Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5.docx
Скачиваний:
664
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

6.Заняття 1 Основні питання, що підлягають вивченню на данному занятті:

При розгляді теми «Зупинка кровообігу та дихання. Технологія надання екстреної медичної допомоги дорослим» висвітлюються основні принципи, методика (ABCDE) огляду хворого (постраждалого), стадії та етапи серцево-легенево-мозкової реанімації. На манекені детально відпрацьовується алгоритм виконання ШВЛ та закритого масажу серця одним і двома реаніматорами. Вивчаються ознаки правильного проведення реанімаційних заходів та оживлення постраждалого. Поряд з цим, висвітлюються загальні принципи, правові, організаційні, медичні та деонтологічні особливості надання невідкладної та екстреної допомоги з адаптацією до сучасних клінічних протоколів. Отримуючи ситуаційні задачі від викладачів, студенти відпрацьовують реалізацію протоколів Європейської ради реанімації при різних видах зупинки серцевої діяльності (ритми до дефібриляції та ритми не до дефібриляції) із використанням неохідної апаратури та інструментарію, здійснюється діагностика основних причин зупинки серця, які можна усунути в процесі реанімації − чотири « Г» та чотири «Т». Вивчаються класичні помилки та ускладнення, які виникають під час проведення серцево-легеневої реанімації, правові та етичні аспекти серцево-легеневої реанімації.

Професійна орієнтація студентів: Статистика свідчить про невпинне зростання смертності та тяжкої інвалідизації хворих (потерпілих), левова частка яких (понад 70%) припадає на догоспітальний період. Саме знання базових принципів надання невідкладної медичної допомоги на цьому етапі з чітким виконанням принципів АВСDE, якісної констатації абсолютних та відносних ознак клінічної смерті та виконанням відповідних клінічних протоколів здатні суттєво знизити показники летальності, попередити розвиток тяжких ускладнень. Важливим елементом в цьому є засвоєння знань із різноманітних сучасних способів та методик по забезпеченню та проведенню серцево-легеневої реанімації, освоєнню апаратури, інструментарію та медикаментів, які залучаються під час виконання серцево-легеневої реанімації.

7. Організаційна структура (план) заняття

7.1. Вступна частина 3 хв

7.2. Перевірка вихідного рівня знань і навичок студентів. Тестовий контроль 10 хв

7.3. Навчальні питання:

1. Причини, діагностика раптової зупинки кровообігу (РЗК)

1.1. Термінальні стани, їх клінічні прояви.

1.2. Поняття про клінічну смерть, її ознаки. Абсолютні та відносні ознаки клінічної смерті, причини неефективного кровообігу.

1.3. Раптова смерть. Класифікація та оцінка серцевого ритму при зупинці серця.

2. Серцево-легенева реанімація.

2.1. Базова серцево-легенева реанімація (згідно Європейської конференції 2000р.)

2. 2. Базові реанімаційні заходи, автоматична зовнішня дефібриляція (АЕД) (Європейська конференція, 2000р.)

2.3. Спеціалізовані заходи

2.4. Рекомендації американської Асоціації серця (АНА) з СЛР і невідкладної допомоги при серцево-судинних захворюваннях (2010). Діагностика причин РЗК, які можна усунути у процесі реанімації − чотири «Г» та чотири «Т».