Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2014.pdf
Скачиваний:
386
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.85 Mб
Скачать

Лабораторна робота №6 – Облік ТМЦ та операцій з постачальниками і підрядниками

Тема: Документальне оформлення операцій з постачальниками та покупцями. Облік ТМЦ на підприємстві.

Мета: вивчення документів, що супроводжують оприбуткування, списання, та реалізацію ТМЦ на підприємстві. Ознайомлення з порядком оформлення, отримання та видачею документів при операціях з постачальниками та покупцями.

Нормативна база:

1.Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені Наказом Міністерства фінансів від 10.01.2007 № 2.

2.Наказ Мінстату «Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку сировини та матеріалів» від 21.06.96 №193.

Теоретичні відомості

Облік товарно-матеріальних цінностей

Номенклатура товарно-матеріальних цінностей

Для аналітичного обліку товарно-матеріальних цінностей по їх видах призначений довідник «Номенклатура» (меню «Підприємство» — «Товари (матеріали, продукція, послуги)» — «Номенклатура»). Елементи цього довідника можна називати номенклатурними позиціями.

Якщо кількість елементів в довіднику велика, то для спрощення роботи і прискорення пошуку потрібної позиції в довіднику «Номенклатура» доцільно створювати групи елементів. Деякі групи («Матеріали», «Напівфабрикати», «Товари» і т.д.) створюються при первинному автоматичному заповненні інформаційної бази.

Конкретні позиції номенклатури при цьому слід вносити всередину відповідних груп.

Особливий різновид елементів довідника номенклатури, що не мають матеріальної форми, — це послуга. У формі таких елементів повинен бути встановлений прапорець «Послуга».

57

Форма елементу довідника «Номенклатура» містить декілька закладок, на яких вказуються основні характеристики номенклатурної позиції.

На закладці «Основні» також указуються значення, які підставлятимуться за умовчанням в документи конфігурації.

На закладці «Ціни» можна установить/переглянути актуальну ціну номенклатурної позиції на певну дату.

Для встановлення ціни треба скористатися документом «Встановлення цін номенклатури».

На закладці «Одиниці вимірювання» можна вказати додаткові одиниці вимірювання для номенклатури. Коефіцієнти перерахунку, які задаються по відношенню до основної одиниці вимірювання вказується на закладці «Основні».

На закладці «Рахунки» можна встановити/переглянути рахунки обліку даної номенклатурної позиції.

На закладці «Специфікації» можна створювати і проглядати специфікації даної номенклатурної позиції.

Рахунки обліку номенклатури

У плані рахунків бухгалтерського обліку, що поставляється з «1С: Бухгалтерією 8 для України», довідник «Номенклатура» встановлений як вид субконто для рахунків і субрахунків обліку товарно-матеріальних цінностей, зокрема, 20 «Матеріалів», 22 «Малоцінних та швидкозношуваних предметів», 25 «Напівфабрикатів», 26 «Готової продукції», 27 «Продукції сільськогосподарського виробництва» і 28 «Товарів».

Надходження, переміщення і вибуття товарно-матеріальних цінностей оформляються документами. У документі користувач повинен вказати відповідну позицію (або позиції) номенклатури, а також рахунки бухгалтерського обліку і додаткові розрізи податкового обліку. При цьому в деяких випадках в «1С:Бухгалтерії 8 для України» відповідні рахунки будуть підставлені за замовчуванням.

При підстановці рахунків обліку номенклатури за замовчуванням «1С:Бухгалтерія 8 для України» керується регістром відомостей «Рахунки обліку номенклатури» (меню «Підприємство» — «Товари (матеріали, продукція, послуги)» — «Рахунки обліку номенклатури»).

Кожен запис регістра «Рахунку обліку номенклатури» містить наступні відомості:

організація;

позиція номенклатури (або група номенклатури);

склад;

58

тип складу;

бухгалтерські рахунки обліку номенклатури;

розрізи податкового обліку номенклатури;

рахунки, використовувані у ряді операцій: рахунки для обліку ПДВ, використовувані при передачі, реалізації і т.д.

При первинному заповненні інформаційної бази регістр рахунків обліку номенклатури заповнюється автоматично: для всіх автоматично створюваних груп номенклатури («Товари», «Матеріали», «Напівфабрикати» і ін.) до регістра рахунків обліку номенклатури вносяться відповідні записи — в переважній більшості випадків цього досить для підстановки за умовчанням рахунків бухгалтерського обліку в проводки. Крім того, автоматично створюється один запис, що не прив'язується ні до однієї групи номенклатури. Цей запис використовуватиметься у випадку, якщо користувач створить в довіднику «номенклатура» нові групи, але не створить для них відповідні записи в регістрі рахунків обліку номенклатури. Настройки цього запису відповідають групі «товари».

Рахунок, підставлений в документ «1С:Бухгалтерією 8 для України» за замовчуванням, може бути потім змінений користувачем.

Ціни номенклатури

Для кожної позиції номенклатури може бути встановлені декілька цін, призначених для використання в різних ситуаціях. Для їх розрізнення, а також для групового використання цін номенклатури при автоматизованому заповненні різних документів використовується довідник «Типи цін номенклатури» (меню «Підприємство» — «Товари (матеріали, продукція, послуги)» — «Типи цін номенклатури»).

59

Встановлені ціни доступні для перегляду з меню «Підприємство» — «Товари (матеріали, продукція, послуги)» — «Ціни номенклатури».

Для установки цін номенклатури з прив'язкою до конкретного типу використовується документ «Установка цін номенклатури» (меню «Підприємство» - «Товари (матеріали продукція, послуги)» — «Установка цін номенклатури»).

Даний документ може бути заповнений на підставі документа «Надходження товарів і послуг».

Документ «Установка цін номенклатури» — це спосіб збереження в інформаційній базі відомостей про ціни номенклатури для подальшого автоматичного заповнення табличних частин документів. Користувач може відмовитися від зберігання цін в інформаційній базі, але тоді кожного разу при заповнення документів реалізації або надходження матеріальних цінностей ціни доведеться вводити вручну.

Механізми автоматизованого заповнення і групової зміни табличних частин документа надають зручні можливості для розрахунку використовуваних цін номенклатури. Так, для запису цін номенклатури з типом «закупівельна» можна створити документ «Установка цін номенклатури», встановити в полі «Тип цін» значення «закупівельна», і за допомогою кнопки «Заповнити» внести до табличної частини список номенклатури з цінами з одного або декількох документів надходження. Після запису і проведення цього документа можна створити наступний аналогічний документ, автоматично заповнити його табличну частину списком номенклатури з вже наявними в інформаційній базі цінами типу «закупівельні» за допомогою кнопки «Змінити» збільшити всі ціни на 20%, потім змінити тип цін на «оптові», зберегти і провести документ. Тим самим в інформаційну базу будуть записані вже оптові ціни тієї ж номенклатури з торговою націнкою 20% щодо закупівельних цін. Аналогічно можна внести до інформаційної бази роздрібні ціни або дрібнооптові ціни із заздалегідь вибраною торговою націнкою щодо оптових або закупівельних цін.

Особливим типом цін номенклатури, використовуваним для автоматичного розрахунку планової собівартості готової продукції, є планова ціна номенклатури. Планова ціна номенклатури указується в настройках параметрів обліку на закладці «Виробництво».

Вибір типу ціни при автоматизованому заповненні документів

Тип цін указується як один з реквізитів договору з контрагентом.

У документах надходження матеріальних цінностей від контрагента і в документах реалізації контрагентові обов'язковим реквізитом є договір. При заповненні цих документів за замовчуванням використовуватиметься тип цін, вказаний в договорі з контрагентом. При введенні в табличну частину списку товарно-матеріальних цінностей автоматично підставлятимуться ціни вказаного типу (природно, якщо ціни цього типу для вибираних матеріальних цінностей збережені в інформаційній базі).

Користувач може замінити тип цін, використаний за умовчанням, на інший тип цін. Наприклад, після автоматичного заповнення документа реалізації з використанням за

60

умовчанням типу цін «оптові» користувач може вручну встановить тип цін «роздрібні» — після цього до табличної частини автоматично внесуться нові ціни, і суми автоматично перерахуються (природно, заздалегідь в інформаційну базу повинні бути введені ціни іншого типу для тих же матеріальних цінностей).

Для зміни використовуваного типу цін призначена кнопка «Ціни і валюта...», яка присутня на командній панелі документів надходження і реалізації матеріальних цінностей. Якщо натиснути на цю кнопку, то на екран виведеться допоміжна форма для зміни установок за замовчуванням.

У правій половині допоміжної форми відобразяться установки, використані для заповнення, — умови договору з контрагентом, а ліва половина допоміжної форми призначається для зміни прийнятих установок. Якщо в лівій половині змінити тип цін (наприклад, замінити тип «оптові» на тип «дрібнооптові»), встановити прапорець «Перезаповнити ціни по типу цін» і потім натиснути на кнопку «ОК» в нижній частині допоміжної форми, то допоміжна форма закриється, а таблична частина документа буде заповнена і перерахована відповідно до нового вибраного типу цін.

Аналітичний облік матеріально-виробничих запасів

Вести або не вести аналітичний облік номенклатури по партіях, встановлюється в діалозі «Настройка параметрів обліку» на закладці «Запаси» (меню «Підприємство» — «Настройка параметрів обліку»).

При встановленні прапорця «Вести облік по партіях» в плані рахунків на рахунків бухгалтерського обліку, що передбачають аналітичний облік по субконто «Номенклатура» (рахунки 20 «Сировина і матеріали», 26 «Готова продукція», 28 «Товари» і т.д.) автоматично буде добавлено вид субконто «Партії». При знятті вказаного прапорця субконто «Партії» буде автоматично прибрано з цих рахунків. Вся інформація про партії в проводках при цьому буде втрачена, тому до відміни ведення аналітичного обліку по партіях треба підходити відповідально.

Якщо в обліковій політиці хоч би однієї організації встановити спосіб оцінки запасів при вибутті за методом ФІФО (меню «Підприємство» — «Облікова політика організацій»), то аналітичний облік по партіях номенклатури є абсолютно необхідним. Тому якщо користувач встановить в обліковій політиці організації метод вибуття запасів ФІФО, то програма

61