Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

1. Виявлення катіонів I аналітичної групи

До 3-4 крапель досліджуваного розчину прилийте 4-5 крапель розчину натрій карбонату Na2CO3. Якщо осад не випав, це свідчить, що в ньому присутні тільки катіони першої групи (К+, Nа+, NН4+). В окремих пробах виявіть катіони І аналітичної групи (див. лабораторну роботу 1).

2. Виявлення катіонів II аналітичної групи

Якщо при дії натрій карбонату на досліджуваний розчин випадає осад, то на нову порцію розчину (0,5 мл) подійте 2М розчином НСl. При утворенні осаду його відокремте центрифугуванням, промийте водою і виявіть катіони другої групи (Аg+, Нg2+, Рb2+, див. лабораторну роботу 2).

3. Виявлення катіонів III аналітичної групи

До досліджуваного розчину (3-4 краплі) прилийте 2М розчин Н24 і нагрійте. Якщо випадає осад, це свідчить про наявність катіонів третьої групи (Ва2+, Са2+, Sr2+), які виявіть характерними реакціями в окремих порціях розчину (див. лабораторну роботу 3).

4. Виявлення катіонів IV аналітичної групи

Якщо при дії розчинів НСl і Н24 осад не утворюється, до нової порції досліджуваного розчину (3-4 краплі) додайте (краплями) надлишок 4М розчину натрій гідроксиду NaОН. Утворення осаду, а потім його розчинення в надлишку натрій гідроксиду свідчить про наявність катіонів четвертої аналітичної групи (Сr3+, Аl3+, Zn2+, Sn(ІІ), Sn(ІV)), які виявіть характерними реакціями в окремих порціях розчину (див. лабораторну роботу 5).

5. Виявлення катіонів V аналітичної групи

Якщо під час дії 4М розчину натрій гідроксиду на досліджуваний розчин (див. п.4) утворюється осад, який не розчиняється в надлишку натрій гідроксиду, це свідчить про наявність катіонів п'ятої або шостої аналітичних груп. На цей осад подійте надлишком розчину амоніаку. Якщо осад не розчинився, це свідчить про наявність в досліджуваному розчині катіонів п’ятої аналітичної групи (Fе2+, Fе3+, Мg2+, Мn2+, Sb3+, Sb5+, Ві3+). Виявіть їх в окремих порціях розчину характерними реакціями (див. лабораторну роботу 6).

6. Виявлення катіонів VI аналітичної групи

До досліджуваного розчину (3-4 краплі) додайте краплями концентрований розчин амоніаку. Якщо утворюється осад, який розчиняється в надлишку концентрованого розчину амоніаку, це свідчить про наявність катіонів VI групи (Сu2+, Со2+, Ni2+, Hg2+, Сd2+), які виявіть за допомогою характерних реакцій (див. лабораторну роботу 7).

Виявлення тих чи інших катіонів у досліджуваному розчині полегшує виявлення аніонів. Користуючись таблицею розчинності, виключіть усі аніони, які з виявленими катіонами утворюють малорозчинні сполуки.

7. Виявлення аніонів і аналітичної групи

До нейтрального або слабколужного досліджуваного розчину (3-4 краплі) додайте краплями розчин ВаСl2. Утворення осаду свідчить про наявність аніонів І групи. Наявність певного аніона виявляйте в окремих порціях розчину характерною реакцією (див. лабораторну роботу 10).