Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум-2014.pdf
Скачиваний:
386
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
17.85 Mб
Скачать

Продаж іноземної валюти

Аналогічно операції купівлі іноземної валюти, першим етапом при реєстрації операції продажу валюти є оформлення документом «Заявка на покупку/продаж валюти» заявки на продаж валюти.

Перерахування валютних коштів з розрахункового рахунку підприємства на розрахунковий рахунок уповноваженого банку оформляється документом «Платіжне доручення вихідне» (з видом операції «покупка/продаж валюти»).

Факт продажу: валюти реєструється документом «Покупка-продаж валюти» з видом операції «Продаж валюти».

Уцьому режимі роботи документа на його закладках «курсова різниця», «За собівартістю» і задаються рахунки витрат/доходів з об'єктами їх аналітики для формування проводок по віднесенню сум курсових різниць, комісійної винагороди, собівартості проданої іноземної валюти до складу операційних витрат/доходів підприємства відповідно.

Уреквізитах «В/в (собівартість)», «В/д (собівартість)», «В/в (комісійні)» статті валових витрат, доходів в проводках по включенню комісійних і балансової вартості проданої валюти до складу валових витрат, суми, отриманої від продажу валюти, - до складу валових доходів підприємства.

Нарешті, зарахування гривневих засобів від продажу валюти на розрахунковий рахунок підприємства реєструється документом «Платіжне; доручення вхідне» (з видом операції «покупка/продаж валюти»).

Взаєморозрахунки з контрагентами в іноземній валюті

У відповідності до ПСБО 21 сума авансів в іноземній валюті перераховується в валюту звітності за курсом НБУ на дату оплати авансу. Для виконання цієї вимоги рахунки розрахунків за виданими і отриманими авансами в іноземній валюті повинні бути включені в перелік немонетарних рахунків (регістр відомостей «Немонетарні рахунки»). Залишки по таких рахунках не підлягають переоцінці. Операції оприбуткування / відвантаження в цьому випадку теж відображаються за курсом авансу.

Курс авансу для операцій зарахування авансових платежів розраховується в залежності від аналітичного обліку розрахунків з контрагентами:

якщо облік ведеться лише по контрагентах і договорах, то аванси будуть враховуватись лише за середньозваженим курсом;

119

якщо ж ввімкнено аналітичний облік на рахунках взаєморозрахунків по документах розрахунків, то курс авансу залежить від деталізації розрахунків за договорами:

o За договором в цілому – зарахування авансів буде здійснюватись з врахування історичної послідовності авансів (в порядку ФІФО);

o За розрахунковими документами – документ авансу вказується

користувачем вручну, курс авансу береться з цього конкретного платежу. Для цілей податкового обліку взаєморозрахунки з контрагентами по операціях в іноземній

валюті мають такі особливості:

з метою обліку взаєморозрахунків в валюті, а точніше для нарахування валових доходів / витрат використовується спеціальний рахунок податкового плану рахунків «ВЗ», на якому обліковуються всі «валютні» заборгованості за розрахунками з контрагентами. В проведеннях по рахунку фіксується контрагент і договір, в рамках якого відображається операція, а також валюта, валютна сума і гривневий еквівалент;

нарахування валових доходів / витрат проводиться за курсом «першої події, а точніше наступним чином:

o якщо «перша подія» - відвантаження:

то по товарних документах формується проведення по рахунку «ВР» і по рахунку «ВЗ» (за дебетом – для операцій з покупцем, за кредитом – для операцій з постачальником) і за курсом НБУ на дату документу,

при подальшій оплаті заборгованості сума валових доходів / витрат не

перераховується, заборгованість по рахунку «ВЗ» закривається за курсом «першої події»,

oякщо «перша подія» - оплата:

то по грошах формується тільки проведення по рахунку «ВЗ», розрахунок гривневого еквіваленту операції для цілей податкового обліку ведеться в залежності від балансової вартості валюти. Тобто, якщо гроші поступають на рахунок (наприклад, від покупця), то гривневий еквівалент розраховується за курсом НБУ на дату операції. Якщо гроші перераховуються з рахунку (наприклад, постачальнику), то розрахунок ведеться, виходячи з балансової вартості залишку валюти (залишок по рахунку «ВЛ» на дату операції),

при подальшому оформленні товарних документів нараховуються валові доходи / витрати, і закривається рахунок «ВЗ» за курсом «першої події», тобто валютних авансів,

o якщо сума «другої події» перевищує суму «першої події», то на різницю знову виникає нова «перша подія», облік якої ведеться так само як було описано вище,

облік валютних авансів ведеться по середньозваженому курсу;

податкова переоцінка заборгованостей в іноземній валюті в кінці періоду виконується регламентним документом «Закриття місяця» з ввімкненою дією «Переоцінка валютних засобів (ПО)». При цьому переоцінюються заборгованість тільки по договорах з видом «Інші», в формі яких задано, що вони підлягають податковій переоцінці значення реквізиту договору «Переоцінка в податковому обліку»). Суми податкової переоцінки розраховуються виходячи з залишків по рахунку «ВЗ» за такими договорами і курсу НБУ на дату документу, і відносяться на валові доходи / витрати.

Імпорт товарів

Для відображення імпортних закупівель слід зареєструвати з контрагентом договір з видом «з постачальником» і в іноземній валюті. При цьому важливо правильно вибрати схему податкового обліку, оскільки валові витрати по імпортних операціях виникають тільки

120

за фактом оприбуткування ТМЦ, робіт, послуг. Тому користувач повинен самостійно задати в договорі схему оподаткування «по відвантаженню».

Надходження товарів від іноземних постачальників, як і від вітчизняних, оформляється документом «Надходження товарів і послуг». Проте, додатково до цього документа для відображення інформації про митні збори, мито, акциз і ПДВ, зафіксовані у вантажній митній декларації, оформляється документ «ВМД по імпорту» (меню «Покупка» — «ВМД По імпорту»).

Документ «ВМД по імпорту» може бути сформований на підставі документа «Надходження товарів і послуг».

У полі «Митниця» вказується відповідний елемент довідника «Контрагенти», а в полі «Договір з митницею» вказується інформація про об'єкт аналітичного обліку розрахунків з вказаною митницею — елементі довідника «Договори з контрагентами», по якому враховуються розрахунки по митних платежах.

Документ «ВМД по імпорту» може бути оформлений тільки в гривнях.

На закладці «Основні» вказується номер ВМД, сума митного збору, а також ознака того, чи оплата ПДВ по ВМД здійснювалася податковим векселем.

На закладці «Розділи ВМД» вказується список товарів, зведення про документи надходження і про рахунки обліку митних платежів. Оскільки вантажна митна декларація може мати декілька розділів, в які групуються товари з однаковим порядком розрахунку митних платежів, на закладці «Розділи ВМД» можна додавати додаткові табличні частини (за допомогою кнопки «Розділи ВМД» над табличною частиною). По кожному розділу ВМД може бути введена своя сума митного збору, ПДВ і акцизу.

При проведенні документа вартість нарахованого митного збору, акциз і ПДВ (за відсутності права на податковий кредит) додається до вартості товарів, що поступили, раніше зареєстрованих документом «Надходження товарів і послуг». Крім того, документ реєструє відповідну інформацію в регістрі податкового обліку ПДВ, яка буде в подальшому використана при автоматичній побудові реєстру отриманих і виданих податкових накладних, тому не потрібно додатково створювати отриману податкову накладну (крім випадків використання податкового векселя).

Якщо ж в розрахунках з митними органами використовується податковий вексель, то послідовність дій користувача дещо інша. На схемі представлено документообіг і проведення по ПДВ для випадків використання по ПДВ, де РВПД – це документ «Реєстрація вхідного податкового документа».

121

Надходження

товарів і послуг (по договору в валюті)

ВМД по

РВНД (погашення

РВНД (вексель

 

 

 

погашено в

імпорту

податкового

 

 

 

попередньому періоді

 

векселя)

або достроково)

 

 

По ПДВ оформлено

 

 

податковий векселя

Дт 621 Кт 6412

Дт 6412 Кт 6442

 

 

 

Дт 6442 Кт 621

 

 

 

послідовність дій

 

 

введення на основі

 

Інші додаткові витрати на закупку в національній і іноземній валюті відображаються документом «Поступлення додаткових витрат». Очікуваний податковий кредит, що реєструється цим документом, потребує підтвердження з допомогою документа «Реєстрація вхідного податкового документа».

Надходження послуг від нерезидента теж оформляється документом «Надходження товарів і послуг» без ПДВ на закладці «Послуги». Вантажна митна декларація при цьому не оформляється. Послідовність реєстрації податкових документів і схеми проведень нарахування ПДВ показана на схемі.

Надходження

 

Податкова

РВНД (роботи від

товарів і послуг

накладна (Роботи

нерезидента

 

 

(по договору в

від нерезидента)

попереднього

 

 

валюті)

 

 

 

періоду)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дт 6442 Кт 6412

 

Дт 6412 Кт 6442

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

послідовність дій введення на основі

Експорт

Відображення операцій реалізації на експорт проводиться аналогічно до імпортних операцій, тобто:

Договір з покупцем повинен бути в іноземній валюті;

Операція реалізації оформляється за допомогою документа «Реалізація товарів і послуг»;

в документі вказуються ціни в валюті договору;

розрахунок гривневих сум доходу від реалізації проводиться автоматично при проведенні документа і відображається тільки в проведеннях;

курс валюти для розрахунку гривневого еквіваленту операції береться або на дату документа (при відсутності авансових платежів), або за курсом авансу (якщо він був);

Відмінність від імпорту полягає в відображенні митних витрат по експортних операціях. За правилами ПСБО 9 і ПСБО 16, витрати пов’язані зі збутом продукції і товарів, включаються до складу витрат звітного періоду і не мають відношення до собівартості продукції. Тому митні витрати при експорті відображаються як отримані послуги і списуються на рахунок 93 «Витрати на збут».

Для цього треба створити договір з митницею вигляду «з постачальником» і послуги митниці відображаються документом «Надходження товарів і послуг» на закладці «Послуги».

Переоцінка валютних коштів

Для переоцінки валютних коштів в системі «1С: Бухгалтерія 8» служить документ «Закриття місяця» з вибраним параметром – «Переоцінка валютних коштів». Перерахунок валютних коштів слід проводити в бухгалтерському обліку щомісяця, а в податковому обліку щокварталу перед формуванням Декларації з податку на прибуток.

122

Дана регламентна операція проводить перерахунок вартості по всіх рахунках, у яких встановлена ознака валютного обліку, окрім немонетарних рахунків, які зберігаються в регістрі відомостей «Немонетарні рахунки» (меню «Підприємство» — «Облікова політика»

— «Немонетарні рахунки»).

Перед виконанням операції слід переконатися, що на останню дату періоду в довіднику «Валюти» встановлені правильні курси використовуваних валют. Протягом звітного періоду відповідно до нормативних документів повинен проводитися перерахунок вартості тільки по тих рахунках і об'єктах аналітичного обліку, на яких мав місце рух майна і зобов'язань, вартість яких виражена в іноземній валюті. Такий перерахунок проводиться при проведенні документів. Також перерахунок можна виконувати уручну.

При проведенні документа «Переоцінка валютних засобів» проводиться перерахунок залишків майна і зобов'язань, вартість яких виражена в іноземній валюті, в гривні по курсу, встановленому НБУ для даної валюти на дату документа «Завершення місяця». Перерахунок проводиться по кожному об'єкту аналітичного обліку на рахунку.

Виникаюча різниця між перерахованою сумою і сумою, врахованою на рахунку по конкретному об'єкту аналітичного обліку (сальдо на момент переоцінки), зараховується на відповідні рахунки доходів або витрат, що задаються в регістрі відомостей «Параметри обліку курсових різниць» (меню «Підприємство» — «Облікова політика» — «Параметри обліку курсових різниць»). Операція коректує тільки гривневі залишки. Залишки у валюті в процесі проведення переоцінки не змінюються.

У податковому обліку виконується переоцінка балансової вартості наявної і безготівкової валюти на відповідних рахунках податкового плану рахунків, а також переоцінка валютної заборгованості в податковому обліку по договорах з виглядом «Інше» і ознакою «Підлягають переоцінці». Отримана курсова різниця включається до складу валових доходів (витрат).

Хід роботи:

Вході виконання роботи кожному студенту слід відобразити в обліку:

надходження імпортних товарів на підприємство від іноземного постачальника;

купівлю іноземної валюти;

оплату іноземному покупцю за поставлені товари;

реалізацію товарів на експорт іноземному покупцю;

отримання оплати від іноземного покупця;

реалізацію отриманої валютної виручки від іноземного покупця;

переоцінку всіх монетарних статей на кінець місяця.

Вході роботи відобразити покупку 3-4 видів товарів. Виконання кожної операції повинно бути відображено різними датами з врахування зміни курсів валют.

Для допуску до захисту лабораторної роботи представити всі підтверджуючі документи, що супроводжують надходження і реалізацію товарів, документи що відображають рух коштів на ватних рахунках та звіт по проводках за період здійснення операцій.

Типові питання, які виносяться на захист лабораторної роботи:

1.Який порядок торгівлі іноземною валютою юридичними особами?

2.Які санкції встановлено за перевищення строків розрахунків (відстрочення поставки) за експортними (імпортними) операціями?

3.Для чого використовуються індивідуальні та генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій?

4.Які особливості декларування валютних цінностей та іншого майна резидентів, які перебувають за межами України?

123