Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1roz1-6.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
857.6 Кб
Скачать

Вихідні показники для розрахунку витрат на поточний ремонт і технічне обслуговування устаткування

Устаткування

Кількість одиниць

Складність ремонту одиниці устаткування, ремонтних одиниць

Річні витрати на одну ремонтну одиницю, грн.

електро-технічної частини

механіч­ної частини

електро-технічної частини

механічної частини

Базове виробництво

Токарний шестишпин­дельний автомат моделі 1А240-6

10

31,5

38

23,4

65,1

Вертикально-свердлиль­ний верстат «Герберт»

1

3,0

15

23,4

65,1

Нове виробництво

Холодновисаджуваль­ний автомат

2

12

63

23,4

65,1

При обчисленні витрат на оплату праці основних робітників взяти до уваги, що: розцінка на вироблення однієї гайки в умовах нового виробництва зменшується з 0,65 до 0,37 коп.; додаткова заробітна плата, включаючи розмір премії, і відрахування на соціальне страхування з переходом на нову технологію не змінюються, вони становлять відповідно 42 і 37 %.

Витрати на інструмент мають бути визначені з огляду на стійкість, допустимого числа відновлень і прямих витрат на виготовлення інстру­менту. Відшкодування фізичного спрацювання інструменту в розрахунку на одну деталь до переходу на нову технологію становило 0,36 коп., а після переходу — 0,42 коп.

Балансова вартість одного шестишпиндельного автомата моделі 1А240-6 дорівнює 33200 грн., вертикально-свердлильного верстата «Гер­берт» — 1200 грн., а холодновисаджувального автомата — 370100 грн. Нова норма амортизаційних відрахувань на реновацію металообробного устаткування встановлена на рівні 15 % від його балансової вартості.

Обчислити:

1) річну економію від зниження собівартості продукування гайок за допомогою холодновисаджувального автомата;

2) річний економічний ефект від запровадження нової технології вироблення гайок, якщо середньогалузевий норматив прибутковості використання нового устаткування становить не менш як 15 % його балансової вартості;

3) термін окупності інвестицій на придбання двох холодновисаджувальних автоматів.

5.7. Оцінювання ефективності використання автоматичної лінії з виготовлення стрем’янки ресори вантажного автомобіля. На автомобільному заводі «КрАЗ» за базовим технологічним процесом стрем’янки ресори вантажного автомобіля виробляються в кількох виробничих цехах. Спочатку прутковий матеріал розрубують на заготовки, які піддають попередній токарній обробці. Потім центральну частину заготовки обробляють на карбувальному пресі з попереднім нагріванням у газовій печі. Заготовку далі згинають на спеціальному штампувальному пресі. Після операції згинання заготовку стрем’янки подають на термічну обробку, яка включає загартування, відпускання і правлення, а також очищення тер­мічно обробленої заготовки від окалини у спеціальній камері. Заключною операцією є нарізування різьби на різьбонарізних токарних напівавтоматах. Транспортування заготовок від одного цеху до іншого здійснюється за допомогою автонавантажувача або ж вантажного автомобіля.

За умови нового технологічного процесу повний цикл обробки стрем’янок здійснюватиметься на комплексній автоматичній лінії. На цій лінії мають застосовувати прогресивний технологічний процес нагрівання заготовок на установці СВЧ. Операція різьбонарізування має здійснюватися через різьбонакочування замість традиційного способу одержання різьби, що зумовить помітну економію металопрокату (понад 370 т на рік).

Впровадження автоматичної лінії з вироблення стрем’янок спричинює зміну поточних витрат на основні матеріали, оплату праці основних робітників, електроенергію, амортизацію, поточний ремонт і технічне обслуговування, утримання виробничої площі, міжцехове транспортування заготовок.

Вихідні показники для обчислення загальної економії від зниження валових витрат (за окремими їх елементами) наведено в табл. 5.9. Загальна балансова вартість устаткування, що застосовується для вироблення стрем’янок, становить 352000 грн., а ціна придбання автоматичної лінії разом з витратами на транспортування і монтаж — 480900 грн. Нормативний коефіцієнт прибутковості інвестицій в устаткування дорівнює 0,16.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]