Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОУПРуВС запитання та відповіді.doc
Скачиваний:
189
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Керуюча

підсистема

Орган,

суб’єкт

управління

Підсистема

передачі

інформації

Керована

підсистема

Об’єкт

управління

Зовнішнє середовище

Умовні позначення:

―канал прямого та зворотного зв’язку:

―дія зовнішнього середовища на елементи системи управління.

Рис.2.8. Система управління без засобів автоматизації

Так само треба відзначити, що якщо керованою підсистемою є військова організація, на озброєнні якої є вогневі комплекси, то вона впливає на противника.

Таким чином, система управління військовою організацією є матеріальною основою процесу управління. Без матеріальної системи не може бути управління

Питання 18. Системи управління підрозділами військовою організацією з засобами АСУ.

Відповідь.

Утворюється ще більш складна система управління з використанням засобів автоматизації (рис. 2.9). Ця система управління складається також із трьох підсистем, які стали більш складними й містять у собі більш дрібні підсистеми. Керуюча підсистема складається з органів управління (командира), засобів відображення, керуючої ЕОМ, засобів внутрішнього обміну інформацією між ЕОМ і засобами відображення. Керована підсистема складається з об’єкта управління, засобів відображення, керованої ЕОМ і засобів внутрішнього обміну інформацією.

Підсистема передачі інформації складається з каналів прямого та зворотного зв’язку (зорових, слухових, телефонних та інших) для передачі нецифрової інформації, каналів прямого та зворотного зв’язку для обміну цифровою інформацією між ЕОМ керуючої й керованої підсистем.

Зовнішнє середовище впливає на елементи системи управління так, як і в неавтоматизованій системі.

Для здійснення процесу управління в такій складній системі управління із засобами автоматизації всі завдання управління підрозділяються на дві групи завдань. Перша група завдань вирішується без використання засобів автоматизації. Друга група завдань вирішується з використанням засобів автоматизації. Процес управління в такій складній системі управління здійснюється із застосуванням двох паралельних циклів. Перший цикл утворюється замкнутим контуром, що складається з органу управління, об’єкта управління та каналів нецифрового прямого та зворотного зв’язку. Другий цикл утворюється замкнутим контуром, що складається із: засобів відображення, внутрішнього обміну й керуючої ЕОМ; засобів відображення, внутрішнього обміну й керованої ЕОМ; прямих і зворотних каналів цифрової ін- формації.

Процес управління в системі із застосуванням засобів автоматизації здійснюється в такий спосіб. Орган управління здійснює збір, обробку й аналіз інформації про стан об’єкта управління, про вплив зовнішнього середовища з використанням засобів автоматизації та ручних методів. На основі цієї інформації командир приймає рішення з використанням пропозицій штабу та варіантів рішення, видаваних ЕОМ на засоби відображення. Обраний варіант рішення вводиться в ЕОМ і передається на об’єкт управління по цифровому каналу прямого зв’язку. Цей же варіант рішення з деякою розшифровкою передається на об’єкт управління по нецифровому каналу прямого зв’язку. Об’єкт управління, одержавши команди про виконання рішення органу управління, переводить усі сили і засоби в новий стан, якщо є можливість, впливає на противника, і доповідає, з використанням засобів автоматизації та неавтоматичних засобів по каналах зворотного цифрового і нецифрового зв’язку про виконання чи невиконання рішення органу управління.

Умовні позначення:

―канал прямого та зворотного зв’язку;

―дія зовнішнього середовища на елементи системи управління.

канал системи передачі даних (СПД) прямий і зворотний між керуючою та керованою ЕОМ.

Рис. 2.9. Система управління з використанням засобів автоматизації