Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vnutrishnya.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Стоматологічній факультет ііі курс Тема №3

Варіант 1

  1. Хворий 54-х років, скаржиться на задишку при невеликому фізичному навантаженні, кашель з трудновіддільним харкотинням. Об'єктивно: дифузний ціаноз. Грудна клітка бочкоподібної форми. У легенях ослаблено везикулярне дихання з продовженим видихом, сухі свистячі хрипи. AT -140/80 мм рт. ст. Пульс - 92/хв., ритмічний. Спірографія: Жел/джел -65 %, Офв1/фжел - 50 %. Визначите тип дихальної недостатності у хворого:

    1. Змішаний тип ДН з перевагою обструкції

    2. Рестриктивний тип ДН

    3. Обструктивний тип ДН

    4. Змішаний тип ДН з перевагою рестрикції

    5. Дихальної недостатності немає

  1. У хірургічне відділення доставлений хворий Н. 46 років, прооперований з приводу апендициту. Через 4 доби з'явилися рецидивуючий озноб, кашель, задишка, лихоманка - 38,5 °С, поновився лейкоцитоз з паличкоядерним зрушенням. На рентгенограмі виявлено інфільтративне вогнище в нижній частинці правої легені. Який стан розвинувся у хворого?

    1. Абсцес легенів

    2. Тромбінфарктна пневмонія

    3. Негоспітальна пневмонія

    4. Нозокоміальна пневмонія

    5. Туберкульоз легенів

  1. Чоловік в 52 р., металург, скаржиться на задишку, яка посилюється при фізичному навантаженні. Хворіє близько 8 років. Об'єктивно: ЧД - 22/хв., пульс - 76/хв., AT - 130/80 мм рт. ст. Маса тіла - 120 кг. Над легенями - ослаблене везикулярне дихання. ЕКГ: правограма. ЖЕЛ - 60 % від норми. Рентгенограма: малюнок тяжистий, підвищення прозорості легеневих полів. Який найвірогідніший механізм розвитку дихальної недостатності у хворого?

    1. Спазм гілок легеневої артерії

    2. Звуження просвіту дихальних шляхів

    3. Зниження еластичних властивостей легенів

    4. Обмеження рухомої грудної клітки

    5. Порушення синтезу сурфактанту

  1. Чоловік в 65 р., скаржиться на задишку з утрудненим видихом, кашель з виділенням жовтого харкотиння. Палить більше 40 років. Об'єктивно: t - 37,1 °С. ЧД - 24/хв., ЧСС - 88/хв., AT - 130/70 мм рт. ст. Дихання везикулярне, ослаблене, сухі свистячі хрипи, подекуди неголосні вологі хрипи. Тони серця приглушені. Найбільш достовірний діагноз:

    1. Емфізема легенів

    2. Бронхоектатична хвороба

    3. Бронхіальна астма

    4. Пухлина легені

    5. ХОЗЛ

  1. Хворого 60-ти років впродовж 3-х місяців турбує сухий кашель, задишка, що росте, іноді кровохаркання, охриплість голосу. На рентгенограмі: неоднорідне затемнення з нечіткими контурами в ділянці кореня і прикорневій ділянці справа, з глибокими тяжами, які проникають в легеневу тканину. Має місце зсув середостіння управо. Діагноз?

    1. Інфаркт легенів

    2. Саркоїдоз легенів

    3. Рак гортані

    4. Туберкульоз легенів

    5. Рак легенів

  1. Чоловік 26 років, скаржиться на колючий біль при диханні, кашель, задишку. Об'єктивно: t - 37,5 °С, ЧДР - 19/хв., ЧСС і пульс - 92/хв.; AT - 120/80 мм рт. ст. Дихання везикулярне. Зліва в нижне-латеральных відділах грудної клітки у фазі вдиху і видиху вислуховується шум, який посилюється при натисненні фонендоскопом і зберігається після кашлю. ЕКГ: без патологічних змін.

    1. Спонтанний пневмоторакс

    2. Міжреберна невралгія

    3. Підшкірна емфізема

    4. Гострий плеврит

    5. Сухий перикардит

  1. Хворому 56 років, скаржиться на постійний біль в грудній клітці справа в останніх 2 місяці. Біль не пов'язаний з актом дихання. Кашель з прожилками крові в харкотинні. Слабкість, зниження працездатності, стомлюваність. На рентгенограмі грудної клітки в нижньому полі правою легені відмічається кулястої форми тінь, розміром 4x6 см, пов'язана з коренем легені. Який найбільш вірогідний діагноз?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]