Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2014.pdf
Скачиваний:
386
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.85 Mб
Скачать

Визначення фінансових результатів в бухгалтерському обліку

Документ «Визначення фінансових результатів» служить для визначення фінансового результату діяльності підприємства шляхом закриття доходів і витрат, а також для формування залишку нерозподіленого прибутку (непокритого збитку). Документ рекомендується проводити в кінці місяця, після відображення всіх господарських операцій, що впливають на доходи і витрати, включаючи витрати по податку на прибуток.

При закритті доходів і витрат накопичені залишки на рахунках класів 7, 8 і 9 списуються на відповідні субрахунки рахунку 79 «Фінансові результати».

При проведенні документа із встановленим прапорцем «Розраховувати прибуток/збиток» отриманий фінансовий результат з урахуванням використаного в поточному періоді прибутку (субрахунок 443 «Прибуток, використаний в звітному періоді») списується на субрахунок 441 «Нерозподілений прибуток» або 442 «Непокритий збиток». Розрахунок прибутку і збитку слід проводити тільки в кінці року.

Експрес-перевірка ведення обліку

Експрес-перевірка ведення обліку (меню «Операції» — «Регламентні операції» — «Експрес-перевірка ведення обліку») - засіб, що допомагає користувачеві у будь-який момент часу отримати як зведену, так і достатньо детальну інформацію про стан даних його інформаційної бази.

151

Експрес-перевірка є набором перевірок, згрупованих по розділах обліку. Кожна така перевірка контролює відсутність помилок в даних інформаційної бази. Контроль може полягати у відповідності облікових даних тим або іншим положенням законодавства або у відповідності даних внутрішнім алгоритмам, закладеним в програму розробником.

Виконавши експрес-перевірку, користувач отримує звіт результатах, в якому показується загальне число проведених перевірок і число перевірок, в ході виконання яких були виявлені помилки в даних інформаційної бази.

Результати експрес-перевірки можна виводити з деталізацією до розділу обліку або до кожної перевірки (кнопка «Показати»). Крім того, в звіті можуть бути показані коментарі до кожної виконаної перевірки.

Коментар містить:

предмет контролю - що саме перевіряє поточна перевірка;

результат перевірки - чи були в ході перевірки виявлені помилки;

можливі причини помилок;

рекомендації по усуненню помилок.

По перевірках, в ході виконанні яких були виявлені помилки, в звіт, як правило, виводиться детальна інформація про помилку. Залежно від конкретної перевірки це може бути період, в якому виявлена помилка, залишки і обороти по бухгалтерських рахунках і інших облікових регістрах, окремі документи, в яких алгоритмом перевірки була знайдені помилки.

Після переходу до настройки звіту (кнопка «Перейти до настройки») користувач може обмежити склад виконуваних перевірок. Для того, щоб перевірка не виконувалася, потрібно відключити її, знявши у неї прапорець. Таким же чином можна відключити цілий розділ перевірок.

Регламентована звітність

До складу «1С: Бухгалтерії 8 для України» входить набір регламентованих звітів. Регламентованими називаються звіти, форма, порядок заповнення, терміни і порядок представлення яких визначаються різними державними органами.

До форм регламентованої звітності відносяться:

форми бухгалтерської фінансової звітності;

звітність до позабюджетних соціальних фондів;

податкові декларації і розрахунки;

статистичні форми.

Форми регламентованої звітності входять до складу конфігурації і розповсюджуються разом з новими релізами. Оновлення форм звітності виконується разом з оновленням самої конфігурації.

У разі потреби, форми регламентованої звітності можуть розповсюджуватися у вигляді окремих файлів (так званих зовнішніх обробок 1С:Підприємство 8).

Робота із списком регламентованих звітів

Для роботи з регламентованими звітами призначена спеціальна обробка «Регламентована й фінансова звітність» (меню «Звіти» - «Регламентовані звіти» - «Регламентовані звіти вбудовані»).

152

Форма обробки «Регламентована й фінансова звітність» складається з двох основних частин. У лівій частині форми відображається список видів регламентованих звітів. У правій частині форми розташовані журнал звітів і журнал вивантаження форм звітності в електронному вигляді. Перемикання між журналами виконується вибором відповідної закладки.

Звіти в журналі звітів можна фільтрувати по різних критеріях: по видах регламентованих звітів, по організації, від імені якої складений звіт, по звітному періоду і ін. Відбори по різних критеріях можна встановлювати як незалежно один від одного, так і одночасно. При одночасній установці декількох відборів результатом буде список звітів, що задовольняє відразу всім встановленим критеріям відбору.

Установка відбору по вигляду звітів виконується за допомогою прапорців, розташованих зліва від найменувань груп і видів форм звітності в списку звітів. Прапорці можна встановлювати та знімати в довільному порядку. Для установки прапорців відразу у всіх звітів списку служить кнопка («Помітити все») над списком звітів.

Для установки відбору по організації необхідно вибрати найменування організації в полі «Організація» під журналом звітів.

Для установки відбору по звітному періоду необхідно встановити прапорець «Період» і вибрати необхідний період.

Довідник регламентованої звітності

Альтернативний доступ до регламентованих звітів надається довідником «Регламентовані звіти». Форма списку цього довідника викликається з форми «Регламентована і фінансова звітність» при натисненні на кнопку «Довідник звітів».

153

Форма «Регламентована й фінансова звітність» більше орієнтована на роботу по формуванню готових звітів, а форма списку довідника — на настройку списку звітів.

У довіднику «Регламентовані звіти» кожен регламентований звіт представлений окремим елементом довідника. Елементи довідника об'єднані в групи за видами звітності. Кожен елемент довідника містить посилання на один з об'єктів конфігурації або на файл, що реалізовує функції регламентованого звіту.

Список регламентованих звітів в довіднику «Регламентовані звіти» за замовчуванням заповнений — в ньому представлені всі звіти, включені в конфігурацію. При оновленні конфігурації оновлення списку звітів виконується автоматично, в цьому випадку, крім вже існуючих форм звітності, в довіднику можуть з'являтися нові форми.

Додавання, видалення і переміщення груп звітів і окремих звітів в довіднику виконується звичайним для довідників системи «1С: Підприємство 8» способом. Звіти і групи звітів можна розставляти за бажанням користувача. Для цього призначені кнопки «Стрілка вгору» і «Стрілка вниз» у верхній частині списку звітів. Звіти (і групи звітів) можна переносити з групи в групу. А якщо підприємство не подає будь-які форми звітності, то їх можна прибрати із списку, натиснувши на кнопку «Приховати». Для показу раніше прихованих форм звітності в списку призначена кнопка «Відновити». При натисненні на цю кнопку список звітів повністю відновлюється в початковий стан — відновити один звіт або групу звітів не можна.

Натиснення на кнопку «Відновити» відновлює список звітів в первинному вигляді. Це необхідно у тому випадку, коли об'єкти конфігурації, що реалізовують форми регламентованої звітності, оновлені, або в конфігурацію додані нові форми звітності (нові об'єкти конфігурації).

Для вибраного в списку звіту в нижній частині діалогу виводиться короткий опис (якщо такий опис для звіту введений).

При додаванні нового елементу в довідник необхідно:

заповнити реквізит «Найменування» — це коротке найменування форми звітності, яке виводитиметься в списку регламентованих звітів;

вибрати перемикач «об'єкт» або «файл»;

якщо вибраний перемикач «об'єкт», то в полі праворуч від нього вказати ім'я об'єкту конфігурації типу «Звіт»; якщо вибраний Перемикач «файл» — ввести шлях і ім'я зовнішньої обробки «1С:Підприємство 8»;

у реквізиті «Опис» у вигляді довільного тексту рекомендується вказати повний опис форми звітності.

154

Таким чином, як регламентовані звіти можна використовувати не тільки внутрішні об'єкти конфігурації, але і підключати зовнішні звіти, наприклад, якщо реалізовуються форми місцевої звітності.

При натисненні на кнопку «ОК» новий елемент буде збережений в довіднику.

Якщо в реквізиті «об'єкт» вказано ім'я об'єкту конфігурації, то при повторному відкритті цього елементу значення реквізиту буде недоступне для редагування.

Підготовка регламентованого звіту

Для введення нового регламентованого звіту необхідно в списку звітів, розташованому в лівій частині форми «Регламентована і фінансова звітність», знайти рядок з найменуванням потрібного звіту і двічі клацнути по ній мишею або виділити найменування звіту і натиснути кнопку «Новий» в командній панелі списку звітів.

Якщо в журналі звітів (з урахуванням встановлених відборів) немає ще жодного звіту вибраного вигляду, буде відразу відкрита стартова форма звіту.

Якщо звіти вибраного вигляду вже є в журналі (з урахуванням встановлених відборів), тоді буде відкрита форма списку таких раніше створених звітів. Для введення нового звіту слід натиснути кнопку «Новий» в нижній командній панелі списку.

На екран буде виведено стартове вікно, в якому необхідно вказати організацію, для якої складатиметься звіт, вибрати періодичність представлення звіту, — щомісячно або щокварталу, і період складання звіту. Для звітів, що представляються за квартал або місяць, необхідно вибирати періодичність «Щокварталу» або «Щомісячно», і указувати як звітний період відповідний квартал або місяць.

Якщо регламентований звіт може бути складений по різних формах, в стартовій формі стає доступною кнопка «Вибрати форму» і у користувача з'являється можливість вибору редакції форми регламентованого звіту, відмінної від пропонованою програмою за умовчанням. Така можливість може бути затребувана у разі, коли період введення форми в дію однозначно не встановлений, і в податкових органах можуть зажадати представити не останню редакцію форми звітності.

Після натиснення на кнопку «ОК» стартового вікна буде відкрита форма регламентованого звіту, що містить бланк звіту і області діалогу для управління заповненням і друком звіту. Спочатку, в бланку звіту заповнені тільки відомості про організацію і відповідальних осіб організації.

155

Для тих форм звітності, для яких існує можливість автоматичного заповнення за даними інформаційної бази, у верхній командній панелі присутня кнопка «Заповнити».

Після на натиснення на цю кнопку буде виконаний розрахунок по даним, наявним в інформаційній базі, і заповнення бланка звіту. Натиснення на кнопку «Очистити» приводить до очищення звіту.

Заповнений звіт є таблицею, частково доступною для редагування. Доступність комірок для редагування позначається кольором фону.

Частина елементів таблиці звіту забарвлена в білий колір — такі комірки редагувати не можна.

Комірки, забарвлені в жовтий колір, призначені для заповнення вручну — в такі комірки користувач може вводити додаткову інформацію.

Комірки зеленого кольору обчислюються автоматично на основі даних, введених в інші комірки.

Ті комірки звіту, які заповнюються автоматично за даними інформаційної бази, забарвлені в світло-зелений колір. За допомогою елементів діалогу, розташованих в нижній частині звіту, можна управляти заповненням таких комірок. Для цього необхідно вибрати один з наступних варіантів:

не заповнювати автоматично — при заповненні звіту дана комірка заповнюватися не буде, і значення в таку комірку слід ввести вручну;

заповнювати автоматично з коректуванням — в цьому випадку комірка заповнюється спільно програмою і користувачем: програма розраховує своє значення за даними інформаційної бази, користувач або додає своє значення коректуванням — в цьому випадку в самій комірці відображається сума цих двох значень, або править значення в комірці — в цьому випадку значення коректування розраховується автоматично;

заповнювати автоматично без коректування — початковий стан ясно-зелених комірок: значення, введене в таку комірку вручну, при автоматичному заповненні звіту буде

очищено.

156

Якщо кількість рядків в якій-небудь частині звіту не обумовлена заздалегідь, то при складанні звіту можуть потрібно додаткові рядки в бланку. Для таких випадків надана можливість включення в звіт необмеженої кількості додаткових груп рядків — при виборі розділу звіту, де є така можливість, в нижній області діалогу з'являються кнопки «Додати» і «Видалити»— відповідно для додавання рядків і їх видалення.

Якщо звіт складається з декількох сторінок (як, наприклад, майже всі податкові декларації), то його форма містить відповідні закладки, на яких розташовані окремі листи звіту, а у верхній командній панелі присутня кнопка «Настроювання сторінок».

При натисненні на цю кнопку відкривається спеціальний діалог настройки, в якому можна вказати, які розділи (листи) звіту слід показувати на екрані. При цьому розділи для показу і виводу на друк можна вказувати незалежно: наприклад розділ може бути «захований», але при цьому обов'язково роздрукований.

Друк регламентованого звіту

Для друку звіту використовується кнопка «Друк», розташована в нижній командній панелі. При натисненні на цю кнопку з випадного меню можна вибрати одну з наступних дій:

«Друкувати відразу» — друк звіту відразу на принтері, без попереднього показу відповідно до настройок друку в діалозі «Настройка»;

«Показати бланк» — виведення звіту в окремому вікні у вигляді табличного документа, з метою попереднього перегляду і редагування.

При підготовці друкарської форми система автоматично розбиває звіт на сторінки і нумерує їх, а також прибирає колірні виділення комірок. Друкарська форма звіту доступна для перегляду по окремих листах.

Для управління прогляданням листів використовується область діалогу, розташована зліва від області бланка. Крім того, в області діалогу можна відзначити листи звіту, які передбачається виводити на друк (заздалегідь системою будуть відмічені всі листи). Можна вказати кількість друкованих копій, змінити порядок виведення листів на друк.

157

На стадії попереднього перегляду є можливість відредагувати сформований звіт і зберегти його на диску у вигляді комплекту файлів табличних документів відмічених листів звіту — за допомогою кнопки «Зберегти» справа внизу форми.

Розшифровка показників звіту

Для форм звітності, які можуть заповнюватися автоматично за даними інформаційної бази, існує можливість показати алгоритм формування комірок звіту. Такий режим називається «Розшифровкою значень показника звіту». Режим доступний не для всіх форм звітності: формальною ознакою можливості розшифровки для конкретного регламентованого звіту є присутність кнопки «Розшифровка» у верхній командній панелі форми звіту.

Розшифровка доступна після того, як звіт автоматично заповнений за даними інформаційної бази. Інформація для розшифровки накопичується в процесі автозаповнення звіту.

Якщо для виділеної комірки можна отримати розшифровку, після натиснення на кнопку «Розшифровка» або клавіші F5 буде видано вікно, що містить опис алгоритму заповнення комірки.

Якщо для виділеної комірки розшифровку отримати не можна (це комірки, які заповнюються уручну; комірки, значення, яких розраховуються за даними інших комірок або нечислові комірки), буде видано запит на отримання розшифровки відразу для всіх комірок форми. При відповіді «Так» буде сформований табличний документ, що містить розшифровку всіх комірок форми.

З вікна, що містить розшифровку, можна викликати стандартні звіти для детальнішого розкриття сум звіту. Якщо при переміщенні курсора миші на суми у вікні розшифровки курсор приймає вид лупи, тоді подвійним клацанням миші буде викликаний один із стандартних звітів - оборотно-сальдова відомість по рахунку або аналіз рахунку, що містить дані рахунки/коррахунки, що брали участь у формуванні поточного складового значення показника.

При збереженні звіту зберігаються також і дані розшифровки, тому після повторного відкриття збереженого звіту розшифровку можна викликати без повторного автозаповнення звіту.

У тих випадках, коли збереження розшифровки приводить до істотного уповільнення роботи із звітом (наприклад, збережений звіт довго відкривається), збереження розшифровки можна відключити. Для цього слід в меню «Настройка» — «Розшифровка» верхньої командної панелі зняти прапорець «Зберігати».

Зберігання регламентованих звітів

Для роботи із збереженими регламентованими звітами призначений журнал звітів. Журнал звітів розташований в правій частині форми «Регламентована і фінансова звітність».

Зжурналом регламентованих звітів можна працювати як із звичайним журналом документів системи «1С:Підприємство 8». У журналі відображається список всіх раніше сформованих і збережених звітів, причому якщо в журналі зберігається дуже велика кількість звітів, то для зручності перегляду за допомогою елементів, розташованих під журналом, можна відфільтрувати звіти по організації або періоду.

Зжурналу можна відкрити будь-який раніше сформований звіт, внести до нього зміни і наново зберегти з вже внесеними змінами. Необхідно мати на увазі, що якщо форма регламентованого звіту з часом була змінена, то звіт все одно відкриватиметься в формі,

158

відповідного періоду складання звіту. Можна повторно роздрукувати звіт, можна видалити старі або неправильно заповнені звіти.

Вивантаження регламентованих звітів в електронному вигляді

Регламентована звітність, що подається в податкові органи, може бути автоматично експортована у формат, затверджений наказом ДПАУ від 19.08.2005 N 351 (у файли з розширенням XML).

Даний сервіс активізується при натисненні на кнопку «Вивантажити у формат ДПАУ», розташованою на нижній командній панелі форми кожного такого звіту. При натисненні на цю кнопку на екрані з'явиться діалогове вікно вітання помічника вивантаження, перегортання сторінок якого здійснюється по кнопці «Далі», розташованим на кожній з його сторінок сервісної обробки.

Для вивантаження даних звіту у вказаний файл потрібно тільки каталог для його збереження на другій сторінці майстра, після чого натиснути на кнопку «Сформувати електронні документи у форматі ХМL.

На наступній сторінці майстер запропонує, не закриваючи форму обробки вивантаження накласти цифрові підписи на сформовані файли за допомогою програмного забезпечення, наданого ДПАУ.

Після здійснення цієї процедури на наступній сторінці помічника необхідно вибрати підписані файли (за допомогою кнопки «Вибрати файли») з метою Подальшого автоматичного формування електронного листа (по кнопці «Відправити підготовлений звіт до Податкової Інспекції»), до якого будуть приєднані всі вибрані файли.

Так звані «схеми» (файли з розширенням *.xsd), по яких відбувається формування програмою файлу xml з даними звітів (а для декларації і її застосувань - це окремі файли), поставляються разом з набором регламентованої звітності. У зв'язку з реалізацією можливості такого вивантаження, в конфігурації присутній довідник «Податкові інспекції», групи в якому відповідають регіонам України, а елементи - власне податковим інспекціям. Сервіс завантаження/оновлення даних цього довідника активується по кнопці «Завантажити». Завантаження здійснюється даними з файлу str_sti.xml, актуальну версію якого можна отримати на інтернет-сайті Податкової адміністрації (за адресою www.sta.gov.ua).

159