Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2014.pdf
Скачиваний:
386
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.85 Mб
Скачать

Лабораторна робота №7 – Облік необоротних активів і МШП

Тема: Документальне оформлення операцій по обліку необоротних активів та малоцінних швидкозношуваних предметів.

Мета: вивчення документів, що супроводжують оприбуткування, списання, ліквідацію та реалізацію необоротних активів та МШП на підприємстві.

Нормативна база:

1.Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені Наказом Мінфіну від 30.09.2003 № 561.

2.Наказ Мінстату «Про затвердження типових форм первинного обліку» від 29.12.95 №352.

3.Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм первинного обліку об’єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів» від 22.11.2004 N 732.

4.Наказ Мінстату «Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів» від 22.05.96 №145.

5.Iнструкція по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарноматеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затверджена Наказом Мінфіну від 11.08.94 №69.

Теоретичні відомості

Основні засоби

Удовіднику «Основні засоби» (меню «ОЗ» — «Основні засоби») зберігаються відомості про основні засоби, які, як передбачається, не змінюються з часом і не залежать від специфіки конкретної організації при постановці його на облік. Зокрема, це найменування, група обліку основного засобу («Будівлі», «Машини і устаткування», «Транспортні засоби»), відомості про виробника і т.п.

Цю інформацію про основні засоби потрібно внести до довідника перед введенням їх в експлуатацію.

Для додавання в довідник основних засобів відомостей про групу однотипних об'єктів основних засобів, що відрізняються тільки інвентарними номерами, призначена спеціальна форма, що викликається кнопкою «Групове додавання» на формі списку довідника.

Уформі групового додавання необхідно вказати:

групу, в яку додаються нові елементи;

код, з якого почнеться нумерація елементів, що додаються до довідника;

кількість створюваних елементів;

найменування елементу довідника.

Також в даній формі присутній спеціальний прапорець «Додавати до найменування». В тому випадку, якщо він включений при формуванні нових елементів до їх найменування приписуватиметься їх код, тобто найменування виглядатиме, наприклад таким чином «Стелаж складський (00005)». Цей «сервіс» дозволить надалі без зусиль розрізняти елементи з однаковими найменуваннями.

76

Для швидшого заповнення табличної частини документів однотипними об'єктами, що мають однакові найменування, необхідно скористатися сервісом заповнення по найменуванню (кнопка «Заповнити» в командній панелі табличної частини документа). Якщо в табличній частині документа вибраний хоч би один об'єкт з групи однотипних об'єктів, то таблична частина документа буде заповнена всіма об'єктами, що мають таке ж найменування, як у вже вибраного. При цьому даний сервіс має місце тільки для груп об'єктів з відключеним сервісом додавання коду до найменування.

Також можна заповнити інші відомості, загальні для об'єктів, що додаються.

Для аналізу даної інформації і друку необхідних паперових форм призначені наступні звіти:

«Відомості про ОЗ» (меню «ОЗ» — «Відомості про ОЗ»);

«Інвентарна книга ОЗ» (меню «ОЗ» — «Інвентарна книга ОЗ»);

«Відомість амортизації ОЗ» (меню «ОЗ» — «Відомість амортизації ОЗ за період (бухгалтерський облік)»).

Надходження устаткування, об'єктів будівництва і введення в експлуатацію основних засобів

Надходження устаткування реєструється документом «Надходження товарів і послуг» (меню «Покупка» — «Надходження товарів і послуг») з виглядом операції «Устаткування».

Устаткування і об'єкти основних засобів, що не вимагають монтажу, враховується в бухгалтерському обліку на субрахунку 1521 «Придбання об'єктів основних засобів» як інвестиції. При реєстрації факту надходження таких об'єктів документом «Надходження товарів і послуг» цей рахунок слід вказати в колонці «Рахунок».

Аналітичний облік на цьому рахунку ведеться по номенклатурних позиціях устаткування (з використанням довідника «Номенклатура»; номенклатурні позиції устаткування доцільно враховувати в окремій групі «Устаткування» цього довідника). Крім того, аналітичний облік на цьому рахунку може вестися по місцях зберігання (з використанням довідника «Склади (місця зберігання)») і партіях устаткування, що поступило.

Вкладення в об'єкти будівництва реєструються на субрахунку рахунку 15 «Капітальних інвестицій» 1522 «Виготовлення основних засобів». Для обліку об'єктів будівництва використовується окремий довідник «Об'єкти будівництва», форма якого відкривається за допомогою меню «ОЗ» — «Об'єкти будівництва»). Віднесення витрат на об'єкти будівництва

77

здійснюється документом «Надходження товарів і послуг» з Операцією «Об'єкти будівництва».

Вартість устаткування, що вимагає монтажу, повинна бути віднесена на об'єкт будівництва. Для цього використовується документ «Передача устаткування в монтаж» (меню «ОЗ» — «Передача устаткування в монтаж»).

До табличної частини документа вносяться відомості про номенклатуру, що передається в монтаж, — в результаті вартість цієї номенклатури буде додана до вартості об'єкту будівництва, що вказується в шапці документа.

У податковому обліку устаткування враховується на рахунку ОБ «Устаткування» по об'єкту приросту/убутку запасів «Устаткування на складах (у "декларації про прибуток" не використовується)». Номенклатура, що враховується як запас в податковому обліку, в монтаж передана бути не може. Якщо для монтажу необхідні додаткові матеріали з числа запасів в податковому обліку їх можна списати документом «Вимога-накладна».

Для введення устаткування або об'єкту будівництва в експлуатацію використовується документ «Введення в експлуатацію ОЗ» (меню «ОЗ» — «Введення в експлуатацію ОЗ»). Під операцією введення в експлуатацію (прийняття до обліку) основного засобу мається на увазі операція формування вартості основного засобу і постановка його на облік. Одним документом може бути оформлене введення в експлуатацію декількох однотипних об'єктів основних засобів.

78

Введення в експлуатацію об'єкту основних засобів може бути виконане декількома способами:

Введення в експлуатацію устаткування, що не вимагає монтажу. Для оформлення такого виду операції в документі «Введення в експлуатацію» вибирається вид операції «устаткування». Вартість устаткування визначається при його списанні. Вартість кожного основного засобу буде рівна вартості однієї одиниці устаткування згідно до партій що списуються. Операція може бути проведена по всіх видах обліку.

Введення в експлуатацію основного засобу, вартість якого формувалася з витрат, віднесених на об'єкт будівництва. Вартість, що списується з об'єкту будівництва, вказується користувачем вручну. Для автоматичного заповнення даного параметра по поточних залишках, потрібно скористатися кнопкою «Розрахувати суми». Вартість кожного основного засобу в цьому випадку визначається як частка від ділення загальної суми списуваної вартості з об'єкту будівництва на кількість об'єктів основних засобів, що вводяться в експлуатацію.

Введення в експлуатацію основних засобів, виявлених в результаті інвентаризації. При постановці основного засобу на облік повинні бути встановлені його основні

облікові параметри:

інвентарний номер в конкретній організації (встановлюється на закладці «Основні засоби»);

порядок нарахування амортизації в бухгалтерському обліку і порядок включення вартості до складу витрат в податковому обліку по податку на прибуток (встановлюється відповідно на закладках «Бухгалтерський облік» і «Податковий облік»);

рахунки обліку первісної вартості основного засобу, а також рахунок обліку зносу по бухгалтерському обліку (встановлюються на закладці «Бухгалтерський облік»);

рахунок обліку вартості і рахунок обліку модернізації поточного звітного періоду

по податковому обліку визначається автоматично по вказаних параметрах обліку. Ці параметри зазначають тільки при введенні основного засобу в експлуатацію і не

міняються надалі впродовж всього періоду обліку цього основного засобу в одній організації.

Крім цих параметрів, в момент введення в експлуатацію основного засобу можуть бути встановлені і інші параметри, наприклад, параметри нарахування амортизації, способи відображення витрат по амортизації, матеріально-відповідальна особа, підрозділ та інші. Такі параметри можуть мінятися протягом періоду обліку основного засобу.

Якщо вартість основного засобу в бухгалтерському обліку не амортизується, це також слід вказати при постановці основного засобу на облік.

Для основного засобу ведеться облік по матеріально-відповідальних особах і підрозділах, за якими основні засоби закріплені. Ці параметри обліку можуть мінятися, наприклад, при звільненні матеріально-відповідальної особи і призначенні нового, при переміщенні основних засобів між підрозділами. Для віддзеркалення таких змін служить документ «Переміщення ОЗ».

79

Нарахування амортизації основних засобів

Амортизація нараховується, починаючи з наступного місяця після того, в якому була встановлена ознака нарахування амортизації. Наприклад, якщо для основного засобу Ознака нарахування амортизації була встановлена в березні, то амортизація нараховуватиметься тільки з квітня.

Зміна ознаки необхідності нарахування амортизації може бути виконана документами:

«Зміна стану ОЗ» — установка ознаки нарахування амортизації може бути у разі введення в експлуатацію ОЗ, виводу з консервації і ін. Зняття ознаки може бути потрібно, наприклад у випадку передачі на консервацію.

«Списання ОЗ», «Підготовка до передачі ОЗ», «Передача ОЗ» — проводиться зняття

ознаки нарахування амортизації.

Витрати по амортизації основного засобу можуть бути віднесені по декількох статтях витрат. У довіднику способів відображення витрат по амортизації ведеться список можливих способів віднесення амортизаційних відрахувань на витрати. Можна визначити спосіб, при якому сума амортизації розноситиметься між декількома підрозділами в певній пропорції.

Спосіб, який використовуватиметься для відображення витрат по амортизації основного засобу, повинен бути встановлений при введенні в експлуатацію основного засобу, і може бути згодом змінений за допомогою документа «Зміна способів відображення витрат по амортизації ОЗ» (меню «ОЗ» — «Параметри амортизації» — «Зміна способу відображення витрат по амортизації ОЗ»).

У«1С:Бухгалтерії 8 для України» реалізовано декілька методів нарахування амортизації:

прямолінійний;

виробничий (пропорційно об'єму продукції (робіт));

зменшення залишкової вартості;

прискореного зменшення залишкової вартості;

кумулятивний (по сумі чисел років);

податковий;

100% в перший місяць експлуатації;

50% в перший місяць експлуатації, 50% при списанні.

Для розрахунку амортизації потрібний облік тих або інших параметрів амортизації. Наприклад, для прямолінійного методу потрібно знати термін корисного використання, для методу зменшення залишкової вартості — термін використання.

Якщо амортизація нараховується виробничим методом, то заздалегідь слід вказати об'єм продукції, виробленій в поточному місяці. Для цього використовується документ «Виробіток ОЗ» (меню «ОЗ» — «Параметри амортизації» — «Виробіток для розрахунку амортизації ОЗ»).

80

Параметри для розрахунку амортизації можуть бути встановлені при введенні в

експлуатацію основного засобу і змінені в подальшому за допомогою документів «Зміна параметрів нарахування амортизації ОЗ», «Модернізація ОЗ».

Якщо при розрахунку амортизації за місяць згідно вибраного методу спочатку розраховується річна сума амортизації, то для розрахунку місячної суми можна вказати графік розподілу річної суми амортизації по місяцях. Встановлення такого графіка дає можливість врахувати, наприклад, сезонність експлуатації основного засобу. Графіки амортизації можуть бути встановлені при введенні в експлуатацію і змінені надалі за допомогою документа «Зміна графіків амортизації ОЗ». Сам графік розподілу річної амортизації указується в довіднику «Річні графіки амортизації ОЗ» (меню «ОЗ» — «Параметри амортизації» — «Річні графіки амортизації ОЗ»). Річний графік задається безвідносно до календарного року, розподіл по графіку у разі його застосування буде однаковим для кожного року експлуатації основного засобу.

У податковому обліку по податку на прибуток порядок включення вартості основного засобу до складу витрат може бути наступним:

Нарахування амортизації у складі податкової групи основних фондів;

Списання з складу запасів при введенні в експлуатацію;

Вартість не включається у витрати, якщо основний засіб є невиробничим, тобто використовується в негосподарській діяльності.

Якщо вартість основного засобу включається до складу витрат по податковому обліку шляхом нарахування амортизації, необхідно вказати:

податкову групу ОЗ;

ознака нарахування амортизації, якщо по групі ведеться облік по окремих об'єктах

основних засобів.

Амортизація в бухгалтерському і податковому обліку нараховується при проведенні документа «Закриття місяця» («Операції» - «Регламентні операції» - «Закриття місяця»). Якщо для основного засобу амортизація за місяць була розрахована до завершення місяця, (наприклад, при списанні основного засобу), то повторне нарахування амортизації при регламентній процедурі виконане не буде.

Модернізація основних засобів

Модернізація основного засобу — це зміна його прийнятих початкових нормативних показників функціонування, яке може спричинити зміну його вартісних, амортизаційних і інших показників.

Модернізація основних засобів відображається документом «Модернізація ОЗ» (меню «ОЗ» — «Модернізація ОЗ»).

81

У шапці документа в полі «Об’єкт» указується об’єкт будівництва, на якому накопичена сума витрат по модернізації. У табличній частині документа на закладці «Основні засоби» вказується перелік основних засобів, що модернізуються. Накопичена сума модернізації буде списана з об'єкту будівництва і рівномірно віднесена на вартість основних засобів, перерахованих в табличній частині.

При модернізації можуть бути змінені параметри обліку основних засобів, наприклад, збільшений термін експлуатації основного засоби. При модернізації встановлюються нові параметри для розрахунку амортизації.

Вибуття основних засобів

Документом «Списання ОЗ» (меню «ОЗ» - «Списання ОЗ») можна оформити вибуття з обліку основних засобів. Документ призначений для відображення в обліку вибуття основного засобу у зв'язку з моральним або фізичним зносом, а також при ліквідації у зв’язку з надзвичайною ситуацією. Якщо основний засіб ліквідовується за рішенням платника податків і необхідно виконати нарахування ПДВ, то на підставі «Списання ОЗ» можна ввести податкову накладну.

Передача основного засобу може бути оформлена з попередньою підготовкою до передачі. Для цього служить документ «Підготовка до передачі ОЗ» (меню «ОЗ» — «Підготовка до передачі ОЗ»). При підготовці до передачі донараховується амортизація за місяць, в якому проводиться операція, а в бухгалтерському обліку списуються суми нарахованої амортизації і формується залишкова вартість.

Документ «Передача ОЗ» (меню «ОЗ» — «Передача ОЗ») призначений для оформлення продажу основних засобів. Якщо до цього моменту був оформлений документ «Підготовка до передачі ОЗ», то в реквізиті «Документ передачі» слід вказати відповідний документ. При проведенні документа донараховується амортизація за місяць вибуття, в якому проводиться операція, а в бухгалтерському обліку, списуються суми нарахованої амортизації і формується залишкова вартість (якщо це не було зроблено документом «Підготовка до передачі ОЗ»). Потім залишкова вартість списується на інші витрати організації, а в обліку відображається заборгованість по взаєморозрахунках.

Інвентаризація основних засобів

Мета інвентаризації основних засобів полягає у виявленні фактичної наявності основних засобів і перевірці відповідності даних бухгалтерського обліку по кількості і вартості основних засобів фактичній наявності таких об’єктів в кількісному і вартісному виразі і подальшому відображенні результатів в обліку: оприбуткування надлишків і (або) списання нестач.

Для введення в інформаційну базу даних по інвентаризацій призначений документ «Інвентаризація ОЗ» (Меню «ОЗ» — «Інвентаризація ОЗ»).

82