Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5.docx
Скачиваний:
664
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Заняття 2 Основні питання, що підлягають вивченню на даному занятті:

При розгляді теми «Зупинка кровообігу та дихання. Технологія надання екстреної медичної допомоги дорослим» висвітлюються основні принципи, методика (ABCDE) огляду хворого (постраждалого), стадії та етапи серцево-легенево-мозкової реанімації в особливих випадках. На манекені детально відпрацьовується алгоритм виконання ШВЛ та закритого масажу серця одним і двома реаніматорами.

Організаційна структура (план) заняття

1.Вступна частина 3 хв

2. Перевірка вихідного рівня знань і навичок студентів. 10 хв

3.Навчальні питання:

Проведення серцево-легеневої реанімації потерпілим в особливих випадках:

  1. Анафілактична реакція.

2. Бронхіальна астма.

3. Електролітні порушення.

3.1.Гіперкаліємія

3.2. Гіпокаліємія

3.3. Гіперкальціємія

3.4. Гіпокальціємія

3.5. Гіпермагніємія

3.6. Гіпомагніємія

4. Гіпертермія.

  1. Гіпотермія.

  2. Утоплення.

  3. Травма.

  4. Ураження електричним струмом та блискавкою.

  5. Раптова зупинка кровообігу у вагітних.

  6. Отруєння

4. Заключна частина 5 хв

Б. Хід заняття

Україна посідає одне з перших місць серед країн Європи за рівнем смертності від хвороб системи кровообігу та інсультів. На цьому наголошується в документі Всесвітньої ліги серця з нагоди відзначення в останню неділю вересня Всесвітнього дня серця. У 2010 році від гострих серцево-судинних захворювань в Україні померло 17 859 осіб, з яких 21% — хворі працездатного віку.

При більш детальному вивченні явища високої серцево-судинної смертності в Україні з’ясовується, що основною причиною зростання її показників стало збільшення рівня смертності у найбільш продуктивному віці — 30–59 років, тобто у віці, коли людина закінчила базову освіту, набула певного досвіду і, відповідно, більше може віддавати суспільству. Саме населення цього віку більшою мірою формує національний продукт. Українці вмирають внаслідок серцево-судинних захворювань значно раніше від громадян Європейського Союзу (ЄС): так, українські чоловіки відносно молодого віку (30–44 роки) помирають у 6 разів частіше, ніж їх однолітки з країн ЄС, причому показник не набагато відрізняється від такого у групі європейців, віком на 15 років старших (відповідно 171,7 та 181,6 на 100 тисяч осіб).

Одним із факторів надання якісної екстреної медичної допомоги (ЕМД) хворим із гострими серцевими станами є дотримання стандартів та протоколів. Один раз на 5 років Європейського радою ресусцитації та Американською асоціацією кардіологів переглядаються стандарти та розробляються алгоритми надання ЕМД з дотриманням вимог доказової медицини. Це гарантує високу якість надання ЕМД потерпілим. Окрім того, персонал, що надає екстрену медичну допомогу, проходить підготовку, підвищення кваліфікації відповідно до розроблених програм, в які включено положення затверджених стандартів. Чітко регулюється виконання маніпуляцій, застосування яких необхідне при наданні ЕМД.

Поряд з використанням універсальних алгоритмів слід пам’ятати про наявність певних особливостей при раптовій зупинці кровообігу в особливих умовах.