Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2014.pdf
Скачиваний:
386
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.85 Mб
Скачать

Лабораторна робота №10 – Облік операцій в іноземній валюті

Тема: Облік зовнішньоекономічних операцій. Операції в іноземній валюті.

Мета: Навчитись оформляти імпортні та експортні операції, а також операції з купівліпродажу валюти і переоцінки монетарних статей

Нормативна база:

1.Декрет Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19 лютого 1993 р. N 15-93

2.Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23 вересня 1994 р. N 185/94-ВР

3.Наказ Міністерства фінансів «Про затвердження форми Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами» від 25.12.95 № 207

4.Класифікатор іноземних валют та банківських металів, затверджений Постановою Правління Національного банку України від 4 лютого 1998 р. N 34

Теоретичні відомості

Довідник валюти

Довідник «Валюти» призначений для ведення бухгалтерського і податкового обліку операцій в іноземній валюті.

В довіднику валют із самого початку є три валюти: українська гривня, долар США та Євро. За замовчуванням у якості валюти регламентованого обліку (базової валюти)в конфігурації встановлена українська гривня.

Інформація про курс та кратність валюти зберігається в регістрі відомостей. За замовчуванням в списку вказуються значення, встановлені на робочу дату ("Сервіс" - "Параметри" - "Робоча дата").

Ця дата показується в списку валют в полі "Дата курсу". В будь-який момент часу користувач може змінити дату та подивитися значення курсу валют на будь-яку дату, що цікавить.

Динаміку зміни курсу можна подивитися, відкривши форму елемента валюти для будьякої валюти в списку.

115

За допомогою стандартних клавіш сортування та відбору можна відсортувати список курсів валют або встановити період відображення історії курсів валют

При потребі нову валюту можна додати в довідник з класифікатора валют. Для цього в списку валют є спеціальна кнопка «Підбір з класифікатора». При цьому відкривається класифікатор валют у вигляді текстового файлу, в якому можна знайти, вибрати та занести нову валюту в довідник валют

Нову валюту також можна ввести шляхом додавання інформації в довідник "Валюти". Інформація про нову валюту вводитися в режимі діалогу. При введенні нової валюти заповнюються реквізити Курс та Кратність.

Реквізити "Курс" та "Кратність" взаємозалежні, зміст їхнього використання наступний. Якщо кратність задана рівній одиниці, то в поле "Курс" вводиться кількість гривень, що відповідає одиниці даної валюти (тобто, курс валюти - в звичному розумінні). Якщо курс даної валюти стосовно гривні дуже низький (точність становить менше 4 знаків дробової частини), у поле "Кратність" варто вказати кількість одиниць валюти, прийнятої до котирування (котирувальна одиниця валюти), а в поле "Курс" - суму в гривнях, що відповідає цій кількості одиниць валюти.

Для того щоб в друкованих формах правильно формувалося найменування валюти прописом, необхідно задати параметри пропису валюти.

Параметри пропису валюти задаються в формі елемента валюти. Для валюти задаються параметри пропису цілої та дробової частини валюти.

В тому випадку, якщо дробова частина в друкованих формах відображається числом, то можна встановити потрібну кількість розрядів при виведенні друкованих форм документів.

Наприклад. Якщо встановлено кількість розрядів 1 знак, то сума по документу буде відображена, як 150,2 євро, а якщо 2 знаки, ті - 150,20 євро.

Дані про курси валют, встановлених Національним банком України використовуються для перерахунку іноземної валюти в гривні. Дані про курси валют потрібно своєчасно оновлювати.

Курси валют можна вводити вручну, проте якщо ваш комп'ютер підключений до мережі Інтернет; то курси валют можна оновлювати автоматично з сайту finance.ua. Для цього у формі списку валют слід натиснути на кнопку «Завантажити курси», а у формі, що відкрилася, «Завантаження курсів валют з finance.ua, уточнити список валют, встановити період, за який потрібно ввести нові курси, і натиснути на кнопку «Завантажити».

116

Також можна встановити автоматичне оновлення курсів валют при запуску програми «1С:Бухгалтерії 8 для України». Для цього потрібно в настройках обробки завантаження курсів валют встановити прапорець «Завантажувати щодня».

Основні принципи і механізми обліку в іноземній валюті

Для коректного ведення обліку операцій в іноземній валюті дуже важливо правильно реєструвати необхідну нормативно-довідкову інформацію:

В довіднику «Валюти» обов’язково повинні бути внесені всі використовувані валюти і їх курси НБУ. Курси слід вводити регулярно по мірі їх зміни, але як мінімум, курси повинні бути введені на дату кожної операції в іноземній валюті і на останній ден місяця;

Для переоцінки валютних залишків в бухгалтерському обліку у відповідності з принципами ПСБО 21 слід зафіксувати в системі – залишки по яких рахунках вважаються немонетарними і не повинні переоцінюватись. Ця інформація вноситься користувачем в регістр відомостей «Немонетарні рахунки» («Підприємство» - «Облікова політика»). При цьому, можна вказати – який саме залишок по рахунку являється немонетарним – дебетовий чи кредитовий. Наприклад, для рахунку 3722 тільки дебетовий залишок (аванс підзвітній особі) – немонетарний;

Для поділу операційних і не операційних залишків в іноземній валюті слід внести інформацію про те, які залишки вважаються не операційними. Дані вносяться в регістр відомостей «Неопераційна курсова різниця» (меню «Підприємство» - «Облікова політика»);

Для формування проведень по курсових різницях в системі слід задати рахунки доходів і витрат і аналітику рахунків. Такі дані вносяться в регістрі відомостей

«Параметри обліку курсових різниць» (меню «Підприємство» - «Облікова політика»).

Наступним важливим принципом відображення операцій в іноземній валюті являється відображення рахунків з ознакою валютного обліку. До таких рахунків, наприклад, відносяться рахунки 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті», 362 «Розрахунки з іноземними покупцями» і т.д. При використанні цих рахунків фіксуються суми в іноземній валюті і виконується розрахунок гривневого еквіваленту. Переважно, для цього використовується курс валюти з відповідного регістру відомостей, крім випадків зарахування авансових платежів контрагентів.

При проведенні документів в іноземній валюті формуються проведення з гривневою і валютною сумою і проводиться переоцінка валютних залишків на рахунках, які використовуються в проведеннях. Отримана курсова різниця відображається в бухгалтерському

117

обліку в складі доходів або інших витрат в відповідності з обліковими параметрами, заданих у відповідних регістрах відомостей.

Валютні операції

Валюта платежу визначається валютою, вказаною в реквізитах банківського рахунку. Крім того, ця ж валюта повинна бути вказана в договорі контрагента — платника або

одержувача платежу, причому остання умова контролюється «1С:Бухгалтерією 8 для України» при проведенні документа.

При проведенні документа формуються проводки бухгалтерського і податкового обліку по рахунках 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті» або 314 «Інші рахунки в банку в іноземній валюті» з відображенням суми платежу як в іноземній валюті, так і в гривнах.

Купівля іноземної валюти

Першим етапом при відображенні в конфігурації операції купівлі іноземної валюти є реєстрація заявки на купівлю валюти, яка оформляється за допомогою документа «Заявка на покупку/продаж валюти».

Перерахування коштів з гривневого розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок уповноваженого банку оформляється документом «Платіжне доручення вихідне» (з видом операції «покупка/продаж валюти»).»

Сам факт покупки валюти реєструється документом «Покупка-продаж валюти» з видом операції «покупка валюти».

У цьому режимі роботи документа для формування ним операцій по включенню сум сплачених комісійних, збору на обов'язкове державне пенсійне страхування до складу операційних витрат підприємства, а також проводки по відображенню курсової різниці, на закладках «По курсовій різниці», «По комісійним» і «По відрахуваннях до Пенсійного фонду» повинні бути задані рахунки обліку витрат (доходів) і відповідні об’єкти їх аналітики.

Стаття валових витрат в проводках по віднесенню суми комісійної винагороди, сплачених банку, суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування до складу валових витрат указується в реквізиті «В/в комісійні».

Нарешті, зарахування валютних засобів на валютний розрахунковий рахунок підприємства оформляється за допомогою документа «Платіжне доручення вхідне» (з видом операції «покупка/продаж валюти»).

118