Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5.docx
Скачиваний:
664
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

10. Отруєння

Початкове лікування

  1. Базується на алгоритмі ABCDE. Його мета – попередження зупинки кровообігу до часу елімінації ліків з організу.

  2. Відновіть прохідність дихальних шляхів, оініть дихання та пульс. Проводьте вентиляцію пацієнтів за допомогою маски або мішка Амбу з застосуванням максимальної можливості концентрації кисню в дихальній суміші

  3. Часто у потерпілих з отруєнням спостерігається аспірація шлункового вмісту. У непритомних потерпілих з неактивним гортанними рефлексами необхідно застосовувати «швидку інтубацію» з натисканням на персневидний хрящ для зменшення ризику аспірації.

  4. У випадку РЗК дійте відповідно до базових алгоритмів.

  5. При наданні медичної допомоги важливо якнайшвидше ідентифікувати отруту. Родичі. Друзі та члени бригади невідкладної медчної допомог часто можуть дати необхідну інформацію. Детальне обстеження пацієнта може дати важливу для правильного визначення діагнозу інформацію, наприклад: характерний запах з роту, сліди ін’єкції, звужені зіниці, рештки таблеток, сліди дії їдких речовин у ротовій порожнині.

  6. Визначенн температури тіла. Гіпо- фбо гіпертермія можуть бути наслідком передозування ліків.

  7. Активоване вугілля застосовується з метою абсорбції токсичних речовин. Його ефективність в лікуванні знижується при збільшенні часу від моменту отруєння. Застосовуйте одну дозу активованого вугілля впродовж години від моменту отруєння у пацієнтів, що прийняли потенційно небезпечну кількість отрути (про яку відомо, що вона абсорбується вугіллям). Можна безпечно застосовувати у притомних пацієнтів або після інструментального забезпечення прохідності дихальних шляхів. Промивання шлунка та застосування активованого вугілля ефективні протягом перших годин після вживання токсичної речовини. Зазвичай ці процедури повинні проводитись після інтубації пацієнта. Промивання шлунка пізніше цього часу має невелике значення в обмеженні всмоктування отрути, та навіть може спричинити швидке її переміщення до кішківника.

  8. Промивання кішківника із застосуванням розчину полі етиленгліколю може зменшити всмоктування отрути шляхом очищення травного тракту. Застосовуйте цей метод у випадках вживання токсичнї кількості ліків з подовженим періодом вивільнення або ліків в капсулах, що всмоктуються в кішкінику, отруєннях препаратами заліза, або метою усунення з травного тракту пакетиків з токсичними субстанція ми.

  9. Алкалізація сечі (pH>7.5) за допомогою в/в застосування гідрокарбонату натрію може бути ефективною у випадках помірного та важкого отруєння саліцилатами у пацієнтів, в лікуванні яких непотрібний гемодіаліз. Це лікування ефективне при отруєнні трициклічними антидепресантами та барбітуратами.

  10. Оцініть можливість проведення гемодіалізу при отруєнні метанолом, етиленгліколем, саліцилатами та літієм. Гемоперфузія із застосуванням колонки, що містить вугілля, може бути показана при отруєннях карбамазепіном, ФОС, теофіліном.

  11. Специфічні антидоти, що застосовуються при отруєннях: ацетилцистеїн при отруєнні парацетамолом; високі дози атропіну при отруєнні ФОС; тіосульфат натрію, гідроксикобаламін, амілнітрат при отруєннях ціанідами; специфічні антитіла Fab пр. отруєнні діоксином; флюмазеніл при отруєнні бензодіазепінами; налоксон при отруєнні опіоїдами; етиловий спирт при отруєнні метиловим спиртом та етиленгліколем; глюкоза при отруєнні ціанідами та цукрознижуючими препаратами; тіосульфат натрію та унітол при отруєнні солями важких металів; вітмін В6 при отруєнні протитуберкульозними препаратами (ізоніазид, фтивазід).

Додаток 1.

Записи ЕКГ:

Запис 1. Синусовий ритм.

Запис 2. Мерехтіння(фібриляція) шлуночків.

Запис 3. Мерехтіння шлуночків із низькою напругою.

Запис 4. Шлуночкова тахікардія.

Запис 5. Асистолія.

Запис 6. Асистолія шлуночків (P-wave Asystole).

Запис 7. Синусова брадикардія.

Запис 8. Агональний ритм.

Додаток 2

Дефібрілятор-монітор

Додаток 3

53