Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1roz1-6.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
857.6 Кб
Скачать

Таблиця 5.9 Вихідні показники, необхідні для обчислення річної економії від зниження собівартості вироблення стрем’янок ресори вантажного автомобіля, грн.

Стаття витрат

Технологічний процес вироблення стрем’янок ресори

діючий (базовий)

новий (прогресивний)

Основні матеріали

1281760

1160970

Заробітна плата основних робітників з нарахуваннями

149080

66070

Електроенергія (потужна та ос­вітлювальна)

7876

15700

Амортизаційні відрахування на реновацію:

 устаткування

55156

72135

 виробничих будівель

6680

8290

Поточний ремонт і технічне обслуговування устаткування

18680

20100

Утримання виробничої площі

13460

14780

Транспортні витрати

25420

На підставі наведеної вихідної інформації обчислити:

1) загальну величину річної економії валових витрат від впровад­жен­ня нової технології виготовлення стрем’янок;

2) річний економічний ефект від застосування нового технологіч­ного процесу вироблення стрем’янок;

3) термін окупності інвестицій у придбання автоматичної лінії за рахунок отриманої економії валових витрат на виробництво продукції.

5.8. Визначення ефективності заміни ручного на механізоване змащення ступиць задніх коліс вантажного автомобіля. На автоскладальному підприємстві «Південь-Авто» процес змащення чотирьох роликопідшипників ступиць задніх коліс вантажного автомобіля здійс­нювався раніше шляхом заповнення об’ємів у ступиці вручну лопаткою. Суттєвим недоліком такого технологічного процесу є неякісне за­повнення ступиці мастилом, великі втрати його при виконанні робіт.

Задля підвищення технічного рівня і культури виробництва було спроектовано, виготовлено та впроваджено в практику складання вантажівок чотири пристрої з відповідними ємностями для мастила. Пристрої стаціонарно закріплені поряд з конвеєром; головки для змащування, що зв’язані з дозатором спеціальними шлангами, підвішені на монорельсах і спроможні рухатися разом зі складальним конвеєром.

Внаслідок запровадження нового організаційно-технічного заходу норма витрати мастила в розрахунку на один автомобіль зменшилася з 2,0 до 0,8 кг. Договірна ціна 1 кг мастила ЯНЗ-2 становить 0,56 грн. Річний обсяг виробництва задніх мостів дорівнює 146800 штук.

Балансова вартість одного пристрою складає 12200 грн. Норма амортизаційних відрахувань на реновацію такого технічного пристрою встановлена на рівні 15 % від його балансової вартості щоріч­но. Рівень прибутковості інвестиційних ресурсів, необхідних для здійснення нового технічного заходу, має становити не менш як 0,14. Мастило надходить на підпри­ємство у спеціальних бочках вартістю 29,5 грн. та місткістю 160 кг. Бочки повертають продуценту цього мастила за ціною, що дорівнює 9,40 грн.

Обчислити загальну економію поточних витрат, річний економіч­ний ефект і термін окупності інвестицій у здійснення нового організаційно-технічного заходу.

5.9. Обгрунтування доцільності впровадження автоматизованої складально-зварювальної лінії на автомобільному заводі. На автомо­більному заводі «Автопотяг-М» донедавна верхній корпус карбюратора двигуна збирали на складальних стендах уручну. Для міжопераційної передачі цього вузла використовували стрічковий конвеєр. Різьбові з’єднання оператор загвинчував за допомогою пневматичного інструмента.

З метою підвищення продуктивності праці спроектовано автоматизовану складально-зварювальну лінію оригінальної конструкції, яка оснащуватиметься чотирма автоматичними маніпуляторами і лазерною зварювальною установкою. Складання виробів за новим технологічним процесом здійснюється на пристроях-супутниках, що переміщуються по транспортній системі з приводними роликовими конвеєрами. Усі технологічні операції виконуються на виносних позиціях, розташованих на додаткових гілках транспортної системи, яка функціонує паралельно з основною технологічною трасою. Для передавання супутників з основної технологічної траси на додаткові гілки застосовуються спеціальні секції зсунення. Перед позиціями розташовано пристрої зчитування, що відбирають супутники з потрібним номером коду.

На складально-зварювальній лінії автоматично виконуються: переда­ча деталей; загвинчування клапана, штуцера і пробки; контрольні операції; зварювання повітряної заслінки з вісями на лазерній установці. Автоматиза­ція складання верхнього корпуса карбюратора спричинила вивільнення від ручної праці 6 слюсарів механоскладальних робіт. Натомість, внаслідок застосування складнішого устаткування, збільшуються витрати на електроенергію, поточний ремонт і технічне обслуговування, амортизаційні відрахування.

Вихідні дані для розрахунків, якими можна обгрунтувати економічну доцільність впровадження автоматизованої складально-зва­рювальної лінії, наведено в табл. 5.10.

Таблиця 5.10

Вихідні показники для визначення економічної доцільності впровадження автоматизованої складально-зварювальної лінії

Показник

Складальний стенд

Автоматизована лінія

Річний обсяг виробництва, шт.

320000

320000

Розцінка за одиницю виробу, коп.

13,2

4,5

Додаткова заробітна плата, %

10,0

10,0

Премія, %

25,0

25,0

Відрахування на соціальне страхування, %

37,0

37,0

Встановлена потужність електродвигунів, кВт

3,2

Коефіцієнт використання електродвигунів:

 за часом

0,8

 за потужністю

0,6

Ефективний річний фонд часу роботи устаткування, год

3725

Тариф за використання 1 кВт·год електроенергії, грн.

0,038

Складність ремонту устаткування, рем. од.:

 механічної частини

6

13

 електротехнічної частини

25

Витрати на поточний ремонт і технічне обслуговування 1 рем. од. устаткування, грн.:

 механічної частини

59,7

59,7

 електротехнічної частини

14,8

Амортизаційні відрахування, %

25,0

15,0

Балансова вартість устаткування, грн.

39700

176500

Визначити річний економічний ефект від впровадження автоматизованої складально-зварювальної лінії на автомобільному заводі «Автопотяг-М», якщо мінімально прийнятний коефіцієнт прибутковості інвестицій дорівнює 0,12.

5.10. Визначення ефективнішого варіанта спорудження нового заводу. Запропоновано два варіанти спорудження нового заводу з техніко-економічними показниками, наведеними в табл. 5.11.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]