Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2014.pdf
Скачиваний:
386
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.85 Mб
Скачать

Лабораторна робота №9 – Облік роздрібної і комісійної торгівлі

Тема: Облік роздрібної і комісійної торгівлі

Мета: Вивчити порядок оформлення операцій з роздрібної і комісійної реалізації товарів. Вивчити застосування методу торгової націнки в роздрібній торгівлі.

Нормативна база:

Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995р. N 265/95-ВР.

Теоретичні відомості

Облік товарів в роздрібній торгівлі

До початку реєстрації операцій роздрібної торгівлі в обліковій політиці організації слід вказати спосіб оцінки товарів в роздробі — за вартістю придбання або за вартістю продажу.

Роздрібна торгівля організації може здійснюватися як через автоматизовані, так і через неавтоматизовані торгові точки.

З погляду «1С: Бухгалтерії 8 для України» торгова точка вважається автоматизованою, якщо її засоби технічного забезпечення або специфіка торгової діяльності дозволяють щодня формувати детальний звіт про продані товари для подальшого введення в інформаційну базу «1С: Бухгалтерії 8 для України». Торгова точка вважається неавтоматизованою, якщо щоденна реєстрація проданих товарів в ній не ведеться.

При виборі способу оцінки за вартістю продажу в бухгалтерському обліку використовуватиметься субрахунок 285 «Торгова націнка». В цьому випадку в настройках параметрів обліку можна встановити ознаку використання оборотної аналітики по номенклатурі і ознаку обліку товарів в розрізі ставок ПДВ. Якщо встановити, що використовується оборотна аналітика по номенклатурі, то товари в неавтоматизованих торгових точках враховуватимуться на рахунку 2822 «Товари в роздрібній торгівлі (у НТТ за продажною вартістю)» з використанням оборотної аналітики по номенклатурі, що дозволить

103

за допомогою оборотно-сальдової відомості побачити прихід товарів в неавтоматизовану торгову точку в розрізі номенклатури.

Організація може торгувати як купленими товарами, так і прийнятими на комісію. Особливості взаємин з постачальниками товарів в цих двох випадках будуть розглянуті далі.

Інформація про товари, продані в неавтоматизованій торговій точці, може бути отримана з деякою затримкою на підставі інвентаризації, при цьому кількість проданих товарів по кожній позиції визначається як різниця між обліковими даними з інформаційної бази і даними, отриманими інвентаризацією. У разі ведення обліку в продажних цінах можливе отримання інформації про продані товари тільки в сумовому виразі, без детального розбиття по номенклатурі.

При оцінці товарів в роздробі за продажною вартістю, у разі зміни роздрібних цін необхідно проводити переоцінку товарів в роздробі. Переоцінка оформляється документом «Переоцінка товарів в роздробі» (меню «Продаж» — «Переоцінка товарів в роздробі»). При проведенні документа формуються проводки в дебет рахунку 282 з кредитом рахунку 285 на суму дооцінки (уцінки) виходячи із зміни цін і залишків товарів в торговій точці.

Продажі в автоматизованих торгових точках

Для реєстрації роздрібних продажів через автоматизовану торгову точку використовується документ «Звіт про роздрібні продажі» з встановленим видом операції «ККМ» (меню «Продаж» - «Звіт про роздрібні продажі»).

Цей документ по структурі і складу інформації схожий на документ «Реалізація товарів і послуг». Таблична частина цього документа призначена для введення інформації про кількість проданих товарів, причому самі товари вибираються з довідника «Номенклатура».

Продажі в неавтоматизованих торгових точках (за вартістю придбання)

Уразі роздрібних продажів через неавтоматизовану торгову точку інформація про продані товари вноситься до інформаційної бази таким чином.

Уторговій точці періодично проводиться інвентаризація залишків товарів. На її підставі заповнюється документ «Інвентаризація товарів на складі» з вказівкою торгової точки як складу (меню «Склад» «Інвентаризація товарів на складі»).

До табличної частини документа вносяться відомості про номенклатуру і кількість товарів на складі. Таблична частина містить колонки «Кількість» і «Відхилення». При заповненні колонки «Кількість» колонка «Відхилення» заповнюватиметься автоматично

104

різницею між даними, вказаними в колонці «Кількість», і обліковими даними інформаційної бази.

Потім заповнюється документ «Звіт про роздрібні продажі», куди як даних про кількість проданих товарів вносяться відомості з колонки «Відхилення» табличної частини документа «Інвентаризація товарів на складі».

Документ «Звіт про роздрібні продажі» зручно заповнювати на підставі документа «Інвентаризація товарів на складі».

При виявленні недостачі або надлишку товару в роздрібній точці на підставі того ж документа «Інвентаризація товарів на складі» можуть бути оформлені документи «Списання товарів» або «Оприбутковування товарів».

Продажі в неавтоматизованих торгових точках (за продажною вартістю)

При оцінці товарів в роздробі по продажній вартості, в неавтоматизованих торгових точках товари враховуються тільки в сумовому виразі.

При поступленні товарів від постачальника в неавтоматизовану торгову точку або при переміщенні між неавтоматизованими торговими точками табличні частини документів можуть бути «згорнуті» по номенклатурі до одного рядка, що дозволяє вказувати суми надходження або переміщення без розбиття на номенклатурні позиції. Те ж саме стосується і операцій переоцінки товарів в роздробі.

Реалізація товарів відображається одночасно з оприбутковуванням роздрібної виручки документом «Прибутковий касовий ордер» з видом операції «Прийом роздрібного виторгу».

Для введення виручки по декількох ставках ПДВ можна скористатися кнопкою «Список» командної панелі документа «Прибутковий касовий ордер»

При обліку товарів в продажних цінах в кінці місяця необхідно проводити розрахунок торгової націнки це робиться автоматично при проведенні документа «Закриття місяця» регламентною операцією «Розрахунок торгівельної націнки по проданих товарах».

105

При роздрібній торгівлі комісійним товарами незалежно від виду торгової точки і способу оцінки товарів в роздробі комісійні товари завжди враховуються з деталізацією по номенклатурі. У разі неавтоматизованої торгової точки з обліком в продажних цінах це означає, що в документах надходження і переміщення таблична частина з переліком комісійних товарів не може бути згорнута. У документі надходження товарів комісійні товари визначаються видом договору, а в документі переміщення комісійні товари вказуються на окремій закладці – «Товари на комісії». За наслідками реалізації комісійних товарів вводиться документ «Звіт про роздрібні продажі».

Для організацій, що враховують товари в роздробі по продажних цінах, в «1С: Бухгалтерії 8 для України» передбачена можливість формувати товарний звіт.

Товарний звіт показує залишки на початок періоду, суми надходження товару в розрізі прибуткових документів, суми витрати товару в розрізі витратних документів, залишки товару на кінець періоду.

У формі звіту указуються дати початку і кінця періоду, за який потрібно сформувати звіт; номер звіту (номери товарних звітів по складу повинні нумеруватися послідовно); організація, для якої формується звіт (якщо організація не вибрана, то звіт буде сформований по вибраному складу в цілому); склад, по якому формується звіт (реквізит склад є обов'язковим для вибору, при цьому можна вибирати типи складів: роздрібний або неавтоматизована торгова точка).

Переоцінка товарів в роздробі при обліку по продажних цінах

У разі зміни роздрібних цін необхідно проводити переоцінку товарів в роздробі. Переоцінка оформляється документом «Переоцінка товарів в роздробі» (меню «Продаж» «Переоцінка товарів в роздробі»).

В документі передбачена можливість автоматичного заповнення табличної частини або всіма товарами, що зберігаються в торговій точці, або тільки тими товарами, для яких

106