Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_стаціонар.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Лекція № 11 Тема: «Біосфера - глобальна екосистема Землі»

План: 1. Поняття про географічну оболонку. 2. Біосфера, її межі та властивості.

3. Рівні організації живої матерії. 4. Учення в.І. Вернадського про біосферу.

Мета. Розкрити основні екологічні характеристики біосфери та ознайомити студентів з основами учення В.І. Вернадського про біосферу.

1. Поняття про географічну оболонку. Це безперервна оболо́нка Землі, у якій її складові (земна кора, тропосфера, стратосфера, гідросфера та біосфера) проникають одне в одного та взаємодіють між собою на енергетичному, мінеральному та інформаційному рівнях. Верхню межу географічної оболонки проводять по стратопаузі, так як до неї помітний тепловий вплив земної поверхні на атмосферні процеси; нижньою межею літосфери вважають середню глибину сейсмічних та вулканічних осередків. Географічна оболонка повністю охоплює гідросферу до глибини 10-11 км, верхню зону земної кори и нижню частину атмосфери (потужністю 25-30 км). Найбільша товщина географічної оболонки близька до 40 км. На основі концепції В.І. Вернадський, російські вчені (А.А. Григор`єв, С.В. Колесник, Ю.К. Єфремов, Ф.Н. Мільков) розвинули вчення про географічну оболонку та ландшафтне середовище Землі.

2. Біосфера, її межі та властивості. Біосфе́ра (гр. bios — життя + sphaera — куля) — природна підсистема географічної оболонки, що населена живими організмами і охоплює нижні шари атмосфери, всю гідросферу і верхній шар літосфери. Біосфери на інших планетах, окрім Землі, невідомі. Вважається, що бактеріальні біосфери або подібні до них можуть існувати на Марсі, Венері, Європі, Титані та інших малих планетах.

Розрізняють: Фітозоосферу і антропосферу. Таким чином:

Біосфера – це сукупність гідро, атмо- та літосфери Землі, у якій є життя та знаходяться продукти функціонування живих організмів .

Історія. Термін "біосфера" вперше застосував австрійський геолог Е. Зюсс (1875), називаючи ним окрему оболонку Землі, наповнену життям. Детально вчення про біосферу розробив В.І.Вернадський. У його наукових працях термін "біосфера" вперше з'явився у 1911 p. У 1926 p. він видав книгу "Біосфера", в якій виклав вчення про біосферу як особливу сферу Землі, що включає сферу поширення живої речовини. Проблеми біосфери встановив О. Гумбольдт "Космос" I-том – 1855 р. – взаємодія живих організмів з оболонками, в котрі вони проникають. В.І. Вернадський вважав попередником Ж.Б. Ламарка, в працях якого мали місце геохімічні ідеї./

Межі біосфери. Життя на Землі: дощові черви зустрічаються до глибини 8 м, деякі бактерії (сірчані) – до 7,5 тис. м., павуки на павутині – до 4 тис. м, спори рослин і бактерій до 22 тис. м. Це ­ межа біосфери. Вернадський вважав, що товща її в атмосфері – 40 км.

В межах біосфери усі організми стикаються з великою кількістю екологічних умов – t, світло, тиск, солоність. Спостерігається висока адаптація організмів. Але живуть не скрізь: в кратерах вулканів, у гірко-солоній воді, у воді, насиченій сірководнем, життя досить бідне. Таким чином, біосфера охоплює атмосферу від рівня моря до висоти ~11 км, гідросферу, та літосферу до глибини ~3-11 км на суші й 0,5-1,0 км під дном океану. Товщина біосфери на полюсах Землі ~10 км, на екваторі ~28 км. Маса біосфери ~ 0,05% маси Землі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]