Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPEKT_Ekonomika_budivnitstva_dlya_EP.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Змістовий модуль еб-е-3.

Тема 3. Основи економічної оцінки землі під будівництво.

    1. Поняття ренти. Її види та характеристики. Земельна рента в будівництві.

    2. Основні методики оцінки міських земель під забудови. Основи комплексної містобудівної оцінки території міста.

3.1. Поняття ренти. Її види та характеристики. Земельна рента в будівництві.

Земельним Кодексом України (ст. 201) затверджено, що грошова оцінка земельних ділянок визначається на рентній основі. [13]. В той же час законодавство України [14] визначає земельну ренту як рентний дохід - дохід, який можна отримати із землі як фактора виробництва залежно від якості та місця розташування земельної ділянки;

Умовою для утворення ренти є оренда землі. При цьому рента як категорія є відмінною від поняття оренди, оскільки оренда землі – це тип землекористування, при якому власник передає свою ділянку на встановлений термін іншій особі (орендарю) для господарювання за призначену платню.

Рентні відносини формуються між власниками землі і орендарем по розподілу доходу. Одна його частина - у вигляді звичного прибутку привласнюється підприємцем, а інша віддається землевласнику. Рента – це надлишок (надприбуток) над звичним середнім прибутком орендаря. Орендна платня за землю, як правило, буває більше ренти, вона враховує відсоток на капітал, вкладений в майно землевласниками. Це можуть бути житлові і господарські будови, зрошувальні споруди, засоби зв'язку і інші засоби. Розмір орендної платні - це продукт конкурентних торгів двох сторін: землевласника і орендаря .

Види ренти та їх характеристика:

  1. Абсолютна рента – різновид ренти, що виникає для обмеженої кількості ділянок в результаті панування монопольних цін в сільському господарстві і пов'язаних з ним галузях. Абсолютна рента є результатом монополії приватної власності на землю з боку певного класу суспільства. Насправді, власник землі саме в цій своїй якості, усвідомлюючи, що земля необхідна всім для сільськогосподарського і промислового виробництва, - примушує охочого користуватися землею, платити за неї орендну платню.

  2. Монопольна рента– це особлива форма земляної ренти, яка з'являється при монопольних цінах на виключно рідкісні і невідтворні в інших місцях землеробські продукти і корисну копалини. Монопольна рента виникає для ділянок з винятковими природними умовами для виробництва рідкісних сільськогосподарських продуктів (особливих сортів винограду, деяких видів цитрусових тощо), що реалізуються за монопольними цінами, верхня межа яких нерідко визначається лише рівнем платоспроможного попиту. В результаті монопольні ціни можуть значно перевищувати індивідуальну вартість таких продуктів, що дозволяє землевласникам одержувати монопольну ренту.

Земельна рента в будівництві характеризується впливом місцерозташування земельної ділянки та її особливостями (геологічними, топографічними тощо). На розмір будівельної ренти впливає динаміка чисельності населення, а також особливості об’єктів нерухомості, що розміщуються на земельній ділянці (житло, промислові будови тощо).