Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPEKT_Ekonomika_budivnitstva_dlya_EP.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Розділ (навчальний об’єкт) “Економічний механізм та організаційні форми господарювання в будівництві” Змістовий модуль еб-к-1.

Тема 6. Економічний механізм господарювання у будівництві.

    1. Собівартість будівельно-монтажних робіт. Види собівартості БМР.

    2. Склад та структура калькуляційних статей витрат та економічних елементів. Особливості планування та формування собівартості з урахуванням сучасних вимог.

    3. Утворення та витрата прибутку.

    4. Дохід та рентабельність будівельно-монтажних робіт. Порядок визначення рівня рентабельності будівельних організацій у ринкових умовах.

    5. Економічні взаємовідносини підрядника із замовником будівництва.

    6. Функціонування ринку будівельних об’єктів. Основні положення контрактів на будівництво в ринкових умовах. Санкції за несвоєчасну задачу об’єкту та зрив договірних обов’язків. Економічні стимули замовника та підрядника в прискоренні та здешевлюванні будівництва.

    7. Розвиток методів розрахунків замовника з підрядником за виконання робіт в умовах ринкових відношень. Удосконалення господарського механізму в будівництві в сучасних умовах.

6.1. Собівартість будівельно-монтажних робіт. Види собівартості бмр.

У ринкових умовах господарювання незалежно від організаційно-правової форми однієї з головних цілей підприємницької діяльності (у тому числі і в галузі «будівництво») є прибуток як джерело фінансових ресурсів для розвитку виробництва, задоволення потреб власників виробництва і держави в цілому. Прибуток, як відомо, визначається різницею між виручкою від реалізації продукції і витратами на її виробництво і реалізацію, тобто її собівартістю.

Собівартість продукції- один з економічних показників, що відбиває в грошовій формі всі витрати підприємства, пов'язані з виробництвом і реалізацією продукції.

В основу собівартості покладено рівень технічної оснащеності будівельної організації, ступінь використовування основних фондів, матеріалів, енергії, робочої сили, вдосконалення методів організації праці і управління виробництвом. Собівартість відображає величину поточних витрат, має виробничий, некапітальний характер, забезпечує процес простого відтворення на підприємстві. Собівартість є економічною формою відшкодування споживаних чинників виробництва.

Отже, зусилля підприємства для зниження витрат на виробництво продукції відображаються на економічній віддачі від виробництва, зростанні конкурентоспроможності підприємства.

Собівартість будівельно-монтажних робіт - найважливіший чинник економічних показників роботи будівельних організацій.

Визначення собівартості будівельно-монтажних робіт, вироблюваної продукції і послуг, інших видів діяльне ті будівельних організацій — задача бухгалтерського обліку в будівництві.

Собівартість — це виражені в грошовій формі витрати на виробництво будівельних робіт, випуск продукції і надання послуг.

Отже, собівартість — найважливіший показник, що впливає на загальний фінансовий результат діяльності будівельної організації.

У будівництві використовуються показники кошторисної, планової (розрахованою будівельною організацією з урахуванням конкретних умов) і фактичної (що реально склалася на будівельному майданчику) собівартості будівельно-монтажних робіт. Собівартість будівельно-монтажних робіт включає витрати на придбання матеріалів, палива, енергії, оплату праці найнятих робітників, компенсацію зносу використовуваних основних фондів і інші витрати.

Кошторисна собівартість – витрати на виробництво будівельних робіт, визначені на підставі кошторисів.

Кошторисна собівартість – витрати на виробництво будівельних робіт, розраховані будівельною організацією з урахуванням конкретних умов.

Фактична собівартість – витрати на виробництво будівельних робіт, що реально склалися на будівельному майданчику[1].