Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2014.pdf
Скачиваний:
386
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.85 Mб
Скачать

Лабораторна робота №2 – Касові операції

Тема: Касові операції.

Мета: робота з касовими документами – прибутковими та видатковими касовими ордерами, звіт касира, а також виведення їх на друк.

Нормативна база:

1.Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене Постановою Правління НБУ 15.12.2004 N 637.

2.Постанова НБУ «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою», від

06.06.2013 № 210.

3.Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12 червня 1995 року N 436/95.

Теоретичні відомості

Робота з касовими документами

Доступ до роботи з касовими документами можна отримати з пункту «Каса» Головного меню:

Або через вкладку «Каса» на Панелі функцій:

Надходження готівкових грошових коштів

Для реєстрації надходження готівкових грошових коштів в касу організації призначений документ «Прибутковий касовий ордер» (меню «Каса» — «Прибутковий касовий ордер», «Каса» — «Касові документи»).

22

Цим документом оформляються наступні види господарських операцій:

«Оплата від покупця»;

«Прийом роздрібного виторгу»;

«Повернення коштів підзвітною особою»;

«Повернення коштів постачальником»;

«Повернення коштів працівником»;

«Одержання готівкових коштів у банку»;

«Розрахунки за кредитами і позиками з контрагентами»;

«Інший прибуток коштів».

Вид операції встановлюється в реквізиті «Операція».

Операція «Оплата від покупця» указується під час надходження готівкових грошових коштів від покупця. У реквізиті «Договір» документу «Прибутковий касовий ордер» при цьому буде необхідно вибрати той договір, в якому встановлений вигляд «з покупцем», «з комісіонером» або «з комітентом». При проведенні документа «1С:Бухгалтерія 8 для України» визначить стан розрахунків за договором і розділить суму, що поступила, на аванс і оплату.

Операція «Прийом роздрібного виторгу» встановлюється для реєстрації прийому виручки торгової точки в касу організації.

Операція «Повернення коштів підзвітною особою» передбачена для реєстрації повернення грошових коштів підзвітною особою — співробітником підприємства. При виборі даного виду операції зовнішній вигляд форми документа змінюється, на формі відображається поле для вибору підзвітної особи із списку працівників.

Операція «Повернення коштів постачальником» призначена для віддзеркалення надходження готівкових грошових коштів, повернених постачальником. Договір треба вибирати той, в якому встановлений вигляд «з постачальником», «з комісіонером» або «з комітентом».

Операція «Одержання готівкових коштів у банку» призначена для віддзеркалення факту отримання готівки з розрахункового рахунку організації в банку.

Операція «Розрахунки за кредитами і позиками з контрагентами» використовується під час надходження готівки по кредитах і позиках. Договір треба вибирати той, в якому встановлений вигляд «інше».

Операція «Інший прибуток коштів» вибирається в решті випадків.

23

Документ «Прибутковий касовий ордер» можна роздрукувати в паперовому вигляді (типова форма КО-1).

Видача готівкових коштів

Для реєстрації видачі готівкових грошових коштів з каси призначений документ «Видатковий касовий ордер» (меню «Каса» — «Видатковий касовий ордер», «Каса» — «Касові документи»).

Цим документом відображаються наступні види господарських операцій:

«Оплата постачальникові»;

«Повернення коштів покупцеві»;

«Видача коштів підзвітній особі»;

«Виплата заробітної плати по відомостях»;

«Виплата заробітної плати працівникові»;

«Внесок готівкою в банк»;

«Розрахунки за кредитами і позиками з контрагентами»;

«Інкасація коштів»;

«Інша витрата коштів».

Операція «Оплата постачальникові» призначена для віддзеркалення грошових розрахунків з постачальником. Договір треба вибрати той, в якому встановлений вигляд «з постачальником», «з комітентом» або «з комісіонером». При проведенні документа буде визначений стан розрахунків за договором і сума, що поступила, автоматично розділиться на аванс і оплату.

Операція «Повернення коштів покупцеві» використовується при реєстрації повернення готівкових коштів покупцеві. Договір необхідно вибрати той, у якого встановлений вигляд «з покупцем», «з комітентом» або «з комісіонером».

Операція «Видача коштів підзвітній особі» використовується для реєстрації видачі готівкових грошових коштів під звіт.

Операція «Виплата заробітної плати по відомостях» призначена для відображення видачі грошових коштів на видачу заробітної плати. У реквізитах платежу необхідно вказати документ вигляду «Зарплата до виплати організації», по якому видаються грошові кошти.

Операція «Виплата заробітної плати працівникові» призначена для віддзеркалення видачі готівкових коштів на видачу заробітної плати конкретному працівникові. При цьому в реквізитах платежу також необхідно вказати документ вигляду «Зарплата до виплати організації».

24

Операція «Внесок готівкою в банк» призначена для реєстрації здачі готівки на розрахунковий рахунок організації в комерційному банку.

Операція «Розрахунки за кредитами і позиками з контрагентами» призначена для відображення видачі готівкових коштів по кредитах і позиках. Вибираний договір повинен мати вигляд «інше».

Операція «Інкасація коштів» встановлюється для реєстрації здачі роздрібної виручки торгової точки на інкасацію.

У інших випадках використовується операція «Інша витрата грошових коштів». Документ «Видатковий касовий ордер» можна роздрукувати в паперовому вигляді

(типова форма КО-2).

Аналітичний облік грошових коштів в касах відокремлених підрозділів

Настройка обліку по відокремлених підрозділах організацій без утворення юридичної особи виконується в діалозі «Настройка параметрів обліку» (меню «Підприємство» — «Настройка параметрів обліку» — «Інший аналітичний облік»). Якщо облік по відокремлених підрозділах організацій використовується, то для рахунків бухгалтерського обліку «Каса» і «Каса у валюті» буде додано додатковий аналітичний розріз.

Додатково, необхідність обліку по відособлених підрозділах для кожної організації указується в обліковій політиці організації (меню «Підприємство» — «Облікова політика» «Облікова політика організацій»).

25