Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

Реакції катіонів шостої аналітичної групи

1. Дія розчинів лугів

Розчини лугів NaOH і КОН осаджують йони Сu2+, Nі2+, Сd2+ у вигляді аморфних осадів гідроксидів, йони Нg2+ – у вигляді оксиду жовтого кольору, йони Со2+ у вигляді основної солі:

Сu2+ +2ОН  Сu(ОН)2,

Сd2+ + 2ОH Сd(ОН)2,

Ni2+ + 2OH  Ni(OH)2,

Нg2+ + 2ОH  НgO +Н2О,

Со2+ + ОН + Сl  СоОНСl.

Основна сіль кобальту Со(ОН)Сl синього кольору при надлишку лугу перетворюється на рожевий гідроксид Со(ОН)2. Нагрівання прискорює цю реакцію.

Гідроксиди катіонів шостої аналітичної групи, окрім Сd(ОН)2, малорозчинні у воді і за хімічною природою амфотерні сполуки, але проявляють переважно основні властивості. При дії концентрованих розчинів лугів (при нагріванні) утворюють гідроксокомплекси, наприклад, [Сu(ОН)4]2–, [Сd(ОН)4]2–, [Со(ОН)4]2–, які легко руйнуються, що свідчить про слабкі кислотні властивості цих гідроксидів.

Всі осади гідроксидів катіонів шостої аналітичної групи розчиняються у мінеральних кислотах (НСl, Н24, НNО3) та у надлишку амоніаку, крім сполук меркурію (II), які розчиняються в концентрованому розчині амоніаку лише у присутності солей амонію. Сu(ОН)2 розчиняється також в розчині гліцерину, лимонної кислоти та інших органічних сполук, що містять гідроксильні групи, з утворенням внутрішньо комплексних сполук темно-синього кольору.

При взаємодії з киснем повітря Со(ОН)2 та СоОНСl поступово окиснюються до сполук Кобальту (ІІІ) бурого кольору, Ni(OH)2 набагато більш стійкий, але при дії сильних окисників (Cl2, Br2 тощо) перетворюється на Ni(OH)3 чорного кольору.

Дослід. У п’ять пробірок налийте по 2-3 краплі розчинів солей купруму (II), кобальту (II), ніколу (II), меркурію (II), кадмію (II) і додайте по 2-3 краплі 4М розчину NаОН . Перемішайте скляною паличкою суміш кожної пробірки. Зверніть увагу на характер і колір осадів. Потім додайте у кожну пробірку краплями 2М розчин хлоридної кислоти до повного розчинення осаду. Зверніть увагу на колір розчинів.

2. Дія розчину амоніаку

Водний розчин амоніаку (розведений і взятий не в надлишку) діє з катіонами VI аналітичної групи (крім Нg2+) з утворенням різних сполук (гідроксидів, основних солей), катіони Нg2+ утворюють білий осад аміносполуки:

Cu2+ + SO42– + 2NH3.Н2О  Cu2(ОН)2SO4 + 2NН4+,

Cd2+ + 2NH3.Н2О  Cd(ОН)2 + 2NН4+,

Ni2+ + NH3.Н2О + Cl  NiОНCl + NН4+,

Co2+ + NH3.Н2О + Cl  CoОНCl + NН4+,

HgCl2 + 2NH3.Н2О  [HgNН2]Cl + NН4+ +Cl + 2H2O.

Концентрований розчин амоніаку в надлишку дає з катіонами VI аналітичної групи розчинні комплексні йони:

Cu2+ + 4NH3.Н2О  [Cu(NН3)4]2+ + 4Н2O,

Hg2+ + 4NH3.Н2О  [Hg(NН3)4]2+ + 4Н2O,

Cd2+ + 4NH3.Н2О  [Cd(NН3)4]2+ + 4Н2O,

Ni2+ + 6NH3.Н2О  [Ni(NН3)6]2+ + 6Н2O,

Co2+ + 6NH3.Н2О  [Co(NН3)6]2+ + 6Н2O.

Для утворення амоніачних комплексів кобальту (II) і меркурію (II) необхідне нагрівання розчину, а також наявність надлишку катіонів NН4+ (до суміші у пробірці додають кристали амоній хлориду).

Розчини амоніачних комплексів усіх катіонів (крім кобальту (II)) стійкі. Амоніачний комплекс кобальту (II) рожевого кольору під впливом кисню повітря поступово переходить у амоніачний комплекс кобальту (III) [Co(NH3)5Cl]Cl2 вишневого кольору. При наявності окисників (наприклад Н2О2 ) ця реакція проходить дуже швидко.

Дослід. Візьміть п’ять пробірок, у кожну окремо внесіть по 3 краплі розчинів солей купруму (II), меркурію (II), кадмію (II), ніколу (II) і кобальту (II). Додайте по 2-3 краплі концентрованого розчину амоніаку. Перемішайте скляною паличкою і зверніть увагу на колір осадів. Потім у кожну пробірку додайте ще кілька крапель концентрованого розчину амоніаку (до повного розчинення осадів), а у пробірки, в яких містяться катіони Нg2+ і Со2+, крім амоніаку, додайте декілька кристалів солі NН4Сl. Порівняйте колір одержаних розчинів комплексних солей з кольором раніше одержаних осадів.