Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VED_shpory.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
321.54 Кб
Скачать

45. Аналіз експортних операцій.

Експортні операції передбачають продаж та вивіз товарів за кордон для передачі їх у власність іноземному контрагентові, це складова частина зовнішньої торгівлі, найважливіше джерело одержання прибутку не тільки самих підприємств, а й насамперед держави. Для більш повної характеристики зовнішньоторговельної роботи підпр-ва експорт тов./посл. порівнюється з експортом за попередній рік. Метою такого дослідження є встановлення змін, які відбулися у товарній структурі експорту, його географічній направленості. Дані про експорт за роки вивчаються, групуються за країнами, товарами та видами укладених контрактів. З цією метою складаються аналітичні таблиці, наводяться суми експорту по країнах, питома вага цих сум у відсотках до загальної кількості та визначаються відхилення абсолютні та в пунктах структури. З метою вивчення нових напрямів експорту доцільно здійснювати аналіз його структури виходячи з видів експортних контрактів. Аналіз виконання плану за експортними операціями дає можливість оцінити наскільки виконано підпр-вом план та на скільки ефективно прийнято управлінське рішення і правильно оцінено можливість його виконання. Аналіз динаміки експортних операцій здійснюється у декілька етапів: Вивчається динаміка загального обсягу експортних операцій; Вивчається динаміка експ.операцій у географ-му розрізі та в розрізі окремих постачальників; Вивчається динаміка експ.операцій у розрізі основних видів експортної продукції.

46. Аналіз імпортних операцій.

Импорт отчетного года сравнивается с имп.предыд.года. Цель: выявление кол-ва и кач-ва перемен д/определения перемен, к-рые произошли в товарный структуре импорта. При проведении анализа имп.опер.оценивают выполнение плана поставок по импорту в разрезе основных стран-поставщиков, определяют % выполнения плана. Опред.экон.эффект. и эффекта импортной деятельности м.проводить в последоват-сти: 1) расчет безуточной ВЭ цены имп.товара народного потребления (при известн.внутр.стоимости тов.) 2) расчет min допустимой стоимости оценки имп.товара (когда известна ВЭ цена) 3) расчет экон эффекта импорта товара народного потребления 4) расчет экон эффект-сти импорта товара народного потребления 5) расчет экон эфф-сти импорта товаров произв-го назначения.

47.Ефективність зед.

Для визначення еф-сті експ-імп операцій необх на підпр-ві організув. їх облік, що забезпечить отримання необх достовірної інфи про продаж (купівлю) в абсолютн. та натур. вираженні, а також про витрати та доходи, пов’язані з реалізацією товарів на зовнішньому ринку в розрізі окремих держав. Визначення екон.еф. експортної діяльності підпр. доцільно проводити в наступній послідовності: 1) розрах. беззбиткову зовнішньоторговельну ціну експортного товару (при відомих витратах відповідно до базисних умов постачання); 2) розрах макс. прийняті витрати на експорт товару відповідно до базов. умов постачання; 3) розрах економічну еф-сть експорту товару. При визначенні екон. еф. імпортної діяльності підпр доцільно виділити 2 групи: 1) показники еф. імпорту товарів виробничого призначення 2) - = - народного споживання. Еф-сть визначається у наступній послідовності: 1) розрах. беззбиткової зовнішньоторговельної ціни імпортного товару народного споживання 2) розрахунок мінімально допустимої вартісної оцінки імпортного товару народного споживання 3) розрах економ ефективності імпортного тов нар споживання 4) розрах ек еф імпортного тов виробничого споживання. Показники еф. ряду імпортних угод доцільно використовувати на підприємстві: при закупівлі продукції неа зовнішньому ринку; аналізі імпортної діяльності за попередні роки; планування імпортної діяльності; визначенні імпортної політики підприємства - технічної або соціальної. Аналіз накладних витрат за експортно-імпортними операціями передбачає оцінку доцільності й обґрунтованості витрат з перевезення продукції, її зберігання і реалізації з урахуванням курсів валют.

8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]