Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іпотечний ринок Заочне 2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
770.56 Кб
Скачать

1.3. Зміст навчальної дисципліни Модуль 1

Змістовий модуль 1. Основи організації іпотечного кредитування

Тема 1. Поняття іпотечного кредиту. Правові основи функціонування іпотечного ринку

Поняття звичайної іпотеки та наступної іпотеки. Види іпотечних кредитів. Основні засади Законів України «Про іпотеку», «Про заставу» «Про оцінку майна, майнових прав та професіональну оціночну діяльність в Україні», « Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати», «Про іпотечні облігації»;

Тема 2. Напрямки іпотечного кредитування

Кредит забудовнику, використання додаткових джерел ресурсів. Об’єкти кредитування. Поняття заставної, процедура оформлення заставної, види заставних. Напрямки іпотечного кредитування.

Змістовий модуль 2. Процедура оформлення іпотечного кредиту

Тема 3. Процедура оформлення іпотечного кредиту .Особливості оцінки нерухомого майна під час укладання іпотечного договору

Порядок оформлення іпотечного кредиту. Поняття оцінки майна. Основні види вартості, що визначаються під час оцінки майна. Особливості застосування доходного, витратного та порівняльного підходу до оцінки нерухомості. Методи оцінки нерухомості: метод прямих ринкових порівнянь; метод репродукції; метод заміщення, способи оцінки при методі заміщення; метод витрат та його стадії; метод доходів та його послідовність.

Тема 4. Класифікація заставних

Перша і друга заставна, загальна заставна, комплексна заставна, відкрита заставна, заставна, що переважає. Типи заставних за умовами обслуговування: амортизована позика, цілком амортизована заставна, лінійно амортизована заставна, заставна з регульованою нормою, заставна зі східчастими виплатами по кредиту, заставна з роздутим платежем по кредиту, заставна зі зростаючою виплатою по основній сумі, частково амортизована заставна.

Змістовий модуль 3. Забезпечення функціонування іпотечного кредиту

Тема 5. Забезпечення функціонування заставної

Основні способи рефінансування, що можуть здійснюватися за допомогою заставної. Особливості зміни права власності на заставну. Права та обов’язки власника заставної та боржника за кредитним договором, у разі оформлення заставної. Поняття консолідованого іпотечного боргу та іпотечного пулу. Поняття іпотечних цінних паперів. Іпотечні сертифікати та іпотечні облігації.

Тема 6. Зобов'язання позичальника за кредитним договором. Позбавлення заставника права на майно

Визначення зобов’язань позичальника за кредитним договором. Особливості договору іпотеки щодо зобов’язань позичальника та кредитора. Обставини, що призводять до звернення стягнення на предмет іпотеки. Особливості звернення стягнення на предмет іпотеки у разі, якщо останнім є земельна ділянко сільскогоспдарського призначення.

Змістовий модуль 4. Моделі організації систем іпотечного кредитування

Тема 7. Фактори, що визначають вибір системи іпотеки

Фактори, що визначають вибір системи іпотеки: політичні фактори, правові фактори, економічні фактори, історичні фактори. Розвиток фінансового ринку та його окремих сегментів. Порівняльний аналіз загальної ситуації на фінансових ринках США, провідних країн Європи та України. Зв’язок між певними особливостями розвитку фінансових ринків відпорних держав та обраними ними моделями організації іпотечного кредитування.