіарнавідповідальність настаєтоді, коливзобов'язанніберутьучастьдваборжники, одинзяких основний, іший- додатковий(субсидіарний).

Фактичною піставою цивільної відповідальності є склад правопорушення, до якого входять: S об'єкт правопорушення - суспільні правовідносини, що регулюються цивільним правом; S суб'єкт - правопорушник;

S об'єктивна сторона охоплює: 1) шкоду, заподіяну правопорушенням; 2) протиправність поведінки

правопорушника; 3) причинний зв'язок між протиправною поведінкою і шкідливими наслідками; S суб'єктивна сторона включає вину правопорушника, яка в окремих випадках опосередкована іншими суб'єктивнимиобставинами(ціль, мотив, емоціїтаінше).

Умовами цивільноївідповідальностіє: 1) наявністьпротиправноїповедінки(діїчи бездіяльності) особи; 2) шкідливийрезультаттакоїповедінки(шкоди); 3) причиннийзв'язокміжпротиправноюповедінкоюі шкодою; 4) вина особи, яка заподіла шкоду.

Законодавством передбачено можливість звільнення від відповідальності. Таке звільнення відбувається у зв'язку з неможливістю виконання зобов'язання внаслідок: 1) дії непереборної сили (це надзвичайнаіневідворотназаданихумовподія, напрактиціїназиваютьфорс-мажорнимиобставинами); 2) випадковогозаподіянняшкоди (випадок(казус) - обставина, якасвідчитьпровідсутністьвинибудь-когоз учасників зобов'язання, а не взагалі про відсутність будь-чиєї вини у заподіянні шкоди. Випадок характеризуєтьсясуб'єктивною непередбаченістю: якбиособазналапроможливістьнастаннявипадку, вона моглабзапобігтишкоді. Передбаченняданоговипадку, навідмінувіднеобережноїповедінки, неєобов'язком правопорушника. Саме тому, внаслідок необережної (винної) поведінки особа відповідає за настання шкідливогорезультату, апривипадковому(безвинному) заподіяннішкодиособазазагальнимправилом від відповіальності звільняється); 3) вини потерпілого у заподіянні шкоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]