Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vsyo_1111_Kollektivnaya_rabota_33_zmist.docx
Скачиваний:
188
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
435.51 Кб
Скачать

41.Особливості вживання та правопису часток. Правопис не з різними частинами мови.

Частки зі словами пишуться разом, окремо і через дефіс

Разом пишуться: частки аби-, де-, чи-, що-, як- У складі будь-якої частини мови (крім сполучників прислівникового типу): абиколи, абищо, дещо, дехто, декуди, деякий, чи.малий, чимало, щодня, щонайкраще, якнайкраще. (Якщо між частками аби-, де- і займенником стоїть прийменник, то всі три слова пишуться окремо: аби до кого, аби в чому, де на якому.)

Частки би(б), же(ж), то, що в складі сполучників та сполучних слів пишуться разом: якби, щоб, щодо, теж, мовби, немовбито.

Окремо пишуться усі частки, які беруть участь у ловотворенні або уточнюють зміст цілого речення. Серед них частки би(б), за допомогою яких утворюється форма умовного способу дієслова: взяв би, прочитав би.

Частка то трапляється у сполученнях що то, чи то, на які покладені функції підсилювальних часток: Що то за об'єкт споруджується? Чи то НЛО пролетів, чи то супутник. Частка що в складі сполучних слів з прислівниковим значенням дарма що, хіба що, тільки що, поки що: Дарма що справа нова, але цікава; Завод поки що замовлень не приймає.

Через дефіс пишуться частки бо, но, то, от, таки, коли вони інтонаційно підкреслюють значення окремого слова: умів-таки англійською читати; стій-бо, там яр.

Частка НЕ пишеться

Якщо це іменник. РАЗОМ: - коли слово без не не вживається: неук, невдаха; - у префіксах недо-, що мають значення неповної дії: недоробка, недооцінка; - якщо слово можна замінити синонімом: нещастя (лихо), неволя (рабство). ОКРЕМО: - якщо заперечує лексичне значення слова. - протиставлення в реченні може бути відсутнє, проте його можна домислити: Не борода робить чоловіка мудрим.

ЧЕРЕЗ ДЕФІС пишеться частка не, вживана як префікс в іменниках – власних назвах: не-Європа. Якщо це прикметник. РАЗОМ: - коли слово без не не вживається: негайний, невгамовний; - коли можна замінити його синонімом: невисокий (низький), невеселий (сумний);не пишеться разом з прикметниками дієприкметникового походження на -анн(ий), -янн(ий), -енн(ий): неподоланний, незрівнянний, незліченний. ОКРЕМО:  - якщо не вживається для заперечення наявності ознак предмета: не веселий хлопець - якщо між не і прикметником-присудком за змістом речення можна вставити слова є, був, була тощо: Після дощу капелюх не потрібний (не буває потрібний). - якщо прикметники мають пояснювальні слова з ні або далеко, аж ніяк, зовсімнікому не відомий, далеко не приємний. Якщо це прислівник. РАЗОМ: - якщо слово не вживається без ненегайно, невинно; - коли його можна замінити синонімом: недалеко (близько), невисоко (низько); - коли прислівник закінчується на -анн(о), -янн(о), -енн(о)несказанно, незбагненно, незрівнянно; - у складі префікса недо-, який означає якість, що виявляється неповною мірою: недовгочасно, недосконало. ОКРЕМО:  - при наявності протиставлення: Роби не кревно, а певно.(Нар. творч.); - коли в реченні щось заперечується: Говори не пишно, щоб на зле не вийшло - з підсилювальними прислівниками та незмінними присудковими словами: не дуже. - при словах, що пишуться через дефіс: не по-людськи, не по-українському. Якщо це дієприкметник. РАЗОМ: - якщо слово без не не вживається: невблаганий; - у складі префікса недо-, який означає якість, що виявляється неповною мірою: недочутий; - якщо дієприкметник виступає означенням без пояснювального слова: лежав незаповнений бланк, знявся нестихаючий шум. ОКРЕМО: - при протиставленні: не шанований, а зневажений; - якщо при дієприкметнику-означенні є пояснювальне слово: не знаний (де?) тут - коли дієприкметник виступає присудком: Поле не міряне, вівці не лічені, пастух рогатий.

Якщо це дієслово. РАЗОМ: - без не не вживається: незчутися, ненавидіти; - частка не надає дієслову нового значення (можна замінити синонімом): непокоїтися (хвилюватися), неславити (ганьбити); - у складі префікса недо-, що означає неповноту дії: недобачати, недочувати. В інших випадках дієслова з не пишуться окремо!

Якщо це дієприслівник. Разом, коли слово без не не вживається: нехтуючи, ненавидячи; у префіксі недо-, який указує на неповноту дії: недобачаючи. В інших випадках не з дієприслівниками пишеться окремоне знаючи, не сказавши. Якщо це числівник, сполучник, частка, вигук, прийменник, більшість займенників, то частка не пишеться окремо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]