Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроекономіка посібник.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
4.48 Mб
Скачать

5. Пропозиція грошей.

6. Швидкість обороту грошей.

3.5. Сукупна пропозиція. Крива сукупної пропозиції

Сукупна пропозиція (AS) - це обсяг товарів та послуг, який фірми готові виробляти та продавати протягом року за кожного рівня цін (та інших сталих умов).

Крива сукупної пропозиції (AS) показує обсяг реального на­ціонального виробництва за кожного можливого рівня цін за незмінних інших умов. (рис. 3.8).

Рис. 3.8. Короткострокова крива сукупної пропозиції (AS)

де Р- рівень цін; Q - реальний обсяг виробництва; AS - крива сукупної пропозиції.

Крива сукупної пропозиції (AS) відображає динаміку витрат виробництва на одиницю продукції у зв'язку зі зміною рів­ня цін.

Для короткострокового періоду (декілька місяців або років) розглядаємо короткострокову криву сукупної пропози­ції (рис. 3.8). Для довгострокового періоду (декілька років, десяти­ліття або більше) розглядається довгострокова крива сукуп­ної пропозиції, яка зображується вертикальною лінією AS (рис. 3.9). Це означає, що підвищення цін не викликає збільшення обсягу національного виробництва у довгостроко­вому періоді.

Сукупна пропозиція в основному залежить від потенційного обсягу виробництва. Потенційний ВВП - це такий реальний обсяг ВВП, який виробляється в країні за умов повної зайнятості.

Рис. 3.9. Довгострокова крива сукупної пропозиції (AS)

де Р - рівень цін; Q - обсяг національного виробництва; Qf - потенційний обсяг виробництва (за умов повної зайнятості).

Повна зайнятість ресурсів передбачає незавантаженість виробничих потужностей на рівні 10-20% від їх загаль­ної кількості та зайнятість на рівні природного безробіття (5 – 6 % від загальної чисельності працездатного населення). У ринковій економіці, в силу її динамізму, обов'язково існує оптимальний резерв робочої сили і підтримується природна норма безробіття (и*), при якій досягається довготривала рівновага за умов, коли темп інфляції дорівнює очікуваному темпу зростання цін.

Природна норма безробіття (u*) характеризує найкращий для економіки резерв робочої сили, спроможний швидко здійснювати міжгалузеві та міжрегіональні переміщення залежно від попиту на робочу силу і потреб виробництва. Найновіші дослідження оцінюють природний рівень безробіття приблизно 6% робочої сили.

Сучасна економічна наука розглядає узагальнену криву сукупної пропозиції (AS), яка має три відрізки:

1) горизонтальний (кейнсіанський) відрізок показує зміни в обсязі виробництва в умовах неповної зайнятості за постійних цін (депресивний стан економіки);

2) проміжний (висхідний) відрізок показує зміни в обсязі вироб­ництва в умовах, що наближаються до повної зайнятості, коли збільшення реального ВВП супроводжується підвищенням рівня цін;

3) вертикальний (класичний) відрізок показує зміни в обсязі ВВП за умов повної зайнятості, коли рівень фактичного безробіття дорівнює природному безробіттю і додат­кового зростання реального ВВП не відбувається, а спостерігається інфляційне зростання цін.

Графічне зображення узагальненої кривої сукупної пропози­ції (AS) подано на рис. 3.10.

Рис. 3.10. Узагальнена крива сукупної пропозиції (AS)