Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

6. Виявлення фосфат-іонів ро43–

а) Магнезіальною сумішшю. До 4-5 крапель досліджуваного розчину прилийте такий же об’єм магнезіальної суміші, потріть скляною паличкою по стінці пробірки. Магнезіальну суміш приготуйте в окремій пробірці (див. реакції фосфат-іонів). Утворення білого кристалічного осаду амоній магній фосфату свідчить про наявність фосфат-іонів.

Якщо у досліджуваному розчині присутні йони SіО32– , то їх треба усунути, а потім виявляти йони РО43–. Для цього до 6-8 крапель досліджуваного розчину долийте 6-8 крапель барій хлориду. Осад, що випав, відокремте центрифугуванням від розчину і промийте його водою. Після цього осад розчиніть у розчині 2М НСl, нейтралізуйте розчином амоніаку до рН = 7-8, внесіть кілька кристаликів амоній хлориду і нагрійте до 40-50°С. Відфільтруйте осад силікатних кислот, а у фільтраті виявіть йони РО43–, як описано вище.

б) Молібденовою рідиною. Візьміть у пробірку 7-8 крапель розчину амоній молібдату (VI) (NН4)2МоО4 6-7 крапель 6М розчину НNO3. До цієї суміші прилийте 5-6 крапель досліджуваного розчину, нагрійте. Утворення жовтого осаду (NН4)3[Р(Мо3О10)4] свідчить про наявність йонів РО43–. Якщо в досліджуваному розчині є йони SО32–, то вони відновлюють йони МоО42– до молібденової сині Мо2О5.МоО3.2О. Для того, щоб усунути йони SО32–, треба до 1 мл досліджуваного розчину долити 0,5 мл концентрованої НNО3 і прокип’ятити, після цього провести реакцію по виявленню йонів РО43–.

7. Виявлення оксалат-іонів с2о42–

До 4-5 крапель досліджуваного розчину, підкисленого 3-4 краплями 2М розчину ацетатної кислоти, додайте 4-5 крапель розчину кальцій хлориду. Осад, що утворився, відділіть центрифугуванням. Осад промийте дистильованою водою і розчиніть у 1 М розчині сульфатної кислоти. Розчин нагрійте на водяній бані і до гарячого розчину додайте 1-2 краплі (по краплі) розведеного розчину КМnO4. Знебарвлення розчину КМnО4 вказує на наявність оксалат-іонів.

Лабораторна робота 11. Реакції та аналіз аніонів другої та третьої аналітичних груп Сl, Вr, І, SCN, S2–, NО2, NO3, СН3СОО

Характеристика аніонів другої і третьої аналітичних груп

До II аналітичної групи аніонів належать хлорид-іон Сl, бромід-іон Вr, іодид-іон I, сульфід-іон S2 та тіоціанат-іон SCN. Вони утворюють з катіонами Аg+ солі, нерозчинні у воді, а також у розведеній нітратній кислоті. Груповим реагентом на аніони II групи є розчин аргентум нітрату в нітратно-кислому середовищі. Розчин барій хлориду з аніонами II групи осадів не утворює.

До III групи аніонів належать: нітрат-іон NО3, нітрит-іон NO2, ацетат-іон СН3СОO. Характерною особливістю аніонів цієї групи є те, що вони не осаджуються барій хлоридом та аргентум нітратом і не мають групового реагенту. Йони NО3 і NО2 є окисниками, тому їх можна виявити за допомогою дифеніламіну, котрий в кислому середовищі утворює з окисниками сполуку синього кольору, яка при дальшому окисненні переходить у сполуку білого кольору.