Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2014.pdf
Скачиваний:
386
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.85 Mб
Скачать

запасів, а й залишок кожного конкретного товару. Типова конфігурація програми 1С:Бухгалтерія дає змогу вести аналітичний облік на рахунку у розрізі декількох субконто (до трьох) і в стовпцях Субконто 1, Субконто 2, Субконто 3 відображено назви субконто, за якими ведуть аналітичний облік. Зазначимо, що слово субконто означає не що інше, як елемент аналітичного обліку, наприклад, товар.

Документи і журнали документів

У системі 1С: Підприємство 8 інформація про господарські операції, що здійснюються на підприємстві, переважно вводитися за допомогою документів і відображається в списках документів одного виду або в списках документів різних видів (журналах). При настройці конфігурації проводиться настройка документів і створюються необхідні журнали для їх зберігання. Списки документів одного виду переважно мають однойменну з документом назву, наприклад «Прибутковий касовий ордер», «Видатковий касовий ордер», «Авансовий звіт» і т. д. Журнали документів в типовій конфігурації «1С: Бухгалтерія 8 для України» мають вигляд , наприклад «Журнал операцій», «Касові документи», «Банківські розрахункові документи», «Документи постачальників» та ін.

Впроцесі настройки конфігурації завдання можна створювати практично необмежене число журналів документів і призначати для зберігання в одному журналі документи декількох видів, причому одні і ті ж документи можуть відображатися в декількох журналах.

Взагальному, реєстрація фактів господарської діяльності виконується в наступній послідовності: користувач відкриває журнал документів і виконує команду створення нового

документа. Для цього слід натиснути кнопку («Додати»). Альтернативний варіант – натиснути кнопку «Дії» в командній панелі журналу і з випадаючого меню вибрати пункт «Додати», або натиснути клавішу Insert.

На екрані відкривається форма нового документу, в якій користувач встановлює вид операції, потім заповнює, записує і проводить документ.

Для запису документа призначена кнопка «Записати» в нижній частині форми; для проведення документа – кнопка («Провести») командної панелі; для запису, проведення і закриття форми документу призначена кнопка «ОК» в нижній частині форми.

Автоматичне присвоєння номера документа проводиться після запису документа. Це дозволяє виключити пропуски документів при роботі користувачів в мережі. За замовчуванням номери документів недоступні для зміни користувачем. Для увімкнення можливості зміни номера вручну слід перейти до функції «Редагувати номер» в меню «Дії» командної панелі документа.

«1С: Бухгалтерія 8 для України» надає користувачу різні зручності для прискорення введення документів:

користувач може заповнити форму документа шляхом копіювання раніше введеного документа того ж виду, а потім змінювати лише частину даних (для цього використовується загальний прийом копіювання запису списку системи

програм «1С: Підприємство» з допомогою кнопки чи меню «Дії» – «Скопіювати» в командній панелі форми списку чи журналу);

деякі документи можна ввести на основі раніше введених документів іншого виду

(для цього використовується кнопка , чи меню «Дії» – «На підставі» в командній панелі форми списку чи журналу);

документи можуть вводитись групами на підставі автоматизованих обробок;

і т. д.

Початок роботи з «1С: Бухгалтерією 8 для України»

При першому запуску встановленої «1С: Бухгалтерія 8 для України» автоматично виконується початкове заповнення інформаційної бази.

«1С: Бухгалтерія 8 для України» постачається з вже заповненим планом рахунків і іншими налаштуваннями, підготовленими для ведення бухгалтерського і податкового обліку. Проте, ці налаштування можуть бути змінені користувачем у відповідності до потреб обліку.

16

При першому запуску нової інформаційної бази «1С: Бухгалтерія 8 для України» автоматично запускається «Стартовий помічник» (меню «Довідка» – «Стартовий помічник»), який допоможе заповнити всі основні дані, необхідні для початку роботи в програмі.

Після закінчення роботи «Стартовий помічник» формує звіт зі всіма зробленими налаштуваннями і підказками, як ці налаштування можна змінити пізніше

Крім того більш детально ввести відомості про організацію і налаштувати програму можна вручну.

Заповнення відомостей про організацію

Починаючи роботу із програмою, насамперед варто ввести відомості про організацію, облік господарської діяльності якої Ви будете вести в програмі.

1.Відкрийте список організацій.

Для цього в меню Підприємство виберіть пункт Організації. У списку вже є одна організація з назвою «Наша організація».

2.Відкрийте форму для уведення основних відомостей про Вашу організацію.

Для цього клацніть двічі по рядку «Наша організація» (або виберіть меню «Дії» — «Змінити» в командній панелі форми списку).

3.У вікні, що відкрилося, заповніть основні відомості про організацію.

17

4.Введіть юридичну адресу організації.

Для цього в цьому ж вікні перейдіть на закладку Контактна інформація. Відкрийте спеціальне діалогове вікно й заповните в ньому юридичну адреса організації так, як показано на малюнку:

5.Натисніть кнопку ОК у діалоговому вікні Адреса.

6.Натисніть кнопку ОК у формі Організації для збереження відомостей про організації й закриття форми.

Заповнення параметрів облікової політики

18

1.Для введення параметрів облікової політики організації виберіть у меню

Підприємство пункт Облікова політика, а в ньому підпункт Облікова політика організацій. Для додавання нового запису про облікову політику натисніть

кнопку (або натисніть на клавішу Insert або виберіть меню Дії — Додати). У вікні, що відкрилося, заповніть параметри облікової політики організації.

2.Натисніть кнопку ОК для збереження відомостей про облікову політику організації й закриття форми Облікова політика організацій.

3.Деякі інші параметри обліку можна заповнити за допомогою пункту меню

Підприємство пункт Настройка параметрів обліку

Перемикання інтерфейсів

Інтерфейсом називається головне меню програми, а також панелі інструментів, призначені для швидкого доступу до об'єктів конфігурації. У типовій конфігурації передбачено п'ять видів інтерфейсів:

Бухгалтерський;

Адміністративний;

19