Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vnutrishnya.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать
        1. Рак легень, туберкульоз

        2. Застійна серцева недостатність

        3. Пневмонія

        4. Хронічний бронхіт

        5. Плеврит Варіанті відповідей

Варіант 1

              1. A

              2. D

              3. C

              4. E

              5. E

              6. D

              7. E

              8. B

              9. A

              10. C

              11. E

              12. C

Варіант 2

  1. B

  2. E

  3. A

  4. D

  5. C

  6. D

  7. C

  8. A

  9. A

  10. D

  11. D

  12. A

  1. ВАРІАНТ 1

  2. 1. У хворого М., 48 р., який звернувся до лікаря з приводу загрудинного болю, що виникає під час фізичного навантаження, стискаючого характеру, проходить в спокої, діагностовано ІХС: стенокардію напруги. Найбільш типовою скаргою є:

    1. Ниючий біль в серці

    2. Стискаючий біль в серці

    3. Стискаючий біль за грудиною

    4. Тупий біль в лівій половині грудної клітки

    5. Колючий біль над верхівкою серця

  3. 2. Хворий 64 років звернувся до лікаря з приводу загрудинного болю, що виникає під час фізичного навантаження, стискаючого характеру, проходить в спокої, діагностовано ІХС: стенокардію напруги. Що є вирішальним в патогенезі ІХС і стенокардії?

    1. Активація симпатоадреналової системи

    2. Коронароспазм

    3. Порушення мікроциркуляції в міокарді

    4. Наявність атеросклеротичної бляшки в коронарних артеріях

    5. Зміна функціональних властивостей елементів крові

  4. 3. У хворого А., 52 р., напади загрудинного болю виникають під впливом холодного вітру , морозу, незначного фізичного навантаження ( при підйомі на 2 -ий поверх) . Біль інтенсивний, стискаючого характеру, ірадіює в ліву руку, лопатку, знімається 1-2 таблетками нітрогліцерину. Після дообстеження діагностовано стенокардію напруження ІІІ ф. клас. Ангінозні напади виникають під час ходьби на відстані:

    1. До 1000 м

    2. Понад 500 м

    3. 100 – 500 м

    4. До 100 м

    5. В стані спокою

  5. 4. У хворого К., 44 р., в якого болі за грудиною виникають при ходьбі на відстані до 100 м, при перенесенні вантажу, вагою 2-3 кг. Біль стискаючого характеру, супроводжується задишкою, підсиленим потовиділенням, віддає в ліву руку, ліву лопатку. При обстеженні: пульс- 80 в 1 хв., ритмічний. АТ-160 і 100 мм рт ст. Тони серця приглушені, акцент 2-го тону над аортою. В крові підвищена кількість холестерину і ліпопротеїдів низькоі щільності. Який функціональний клас стенокардії, вірогідно, має місце?

    1. V

    2. IV

    3. III

    4. II

    5. I

  6. 5. У хворого М., діагностовано стенокардію ІІІ ф.клас. Його турбує загрудинний біль стискаючого характеру, що виникає при ходьбі по рівній місцевості на відстань 100-200 м, супроводжується задишкою, нудотою, іноді блюванням. Куди частіше іррадіює біль при стенокардії?

    1. На всю грудну клітку

    2. В ліве плече, лопатку, руку

    3. В праве плече, лопатку, руку

    4. В спину зліва, в щелепу

    5. В спину справа, в щелепу

  7. 6. Хворий Н. звернувся до кардіолога з скаргами на біль за грудиною, стискаючого характеру, вперше виник після психотравми 3 тижні тому. З тих пір біль виникає майже щоденно, зникає після прийому нітрогліцерину. Після обстеження лікар діагностував стенокардію, що вперше виникла. Що є найхарактернішим для стенокардії, яка виникає вперше?

    1. Перший напад болю

    2. Наявність нападів болю до 28 днів

    3. Наявність болю понад 28 днів

    4. Напади болю до 7 днів

    5. Напади болю до 21 дня

  8. 7. Хворий А., 38 р., що страждає на стенокардію, випробовує різні методи ліквідації болю. Приймає анальгін, но-шпу, верапаміл, валеріану, але біль не знімається. Який з наведених засобів є найбільш ефективним для зняття болю при стенокардії?

    1. Нітрогліцерин

    2. Валідол

    3. Барбовал

    4. Відпочинок

    5. Фізичне навантаження

  9. 8. У хворого Д., що страждає на стенокардію , виник напад загрудинного болю. При обстеженні : пульс 62 за 1 хв., поодинокі екстрасистоли. АТ 160 /100 мм рт.ст. Тони серця приглушені. Температура тіла нормальна. Які з перерахованих ознак найбільш характерні для нападу стенокардії?

    1. Блідість шкіри обличчя, страдницький вираз

    2. Ціаноз губ, носа, кінчиків пальців

    3. Червоне обличчя, маскоподібний вираз

    4. Блідість шкіри, „facies mitralis”

    5. Ціаноз обличчя, „ facies mitralis”

  10. 9.У хворого К., 42р., в якого біль за грудиною виникає переважно в стані спокою, не залежить від навантаження, довготривалий і інтенсивний, важко піддається дії нітрогліцерина. На ЕКГ: короткочасний підйом інтервалу ST над ізоелектричною лінією, діагностовано варіантну стенокардію. Як за автором називається варіантна стенокардія?

    1. Принцметалла

    2. Гебердена

    3. Захар'їна

    4. Бушара

    5. Ослера

  11. 10.У хворого П., 48р., виникають напади загрудинного болю при незначному фізичному навантаженні або в спокої, безпричинно, в один і той же час, частіше вночі або рано вранці При обстеженні: Пульс -80 за 1 хв., ритмічний, задовільних властивостей АТ -140 / 80 мм рт. ст. Тони серця приглушені На ЕКГ короткочасний підйом інтервалу ST над ізоелектричною лінією. Лікар діагностував варіантну стенокардію. Що лежить в основі нападу варіантної стенокардії?

    1. Зміна в обміні катехоламінів

    2. Зміна мікроциркуляції в міокарді

    3. Атеросклеротична бляшка

    4. Вазоспазм

    5. Зміна метаболізму кардіоміоцитів

  12. 11. Хворий Д., 56, скаржиться на напади загрудинного болю, стискаючого характеру, з ірадіацією в ліву лопатку. Тривалість нападу 5-10 хвилин, знімається нітрогліцерином. При обстеженні : межі серця в нормі, дещо зменшена звучність тонів серця, АТ -145 /90 мм рт. ст. У хворого діагностовано стенокардію. Що, як правило, спостерігається при аускультації серця у хворого на стенокардію?

    1. Ослаблення тонів

    2. Екстрасистолічна аритмія

    3. Систолічний шум на аорті

    4. Систолічний шум на верхівці

    5. Нормальна аускультативна картина

  13. 12. Хворому К., 50 р., який скаржиться на наявність нападів загрудинного болю, тривалістю 5- 10 хвилин, які знімаються нітрогліцерином, зроблено ЕКГ. На ЕКГ - ST над ізоелектричною лінією, негативний зубець Т. Які зміни найбільш характерні в біохімічному аналізі крові?

    1. Гіперглікемія, гіперхолестеринемія

    2. Збільшення ліпопротеїдів високої щільності

    3. Збільшення ліпопротеїдів низької щільності

    4. Гіперліпідемія, гіперпротеїдемія

    5. Гіполіпідемія, гіперхолестеринемія

  14. 13. У хворого Н. в 5-й годині ранку з’явився напад сильного болю за грудиною, який супроводжувався кволістю, холодним потом. На ЕКГ – куполоподібний під’йом сегмента ST у відведеннях ІІ, ІІІ, avF, V5-V6. Після вщухання болю показники ЕКГ повернулись до норми. Який діагноз є найбільш імовірним?

    1. Спонтанна стенокардія типу Prinzmetal.

    2. Гострий інфаркт міокарда в задньобоковій ділянці лівого шлуночка

    3. Дилатаційна кардіоміопатія

    4. Міокардит

    5. Перикардит

  15. 14. У хворого з стабільною стенокардією напруги ІІ функціонального класу в останні кілька днів значно збільшилась кількість больових нападів, вони з’явилися у спокої, знизилась толерантність до фізичного навантаження, збільшилась потреба в нітрогліцерині. В даній клінічній ситуації найбільш виправданим буде наступний діагноз.

    1. ІХС: прогресуюча стенокардія напруги та спокою

    2. ІХС: гострий інфаркт міокарда

    3. ІХС: вперше виникла стенокардія

    4. НЦД з кардіальним синдромом

    5. ІХС: стабільна стенокардія, ІІІ функціональний клас

  16. 15. Хворий Б., 63 років, скаржиться на біль за грудиною, який з’являється при швидкій ході на віддаль 500-600 метрів та при піднятті сходами на 2 поверхи і більше. Йому запропонували обстеження. Який з наведених тестів показаний хворому у першу чергу?

    1. Гіпервентиляційна проба

    2. Холодовий тест

    3. Тест з ерготаміном

    4. Хлоретиловий тест

    5. Велоергометрична проба

  17. 16. Хворий С., 46 років скаржиться на задишку та нестерпний стискаючий біль за грудиною. Такий біль виникає періодично 1-2 рази на місяць, частіше між 5 і 6 годинами ранку, триває від 15 до 20 хвилин. Вдень почуває себе здоровим. Об’єктивно: пульс 55/хв., АТ 150/90 мм.рт.ст. Межі серця не змінені. Тони серця ритмічні, дещо ослаблені. При реєстрації ЕКГ змін не виявлено. Які обстеження треба призначити для уточнення діагнозу?

    1. Гіпервентиляційну пробу

    2. Навантажувальні проби (велоергометрію)

    3. УЗД серця.

    4. Рентгенографію.

    5. Доплерівську кардіографію

  18. ANSWER: B

  19. 17. У хворого, який протягом 20 років, страдає на гіпертонічну хворобу, на фоні несподіваного підвищення АТ до 240/120 мм рт.ст., з’явились інтенсивні болі за грудиною. На ЕКГ глибока депресія ST у V2-V4. Яке ускладнення гіпертонічної хвороби спостерігається у хворого?

    1. Гіпертонічна криза

    2. Інсульт.

    3. Інфаркт міокарда

    4. Лівошлуночкова недостатність

    5. Стенокардія.

  20. 18. До лікаря звернувся пацієнт 65 років зі скаргами на нападоподібні болі, стискуючого характеру за грудиною з іррадіацією в ліву руку, що зменшуються після прийому нітрогліцерину. Хворіє цукровим діабетом 2 типу. При обстеженні: пульс - 68 за 1 хв., АТ - 160/100 мм рт. ст., тони серця приглушені, акцент 2 тону над аортою. Такий характер болю характерний для:

    1. міокардиту

    2. стенокардії

    3. вегето-судинної дистонії

    4. інфаркту міокарда

    5. невралгії

  21. 19.До лікаря звернувся пацієнт 55 років зі скаргами на нападоподібні болі, стискуючого характеру за грудиною з іррадіацією в ліву руку, які з'являються при ходьбі. Це характерно:

    1. для стенокардії напруги

    2. гострої стадії інфаркту міокарда

    3. підгострої стадії інфаркту міокарда

    4. трансмурального інфаркту міокарда

    5. рубцевої стадії інфаркту міокарда

  22. 20.Хворий Б., 63 років, скаржиться на біль за грудиною, який з’являється при швидкій ході на віддаль 500-600 метрів та при піднятті сходами на 2 поверх і більше. Яке захворювання можна запідозрити?

    1. Ревматизм

    2. Гіпертонічну хворобу

    3. Стенокардію напруги

    4. Інфаркт міокарда

    5. Варіантну стенокардію

  23. 21. Хворий 36 років звернувся до лікаря зі скаргами на пекучий біль за грудниною без ірадіації, що виникає при швидкій ходьбі і припиняється при зупинці на декілька хвилин. Вперше такий біль виник 1 тиждень тому. Ваш діагноз.

    1. Гострий інфаркт міокарду

    2. Прогресуюча стенокардія напруги

    3. Стенокардія, що вперше виникла

    4. Стабільна стенокардія ІІ функіонального класу

    5. Стабільна стенокардія ІІІ функіонального классу

  24. 22. У чоловіка 45р. під час городніх робіт виникли болі в ділянці серця, стискаючого характеру з іррадіацією в ліву руку. Хворий зблід, спітнів, у нього зявився страх смерті. До хворого викликана швидка допомога, зроблено ЕКГ, на якій інтервал ST вище ізоелектричної лінії,інших змін не виявлено. Що у хворого?

    1. Ревматизм

    2. Інфаркт міокарда

    3. Стенокардія напруги

    4. Стенокардія спокою

    5. Варіантна стенокардія

  25. 23. У чоловіка 58 років під час фізичного навантаження виникли болі в ділянці серця стискаючого характеру з іррадіацією в ліву руку, які знялися прийомом нітрогліцерину під язик. Ураженням яких структур серця можуть бути викликані дані болі ?

    1. Коронарних судин

    2. Міокарда

    3. Перикарда

    4. Ендокарда

    5. Серцевих клапанів

  26. 24. Напад стенокардії повязаний з гострою тимчасовою ішемією міокарда внаслідок коронарогенних або некоронарогенних причин. Назвіть зміни, що виникають у вінцевих судинах у разі стенокардії

    1. спазм,

    2. гострий тромбоз,

    3. васкуліт,

    4. ендартеріїт,

    5. ретинопатія.

  1. Варіант 2

  2. 1. Хворий К., 54 р., скаржится на стискаючий біль за грудиною з іррадіацією в ліву руку тривалістю 10 хвилин. Під час нападу записано ЕКГ, на якій виявлено наступні зміни:

    1. Підйом ST, монофазна крива

    2. Депресія ST, глибокий зубець Q

    3. Глибокий Q, ST над ізолінією

    4. Підйом ST, негативний зубець Т

    5. Зменшення амплітуди зубця R, зубець Т негативний

  3. 2.Хворому Ц., 40 р., скаржився на напад загрудинного болю стискаючого характеру, який тривав 10 хвилин, купувався таблеткою нітрогліцерину. Після нападу записано ЕКГ, що є характерним для цього стану?

    1. Зміна ST і зубця Т

    2. Зміна комплексу QRS

    3. Зміна зубця Q і інтервалу ST

    4. Нормалізація ЕКГ

    5. Стабільні зміни на ЕКГ

  4. 3. Хворому 46 років, який скаржится на періодичні напади загрудинного болю стискаючого характеру, проведено ЕКГ - відхилень від норми не спостерігалось. Яку з проб для підтвердження діагнозу стенокардії ви запропонуєте?

    1. Велоергометрію

    2. Холодову пробу

    3. З нітрогліцерином

    4. З пропранололом

    5. З хлоридом калію

  5. 4. Хворий 49 років скаржится на періодичні напади загрудинного болю стискаючого характеру, які тривають 5-10 хвилин, знімаються нітрогліцерином. Який з перелічених методів є найбільш інформативним для діагностики стенокардії?

    1. Проба з фізичним навантаженням

    2. ЕКГ

    3. Ехо КГ

    4. Холтерівське моніторування

    5. Проба з медикаментами

  6. 5. У хворого Д., 56 р., має місце стенокардія ІV ф. кл., консервативна терапія малоефективна. Запропоновано оперативне лікування. Яке обстеження є найбільш інформативним?

    1. ЕКГ

    2. Ехо КТ

    3. Рентгенографія

    4. Коронарографія

    5. Холтерівське моніторування

  7. 6. Пацієнта 50 років періодицно турбує біль тиснучого характеру за грудиною з іррадіацією в ліву руку. Що, на ваш погляд, є найвагомішим у профілактиці нападів стенокардії?

    1. Низькокалорійна дієта

    2. Усунення фізичних навантажень

    3. Заняття спортом

    4. Відмова від алкоголю

    5. Вітамінізована їжа

  8. 7. У хворої К., 48 р., напад стискаючого болю за грудиною з іррадіацією в ліву лопатку тривалістю 5 хв. Який препарат необхідно використати першочергово?

    1. Курантил

    2. Пропранолол

    3. Аспірин

    4. Валідол

    5. Нітрогліцерин

  9. 8. Хворому Д., 60 р., що страждає на стабільну стенокардію напруги, ІІ ФК, призначено аспірин. Яка мета цього призначення?

    1. Знеболення

    2. Попередження нападу стенокардії

    3. Попередження розвитку інфаркту

    4. Попередження тромбоутворення

    5. Попередження інтеркурентної інфекції

  10. 9. До лікаря звернувся пацієнт зі скаргами на періодичні напади загрудинного болю стискаючого характеру з іррадіацією в ліву половину грудної клітки. Після обстеження виставлено діагноз стабільної стенокардії напруги ІІ ФК. Назвіть групу препаратів вибору для лікування стенокардії:

    1. Нітрати

    2. Бетаблокатори

    3. Антагоністи кальцію

    4. Антикоагулянти

    5. Антиагреганти.

  11. 10. У хворого В., 48 років, періодично вночі раптово виникає напад загрудинного болю. При цих станах допомагає нітрогліцерин. На ЕКГ, що була зареєстрована під час больового нападу, відмічалась швидкоплинна елевація сегменту ST в грудних відведеннях. Реакції з боку крові не відмічено. Який діагноз є найвірогіднішим?

    1. Стенокардія спонтанна

    2. Стенокардія, що вперше виникла

    3. Стенокардія, що прогресує

    4. Гострий передній інфаркт міокарду

    5. Гострий задній інфаркт міокарду

  12. 11. У хворого Д., 46 років, вперше в житті з’явились болі, що локалізовані за нижньою третиною грудини та виникають на фоні фізичного навантаження. На ЕКГ депресія сегменту ST більше 2 мм в ІІ, ІІІ, аVF відведеннях. Реакції з боку крові не відмічається. Який діагноз є найбільш вірогідним?

    1. Стенокардія, що прогресує

    2. Вазоспастична стенокардія

    3. Стенокардія, що вперше виникла

    4. Гострий передній інфаркт міокарду

    5. Гострий задній інфаркт міокарду

  13. 12. Хворий Л., 55 років, скаржиться, що 1,5 тижні тому з’явився сильний нападоподібний біль в нижній щелепі, тривалістю 5-20 хв. З часом біль став частішати, до 10 разів на добу. Прийом анальгетиків та спазмолітиків безрезультатний, однак стан покращився після прийому 3 таблеток нітрогліцерину. Який з перерахованих діагнозів є найбільш ймовірним?

    1. Стенокардія.

    2. Інфаркт міокарда

    3. Перикардит.

    4. Неврит трійчастого нерва

    5. Остеомієліт щелепи.

  14. 13. У хворого 62 років при копанні картоплі виник напад загрудинного болю який зник через 5 хвилин після прийому нітрогліцерину. Які ознаки не характерні для болю у разі стенокардії напруження:

    1. загруднинна локалізація,

    2. давлючий, стискуючий характер, з іррадіацією у ліву руку, під ліву лопатку,

    3. виникнення під час фізичного навантаження,

    4. швидке зникнення після прийому нітрогліцерину,

    5. тривалість ангінозного нападу 60 хв.

  15. 14. У пацієнта 48 років вночі виник біль за грудиною з іррадіацією в ліву лопатку.Такі напади спостерігались у хворого і раніше, знімались 1 таблеткою нітрогліцерину. Яка з клінічних ознак не є характерною для спонтанної стенокардії:

    1. нападоподібний пекучий біль за грудиною,

    2. поява болю у стані спокою, частіше під час сну,

    3. біль, пов’язаний з фізичною працею,

    4. іррадіація болю у ліву руку, під ліву лопатку, в міжлопаткову ділянку,

    5. можливе непритомнення, позиви до сечовипускання і дефекації.

  16. 15. У хворого 58років, що страждає на цукровий діабет, є загроза розвитку ІХС, стенокардії. Що з наведеного не належить до заходів профілактики стенокардії:

    1. заняття фізичною культурою,

    2. санація вогнищ інфекції,

    3. боротьба з переїданням, та з палінням,

    4. правильна організація праці та відпочинку,

    5. широка санітарно-освітня робота серед населення.

  17. 16. Пацієнта 45 років часто турбують напади болю за грудиною, які він зменшує за допомогою найпростішого фізіотерапевтичного засобу. Який з названих найпростіших фізіотерапевтичних засобів застосовується при стенокардії?

    1. Банки

    2. Грілка

    3. Холодний компрес

    4. Гірчичники

    5. Міхур із льодом

  18. 17. У кардіологічне відділення поступив пацієнт 56 р. з підозрою на гострий інфаркт міокарда.При обстеженні даних за ІМ не виявлено.Установлено діагноз - стенокардія. Яку дієту необхідно призначити пацієнту?

    1. №10

    2. №1

    3. №5

    4. №7

    5. №9

  19. 18. У пацієнта 47років під час фізичної роботи виник напад болю за грудиною тиснучого характеру, з іррадіацією в ліву руку і лопатку. Для зняття болю випив 2 таблетки нітрогліцерину з інтервалом 5-7 хвилин. Біль за грудиною зник, але стан хворого не покращився, що повязано з побічною дією нітратів. Які ці побічні дії?

    1. Брадикардія, зниження АТ

    2. Біль у ділянці серця, задишка

    3. Головний біль, запаморочення

    4. Порушення серцевого ритму

    5. Тахікардія, підвищення АТ

  20. 19. У чоловіка 62 років, що хворіє на гіпертонічну хворобу,підчас фізичної праці виник тиснучий, загрудинний біль з іррадіацією в ліву руку. Який із препаратів найбільше доцільно призначити пацієнту ?

    1. Дібазол

    2. Строфантин

    3. Кордіамін

    4. Аспаркам

    5. Нітрогліцерин

  21. 20. Хворому зі скаргами на тиснучий біль за грудиною з іррадіацією в ліву руку діагностовано стенокардію, рекомендовано приймати антиангінальні засоби. Які з наведених груп препаратів відносяться до антиангінальних засобів?

    1. Нітрати

    2. Блокатори бета-адренергічних рецепторів

    3. Антагоністи кальцію

    4. Активатори калієвих каналів

    5. Все вище згадане

  22. 21. Пацієнту, що хворіє на стенокардію, лікар рекомендував приймати нітрати пролонгованої дії для попередження нападу загрудинного болю. Який з перерахованих препаратів не використовується для лікування стенокардії?

    1. Сустак

    2. Нітронг

    3. Нітрогранулонг

    4. Нітроксолін

    5. Нітросорбід

  23. 22. Пацієнта 42 років часто турбує біль за грудиною і в ділянці серця,який посилюється після фізичного та психоемоційного навантаження.З діагностичною метою йому призначено функціональні фармакологічні проби.Який з наведених медикаментів не використовується для проведення цієї проби?

    1. Діпірідамол

    2. Ізопротеренол

    3. Пропранолол

    4. Хлорид калію

    5. Хлорид кальцію

  24. 23. У хворого 46 років виник напад загрудинного нестерпного розпираючого болю,який триває більше 30 хвилин, не знімається нітрогліцерином. Хворий відчуває страх смерті. Після додаткових методів обстеження діагностовано гострий інфаркт міокарда. Назвіть класичний варіант інфаркту міокарда:

    1. Ангінозний

    2. Асматичний

    3. Гастралгічний

    4. Безбольовий

    5. Аритмічний

  25. 24. У пацієнта 54років підчас фізичного навантаження виник напад сильного загрудинного болю, який триває 45 хвилин, не знімається нітрогліцерином. Лікар швидкої допомоги.який приїхав за викликом,діагностував гострий інфаркт міокарда, ангінозна форма. У скількох відсотках спостерігається класичний варіант інфаркту міокарда?

    1. 50%

    2. 60%

    3. 70%

    4. 80%

    5. 90%

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]