Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VED_shpory.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
321.54 Кб
Скачать

9. Торгівля результатами творчої діяльності (патентами, ліцензіями, “ноу-хау”, об’єктами авторського права). Сутність та основні види.

До групи зовнішньоекономічних операцій купівлі-продажу результатів творчої діяльності відносять: ЗЕ операції з торгівлі результатами науково-технічних знань; ЗЕ операції з торгівлі об'єктами авторського права. ЗЕ операції з торгівлі науково-технічними знаннями пов'язані з обміном результатами виробничих, наукових досліджень і розробок, що мають не тільки наукову, але і комерційну цінність. Як товар тут виступають продукти інтел-ної праці, вті­лені у формі патентів, ліцензій, товарних знаків, промислових зразків, що являють собою частину так званої промислової власності, а також технічні знання і досвід, поєднувані поняттям «ноу-хау», що передба­чає передачу знань і досвіду шляхом надання технічної документації, креслень, секретів виробництва, що не пілягають патентуванню. Науково-технічні знання надходять у міжнародний оборот або на основі відносин купівлі-продажу (при продажу патентів), або відно­син, що виникають у зв'язку з одержанням тимчасового права кори­стування результатами на базі міжнародних ліцензійних угод. Ліцен­зійні операції являють собою надання права стороною-патентовлас-ником, іменованим ліцензіаром, іншій стороні — особі чи фірмі, іменованій ліцензіатом, на промислове і комерційне використання винаходу, що має патентний захист, протягом обумовленого терміну і за певну винагороду. Іншу групу зовнішньоторговельних операцій з купівлі-продажу результатів творчої діяльності становлять угоди щодо відплатного обміну результатами науково-дослідних робіт у галузі науки, проми­слового виробництва, медицини і т. д. Змістом зазначених угод є ви­конання спільних і замовлених науково-дослідних і проектно-конс­трукторських робіт, виконання замовлень на підготовку науково-тех­нічної документації тощо. ЗЕ операції з торгівлі об'єктами авторсь­кого права охоплюють сферу духовного життя і конкретизуються в операціях з поступку і придбання прав на переклад і видання науко­вої і художньої літератури, постановку театральних спектаклів, ви­дання нот і виконання музичних творів, спільну постановку кінофі­льмів, прокат кінофільмів і телепрограм та обмін ними. У зовніш­ньоекономічній комерційній діяльності використовують звичайні для міжнародної торгівлі способи оформлення зовнішньоторговельних угод.

10. Предмет зе договору.

У цьому розділі визначається, який товар (роботи, послуги) один з контрагентів зобов'язаний поставити іншому із зазначенням точного найменування, марки, сорту або кінцевого результату роботи, що виконується, тобто вказується предмет здійснюваної угоди, а саме: Купівля-продаж; Надання/отримання майна в оренду; Доручення виповнити роботи та саме виповнення робіт; Замовлення на надання послуг та прийняття наданих послуг. Також в цьому розділі вказується вид товарів, робіт чи послуг, які надають сторони одна одній. Якщо товар потребує більш детальної хар-ки або номенклатура товарів досить велика, то все це зазначається у додатку, який має бути невід'ємною частиною договору, про що робиться відповідна відмітка в тексті договору. У додатку до договору про переробку давальницької сировини зазначається відповідна технологічна схема такої переробки. Технологічна схема переробки давальницької сировини повинна відображати: усі основні етапи переробки сировини та процес перетворення сировини в готову продукцію; кількісні показники сировини на кожному етапі переробки з обґрунтуванням технологічних втрат сировини; втрати виконавця переробки на кожному етапі переробки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]