Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2014.pdf
Скачиваний:
386
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.85 Mб
Скачать

примусово встановить режим «Вести облік по партіях» для відповідного виду обліку (якщо він до цього не був встановлений) з описаними вище наслідками.

Можливість вести або не вести аналітичний облік номенклатури по місцях зберігання також встановлюється в діалозі «Настройка аналітичного обліку» прапорцем «Вести складський облік» (меню «Підприємство» — «Настоянка параметрів обліку»).

Рекомендується побудувати ведення аналітичного обліку по місцях зберігання перед початком ведення обліку в конфігурації.

При встановленому прапорця «Вести складський облік» на рахунках, що мають аналітичний облік по субконто «Номенклатура» (рахунки 20 «Сировина і матеріали», 26 «Готова продукція», 28 «Товари» і т.д.), буде автоматично добавлено вид субконто «Склади».

При знятті прапорця буде прибрано субконто «Склади» з цих рахунків. При цьому вся інформація про склади в проводках буде втрачена.

У податковому обліку доступна тільки настройка параметра «Вести складський облік». Установка даного прапорця впливає на заповнення аналітики по складах в рухах податкових регістрів накопичення, призначених для обліку партій.

Необхідно відмітити, що якщо в конфігурації встановлено ведення складського обліку, то спосіб оцінки запасів при вибутті за методом ФІФО застосовуватиметься не в рамках всієї організації, а в рамках кожного складу окремо.

Складський облік настроюється роздільно для бухгалтерського і податкового обліку.

По складах може вестися або тільки кількісний облік, або кількісний і сумовий облік. Остання властивість встановлюється прапорцем «Сумовий облік по складах».

Розрахунки з контрагентами

Принципи ведення розрахунків з контрагентами

Контрагент - це загальне поняття, в яке включені організації і фізичні особи, що є діловими партнерами організації (покупці, постачальники і т.д.).

Список контрагентів ведеться в довіднику «Контрагенти» (меню «Підприємство» — «Контрагенти»). Для зручності роботи із списком контрагентів в довіднику вони можуть бути об'єднані в групи і підгрупи, наприклад, «Постачальники», «Комітенти», «Покупці» і т.д.

Для зберігання договорів взаєморозрахунків з контрагентами призначений довідник «Договори контрагентів», підлеглий довіднику «Контрагенти». Всі господарські операції з контрагентами оформляються з обов'язковою вказівкою договору.

62

Крім того, в разі придбання товарів, робіт, послуг в підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування – підприємство не має права включати їх у витрати для цілей розрахунку податку на прибуток. А тому в договорах з такими контрагентами слід відмітити галочкою пункт «Не відносити на витрати у ПО».

Проглянути список вже оформлених договорів і оформити новий договір з контрагентом можна безпосередньо у формі елементу довідника «Контрагенти» на закладці «Рахунку і договори» або в довіднику «Договори контрагентів», до якого можна перейти з довідника «Контрагенти» по кнопці «Перейти».

В рамках одного договору з контрагентом можна вести взаєморозрахунки або за договором в цілому, або по розрахункових документах — це задається у відповідній

63

властивості договору. Крім того, у формі договору указується вид договору («з покупцем», «з постачальником» і ін.) і використовуваний тип цін. Вид договору впливає на те, які господарські операції можна проводити за цим договором. Наприклад, операцію надходження товарів можна проводити тільки по договорах з виглядом «З постачальником», «З комітентом», «Бартерний».

Для договору можна вказати вид ведення взаєморозрахунків за цим договором в реквізиті «Вид взаєморозрахунків». Це дозволяє об'єднувати договори різних контрагентів, призначивши їм один і той же вид взаєморозрахунків, наприклад: кредитні договори, договори з передоплатою, договори на постачання, довгострокові договори, разові договори і т.д. Дана ознака виступатиме як додаткова аналітика в звітах по взаєморозрахунках з контрагентами. Вид взаєморозрахунків вибирається з довідника «Види взаєморозрахунків».

Рахунки розрахунків з контрагентами

«1С:Бухгалтерія 8 для України» дає можливість не вибирати вручну рахунки розрахунків з контрагентами при кожному заповненні документа. Після того, як користувач вкаже в документі контрагента договір, програма підставить найбільш вірогідні рахунки за замовчуванням.

При підстановці рахунків за замовчуванням «1С:Бухгалтерія 8 для України» керується регістром відомостей «Рахунки розрахунків з контрагентами» (меню «Підприємство» — «Рахунки розрахунків з контрагентами»). Кожен запис цього регістра містить наступні відомості:

організація;

контрагент;

договір;

вид розрахунку за договором (у валюті регламентованого обліку — гривнях або в іноземній валюті);

рахунки, використовувані для розрахунків з контрагентом в різних ситуаціях: для розрахунків з постачальником, для розрахунків з покупцем, по авансах і т.д.

64

Регістр відомостей «Рахунку обліку розрахунків з контрагентами» дозволяє задавати рахунки обліку розрахунків для кожного контрагента або групи контрагентів, договору і виду розрахунків.

Для кожної організації, облік господарської діяльності якої ведеться в «1С:Бухгалтерії 8 для України», можна задати відособлені рахунки розрахунків з окремими контрагентами (групами контрагентів), створивши відповідні записи регістра.

При первинному заповненні інформаційної бази «1С:Бухгалтерія 8 для України» регістр рахунків обліку розрахунків з контрагентами заповнюється автоматично.

Рахунок, підставлений в документ «1С:Бухгалтерією 8 для України» за замовчуванням, потім може бути змінений користувачем вручну.

Аналітичний облік розрахунків з контрагентами

В конфігурації «1С:Бухгалтерія 8 для України» є можливість вести аналітичний облік по розрахункових документах. Таке встановлення виконується в діалозі «Настройка параметрів обліку» (меню «Підприємство» — «Настоянка параметрів обліку»).

Якщо на закладці «Розрахунки з контрагентами» встановити прапорець «Вести розрахунки по документах», то на рахунках розрахунків з контрагентами (субрахунки рахунків 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками», 371 «Розрахунки за виданими авансами», 377 «Розрахунки з іншими дебіторами», 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками», 681 «Розрахунки за авансами отриманими», 685 «Розрахунки з іншими кредиторами») буде добавлено додатковий вид субконто «Документи розрахунків з контрагентами».

Господарські операції, пов'язані з рухом грошових коштів, реєструються за допомогою платіжних документів «Прибутковий касовий ордер», «Видатковий касовий ордер», «Платіжне доручення вхідне», «Платіжне доручення вихідне» і ін. У проводках, які формуються цими документами і відображають розрахунки з контрагентом, використовуються субконто «Контрагент» і «Договір», а якщо обрано ведення аналітичного обліку по розрахункових документах також буде додатково використовуватись субконто «Документи розрахунків з контрагентами».

У кожному із згаданих платіжних документів є відповідний реквізит («Документ розрахунків»). Якщо у відповідних реквізитах документа вибрана операція розрахунків з контрагентами і вибраний договір, в якому розрахунки ведуться за договором в цілому, то реквізит «Документ розрахунків» буде недоступний для зміни.

Але якщо на рахунку розрахунків з контрагентом ведеться аналітичний облік по документах (тобто для рахунку заданий вид субконто «Документи розрахунків з контрагентами»), то далі можливий один з двох варіантів:

якщо в договорі з контрагентом встановлений вид розрахунків «за договором в цілому», то для вказівки як субконто проводки розрахунковий документ буде автоматично вибраний по методу ФІФО;

якщо в договорі з контрагентом встановлений вид розрахунків «по розрахункових документах», то реквізит «Документ розрахунків» обов'язково потрібно буде вказати вручну.

Надходження товарів

Надходження товарів від постачальника в «1С:Бухгалтерії 8 для України» відображається документом «Надходження товарів і послуг» (меню «Покупка» — «Надходження товарів і послуг») з виглядом операції «Покупка, комісія».

65

В цей документ вводяться дані з прибуткової накладної, отриманої від постачальника. На закладці «Товари» документа необхідно вказати товари, що поступили, — елементи довідника «Номенклатура». Для зберігання відомостей про товари в довіднику «Номенклатура» доцільно використовувати окрему групу, наприклад, «Товари», або декілька груп.

З форми документа «Надходження товарів і послуг» можна формувати інші документи, які відображатимуть подальше переміщення товарів і інші зв'язані події: «Платіжне доручення вихідне», «Вимога-накладна», «Переміщення товарів», «Повернення товарів постачальникові», «Встановлення цін номенклатури», «ВМД по імпорту» та ін. (кнопка «Дії» командній панелі документа — пункт «На підставі» — назва виду документа).

Послуги з доставки, надані постачальником, і інші витрати, які необхідно включити у вартість товарів, що поступили, оформляються окремо документом «Надходження дод. витрат» (меню «Покупка» — «Надходження дод. витрат»). Документ «Надходження дод. витрат» призначений для обліку тих послуг сторонніх організацій, які роблять вплив на собівартість товарів.

66