Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод по практ зан БДР.doc
Скачиваний:
199
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.21 Mб
Скачать

Практичне заняття № 2 Тема «Організація роботи служби бдр на підприємствах»

Час заняття- 4 години

Мета роботи:організація роботи щодо запобігання ДТП серед водіїв підприємства, а саме проведення занять з працівниками підприємства щодо вивчення актів законодавства, правил, норм і стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху, а також організація та і проведення інструктажів для водіїв з безпеки дорожнього руху.

У результаті виконання практичної роботи, підготовки й захисту звіту студенти повинні:

знати:

  • основні законодавчі та нормативні акти щодо забезпечення безпеки дорожнього руху;

  • відповідальність водіїв та посадових осіб автопідприємств за порушення правил, норм та стандартів у сфері безпеки дорожнього руху

уміти:

  • розробляти тематику занять з вивчення основних законодавчих та нормативних актів щодо забезпечення безпеки дорожнього руху;

  • розробляти та проводити інструктажі для водіїв з безпеки дорожнього руху.

Перелік питань для контролю знань студентів при підготовці до практичних занять.

1. Основні законодавчі акти у сфері безпеки дорожнього руху.

2. Відповідальність за порушення законодавства про дорожній рух.

3. Види інструктажів з безпеки дорожнього руху

4. Сутність вступного інструктажу

5. Мета та зміст первинного та цільового інструктажу з безпеки дорожнього руху

І. Короткі теоретичні відомості.

В процесі діяльності водієві доводиться вирішувати комплекс завдань щодо вибору правильного режиму руху автомобіля, ухваленню рішення про можливість маневрування, стеженню за змінами обстановки і дорожніх знаків. Подібне навантаження на водія часто приводить до його неправильних дій із-за недооцінки окремих елементів середовища руху і особливостей власної психіки.

Переважна більшість дорожньо-транспортних подій так чи інакше пов'язана з порушеннями Правил дорожнього руху безпосередніми його учасниками. Тому найважливіше значення має організований і цілеспрямований інструктаж водіїв транспортних засобів. Організація згідно із затвердженою програмою проведення занять з водіями щодо безпеки і правил дорожнього руху, розробка тематики та текстів місячних інструктажів водіїв у підрозділах (колонах), контроль проведення інструктажів покладається на інженера з безпеки дорожнього руху автопідприємства

На підставі вивчення діючого законодавство щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, інструкцій, положень, наказів, розпоряджень з питань безпеки руху інженер з безпеки дорожнього руху автопідприємства самостійно проводить з водіями всі види інструктажів, здійснює систематичний контроль за виконанням усіма працівниками автотранспортного підприємства правил дорожнього руху і технічної експлуатації автомобілів (спецмашин), інструкцій, наказів та інших керівних матеріалів з питань забезпечення безпеки руху, бере участь у розробленні організаційно-технічних заходів щодо запобігання дорожньо-транспортним пригодам (ДТП), укріплення трудової і транспортної дисципліни, аналізує причини, які викликають ДТП, порушення водіями правил дорожнього руху, розробляє на цій основі конкретні заходи щодо їх усунення, проводить у колективі розгляд ДТП і допущених водіями порушень правил дорожнього руху, надає допомогу начальникам підрозділів (колон) у проведенні організаційно-технічних та профілактичних заходів щодо запобігання ДТП, зміцнення трудової і транспортної дисципліни.

1. ЗРАЗКОВІ ТЕМИ ІНСТРУКТАЖІВ ВОДІЇВ АВТОМОБІЛІВ

Для закріплення знань, отриманих водіями автомобілів в процесі навчання, служби експлуатації і БР автопідприємства, відповідальні за безпеку дорожнього руху підприємств незалежно від форм власності, щомісячно інструктують водіїв з питань безпеки дорожнього руху. Зразкові теми інструктажів з урахуванням умов експлуатації, погодних умов в перебігу року наведено нижче:

1.1. СІЧЕНЬ. Швидкість руху, обгін і об'їзд, зупинний і гальмівний шляхи, дистанція безпеки.

Зміст. Максимальна швидкість руху транспортних засобів в містах і населених пунктах, на дорогах.

Вибір швидкості залежно від стану проїжджої частини дорогі (суха, мокра, покрита льодом, снігом), видимості (туман, снігопад, завірюха, пил), оглядовість (наявність поворотів, при проїзді перехресть) і поведінки учасників дорожнього руху (пішоходи, діти, водії інших транспортних засобів). Швидкість при русі в колоні, в темний час доби, при засліпленні і так далі.

Обгін або випередження транспортних засобів, його елементи, визначення можливості обгону або випередження в обстановці, що склалася. Безпечні прийоми управління автомобілем при обгоні або випередженні.

Обгін транспортних засобів, що стоять, його елементи. Об'їзд трамваїв, що стоять, тролейбусів, автобусів.

Повний зупинний шлях, його складові. Час реакції і залежність його довжини від стану водія. Гальмівний шлях і його залежність від технічного стану транспортного засобу і стану покриття дорогі.

Поняття, елементи і вибір дистанції безпеки.

1.2.ЛЮТИЙ. Забезпечення безпеки дорожнього руху в майбутній весняний період

Зміст. Особливості погодних і дорожніх умов, поведінка пішоходів, велосипедистів, мотоциклістів і водіїв інших транспортних засобів у весняний період.

Вибір швидкості в умовах туману. Безпечні прийоми управління на слизькій і мокрій дорозі. Особливості забезпечення безпеки руху на дорозі з різним станом покриття (слизьке, мокре, сухе).

Проїзд мимо дітей і місць скупчення пішоходів.

1.3. БЕРЕЗЕНЬ. Обов'язки водія. Вимоги до технічного стану транспортних засобів.

Зміст. Перелік документів, необхідних для роботи на лінії, оформлення путньої документації.

Перевірка автомобіля перед виїздом на лінію і при зміні на лінії, спостереження за його технічним станом в дорозі. Дії водія при виникненні несправності автомобіля на лінії.

Пред'явлення документів для перевірки. Надання допомоги в дорозі.

Заборона управляти транспортним засобом в хворобливому або стомленому стані. Заборона передавати управління транспортним засобом особам, що не мають водійського посвідчення або що знаходиться в стані алкогольного сп'яніння.

Заборона вживати спиртні напої, управляти транспортним засобом в хворобливому або стомленому стані. Заборона передавати управління транспортним засобом.

Обов'язки водія при ДТП, при проїзді автомобілів і мотоциклів, обладнаних спеціальним звуковим сигналом.

Вимоги до технічного стану рульового управління, гальмівної системи, трансмісії, коліс і шин, кузова, вантажної платформи і зчіпного пристрою, зовнішніх світлових приладів і додатковому устаткуванню. Ефективність дії робочого гальма. Підготовка до технічного огляду автомобіля і його проведення.

1.4. КВІТЕНЬ. Забезпечення БДР пішоходів і велосипедистів. Перевезення пасажирів і вантажів.

Зміст. Проїзд пішохідних переходів. Проїзд мимо місць змагань. Рух по території автостанцій.

Обгін велосипедистів.

Визначення моменту виникнення небезпеки для подальшого руху залежно від напряму руху і поведінки пішоходів (особливо дітей або дорослих з дітьми) і велосипедистів.

Перевезення пасажирів в автобусах, легкових і вантажних автомобілях. Норми завантаження автобусів і легкових автомобілів. Подача автобусів на посадку. Перевезення дітей і туристів.

Перевезення вантажів: габаритні розміри, кріплення і позначення великогабаритного вантажу вдень і в нічний час доби при їх перевезенні.

Робота транспортних засобів в передсвяткові і святкові дні.

1.5. ТРАВЕНЬ. Забезпечення БДР в літній час.

Зміст. Особливості дорожніх умов, поведінка водіїв (зокрема індивідуальних транспортних засобів) в літній час.

Безпечні прийоми управління в літній період в умовах збільшення швидкості і інтенсивності руху транспортних засобів. Рух по об'їздах в місцях ремонту автодоріг. Проїзд мимо пішоходів і дітей.

1.6. ЧЕРВЕНЬ. Зустрічний роз'їзд транспортних засобів. Дорожні знаки, покажчики, лінії дорожньої розмітки.

Зміст. Зустрічний роз'їзд в темний час доби. Дотримання безпечного бічного інтервалу при роз'їздах, зокрема на гірських дорогах.

Дорожні знаки і покажчики, зони їх дії.

Розташування і значення ліній, дорожньої розмітки.

1.7. ЛИПЕНЬ. Початок руху, маневрування, зупинка і стоянка транспортних засобів, сигнали маневрування.

Зміст. Дії водія перед початком руху, при зміні напряму руху, перестроюванні, розвороті.

Рух транспортних засобів по території будівельних об'єктів.

Поняття зупинки і стоянки. Місця заборони зупинки і стоянки. Зупинка на дорозі на тривалий термін. Зупинка і стоянка в темний час доби. Стоянка автобусів і відправлення їх з автостанцій.

Світлові і звукові сигнали маневрування. Проїзд залізничних переїздів.

1.8. СЕРПЕНЬ. Забезпечення БДР в осінній період.

Зміст. Особливості погодних і дорожніх умов, поведінка пішоходів, особливо дітей (школярів), в осінній період.

Вибір швидкості і безпечних прийомів управління на мокрій, слизькій і забрудненій дорозі, а також в умовах туману.

Забезпечення БДР на дорозі з різним станом проїжджої частини (суха, мокра, слизька, забруднена). Рух в темний час доби, майбутній осінній період.

Проїзд мимо пішоходів, особливо дітей (школярів).

1.9. ВЕРЕСЕНЬ. Безпечні прийоми управління і гальмування. Рух по гірських дорогах. Буксирування.

Зміст. Безпечні прийоми управління при русі по засніженій дорозі, при ожеледиці. Способи гальмування.

Інформація водіїв про погодні і дорожні умови на маршруті.

Дії водія в аварійній ситуації: при виникненні занесення, засліпленні, русі зустрічного транспортного засобу, відмові рульового управління або гальмівної системи, раптовій появі пішохода або іншого якої-небудь перешкоди на шляху руху автомобіля.

Рух по гірських дорогах.

Буксирування транспортних засобів, способи і випадки заборони буксирування.

1.10. ЖОВТЕНЬ. Рух в темний час доби.

Зміст. Справність зовнішніх світлових приладів, користування ними.

Рух у сутінках і тумані. Зустрічний роз'їзд в темний час доби. Вибір швидкості руху залежно від видимості. Засліплення.

Регулювання світла фар. Мінімальна відстань видимості при ближньому і дальньому світлі фар. Рух з однією фарою. Перемикання світла фар і підфарників. Зупинка і стоянка в темний час доби. Рух в темний час доби в колоні.

1.11. ЛИСТОПАД. Забезпечення БДР в зимових умовах.

Зміст. Особливості погодних і дорожніх умов, поведінки водіїв і пішоходів (у тому числі і дітей) в зимовий час.

Безпечні прийоми управління на слизькій і засніженій дорозі, при ожеледиці, в снігопад, при виникненні занесення. Подолання сніжних занесень. Проїзд мимо зупинок суспільного транспорту. Заходи забезпечення БДР пішоходів в зимовий період.

1.12. ГРУДЕНЬ. Проїзд перехресть, площ, залізничних переїздів. Сигнали світлофорів і жести регулювальника.

Зміст. Швидкість руху при під'їзді до нерегульованого перехрестя і його проїзді. Порядок черговості проїзду перехресть. Проїзд регульованих перехресть. Проїзд площ.

Види залізничних переїздів. Порядок проїзду автомобілів, особливо автобусів, через залізничні переїзди, що охороняються і не охороняються. Значення сигналів світлофорів і жестів регулювальника.

2. ВИДИ ІНСТРУКТАЖІВ ВОДІЇВ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ

Забороняється допуск водіїв транспортних засобів на лінію без проходження ними інструктажу. Час, місце проходження і список осіб, на яких покладається їх проведення, встановлюється наказом керівника підприємства. Відмітка про проходження відповідного виду інструктажу заноситься в журнал інструктажу або в особисту картку водія.

На підприємствах, які експлуатують автомобільний транспорт, установлюються наступні інструктажі з безпеки дорожнього руху:

- вступний;

- первинний;

- цільовий;

- повторний;

- позаплановий.

Допускати водіїв до роботи на лінії без проходження ними відповідних інструктажів в установлені строки забороняється.

Час і місце проведення інструктажів і список осіб, що зобов'язані їх проводити, визначаються наказом по підприємству.

Після проходження вступного інструктажу прийнятий на роботу водій, залежно від його стажу роботи і кваліфікації, виду і особливостей перевезень, а також моделі ДТЗ, на якому він буде працювати, повинен пройти стажування або виконати контрольну поїздку.

Первинний інструктаж

Первинний інструктаж проводиться на робочому місці перед початком роботи (з водіями перед виїздом на лінію):

- з новоприйнятими (постійно чи тимчасово) на підприємство водіями;

- з водіями, які переводяться з однієї марки автомобіля на іншу;

- з відрядженими на це підприємство працівниками (водіями), які будуть приймати безпосередню участь у виробничому процесі підприємства.

Первинний інструктаж проводиться згідно з затвердженою керівником підприємства інструкцією, яку розробляє служба безпеки дорожнього руху та охорони праці.

Цільовий інструктаж

Цільовий інструктаж проводиться перед виїздом на лінію з водіями, які:

- залучаються до роботи з ліквідації аварій, стихійного лиха;

- здійснюють перевезення дітей, учнів та студентів;

- здійснюють перевезення небезпечних, великовагових та великогабаритних вантажів;

- направляються вперше на перевезення пасажирів (в т.ч. дітей) та вантажів за регулярними, туристично-екскурсійними, спеціальними маршрутами, на перевезення небезпечних, великовагових і великогабаритних вантажів, а також, якщо вони виконують ці перевезення з перервою у роботі більше року;

- направляються для роботи з відривом від основної бази або у відрядження;

Цільовий інструктаж проводить керівник підприємства, його заступники, начальники окремо розміщених автоколон, а при їх відсутності - особи, які їх заміщають.

Цільовий інструктаж водіїв проводиться за інструкціями, які розроблені посадовими особами служби безпеки дорожнього руху спільно з посадовими особами служби експлуатації підприємства на основі відповідних технологічних процесів перевезення пасажирів і вантажів, Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту,Правил перевезення вантажу автотранспортомта інших нормативних документів і затверджуються керівником підприємства.

В інструкціях з цільового інструктажу обов'язково зазначаються особливості перевезення дітей, учнів, пасажирів, вантажів, умови руху (швидкість, рядність, особливості проїзду за маршрутом, виконання правил зупинок і стоянок, дії водія при осліпленні зустрічним транспортом, враховуючи аварійно-небезпечні ділянки і місця концентрації ДТП, залізничні переїзди, мости тощо), погодно-кліматичні умови, графіки руху, режим праці і відпочинку водіїв.

Найбільш важлива інформація, яка доведена при проведені цільового інструктажу, повинна відмічатися в дорожньому листі шляхом запису або поставлення штампу з текстом, наприклад: "Туман", "Ожеледиця", "Снігопад", "Діти", "З правилами перевезення ознайомлений", "Швидкість не більше 70 км/год.", "Рух тільки в світлу годину доби з увімкненим світлом фар" тощо.

Повторний (щоквартальний або щомісячний) інструктаж

Повторний інструктаж на підприємствах проводиться з метою систематичного і обов'язкового ознайомлення усіх водіїв підприємства з інформацією, необхідною для надійної і безпечної роботи на лінії у наступний період.

У повторному інструктажі в обов'язковому порядку повинні бути включені:

- стисла характеристика стану аварійності і транспортної дисципліни за попередній період поточного року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року з розглядом випадків дорожньо-транспортних пригод (далі - ДТП) та порушень Правил дорожнього руху(далі - ПДР);

- аналіз допущених водіями підприємства ДТП або порушень ПДР, на які надійшли повідомлення з відміткою конкретних помилок водіїв, інформація про співвідношення кількості ДТП і потерпілих та динаміки їх збільшення чи зменшення, ступінь вини водіїв, частка кількості ДТП через технічну несправність ДТЗ, а також скоєних водіями ДТП і порушень у нетверезому стані, використавши для аналізу наявності технічні засоби навчання (слайд -, відео-, кінофільми тощо), елементи ситуаційного навчання та контраварійної підготовки;

- конкретні погодно-кліматичні, дорожні умови та особливості експлуатації автотранспорту в наступний період;

- умови проїзду через залізничні переїзди, застосування схем конкретних залізничних переїздів, що знаходяться на маршрутах роботи транспорту, з нанесеними на них під'їздами та зонами видимості колії.

Позаплановий інструктаж

Позаплановий інструктаж з безпеки дорожнього руху проводиться з усіма водіями підприємства за необхідності негайного доведення до них інформації про:

- причини дорожньо-транспортних пригод і рекомендації щодо попередження подібних;

- раптові і небезпечні зміни дорожніх умов руху на маршрутах;

- появу небезпечних місць і ділянок на дорогах;

- зміни в організації руху.

Зміст. Правила організації руху транспортних засобів на території підприємства, маршрути руху, особливості вантажно-розвантажувальних робіт. Дії водія при ДТП. Аналіз аварійності. Порядок проходження медичних оглядів. Після проходження ввідного інструктажу, водії повинні пройти стажування з водієм-наставником