Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

2. Дія солей амонію

Амонійні солі виділяють драглистий осад силікатних кислот повніше, ніж кислоти:

SіО32– + 2NН4+  Н2SіО3 + 2NН3.

Дослід. У пробірку з 3-4 краплями розчину натрій силікату додайте 5-6 крапель дистильованої води і вкиньте 2-3 кристалики амоній хлориду NН4Сl, нагрійте на водяній бані. Що спостерігається?

Реакції тетраборат-іонів

1. Дія розчину аргентум нітрату

Розчин аргентум нітрату з помірно концентрованих розчинів боратів на холоді осаджує білий аргентум метаборат, який розчиняється в амоніаку і нітратній кислоті . З дуже розведених розчинів або при нагріванні утворюється темно-бурий осад аргентум оксиду внаслідок посилення гідролізу:

2Ag+ + B4O72– + 3H2O  2AgBO2 + 2H3BO3

2AgBO2 + 3H2O Ag2O + 2H3BO3

Дослід. До 4-5 крапель розчину натрій тетраборату додають 3-4 краплини розчину аргентум нітрату. Осад розділяють на три частини. Першу перевіряють на відношення до розчині амоніаку, другу – до нітратної кислоти, в третю пробірку додають трохи води і нагрівають.

2. Дія розчину меркурій(іі) нітрату

При додаванні до розчину солей борної кислоти розчину солі меркурію (ІІ) випадає червоний осад суміші основних солей меркурію, добре розчинний в кислотах.

3. Реакція на забарвлення полум’я

Леткі сполуки бору (органічні ефіри борної кислоти і сама борна кислота, а також деякі галогеніди бору) забарвлюють безбарвне полум’я в характерний зелений колір.

Дослід. Декілька кристаликів бури поміщають в невеличку фарфорову чашку або тигель. Якщо аналізується розчин, то 1-2 мл його випарюють досуха в фарфоровій чашці або тиглі. Потім додають 1 мл концентрованої сульфатної кислоти, 1-2 мл метилового або етилового спирту, перемішують і підпалюють. Спостерігають колір полум’я.

Реакції тіосульфат-іонів

1. Дія мінеральних кислот

Сильні кислоти (особливо концентровані) досить легко розкладають тіосульфати з утворенням жовтуватого осаду сірки:

S2O32– + 2H+  S + H2O + SO2

2. Дія розчиів окисників

При додаванні до розчину тіосульфату забарвлених розчинів окисників (йоду, калій перманганату або хромату), останні знебарвлюються.

3. Дія розчинів аргентум нітрату і плюмбум ацетату

Аналітичний ефект і умови проведення досліду див. Лаб. роботу 2, дослід 10.

4. Дія розчину ферум (ІІІ) хлориду

При реакції катіонів Fe3+ з тіосульфат-іонами утворюється комплексна сполука темно-фіолетового кольору, яка швидко руйнується внаслідок окисно-відновної реакції, в якій Fe3+ є окисником:

Fe3+ + 2S2O32–  [Fe(S2O3)2]

2[Fe(S2O3)2]  2Fe2+ + S4O62– + 2S2O32­–

Дослід. До 5–7 краплин розчину натрій тіосульфату додають 5-7 крапель розчину солі Феруму (ІІІ), спостерігають за змінами забарвлення розчину.

Контрольна задача. Аналіз суміші аніонів першої аналітичної групи

1. Виявлення аніонів І групи

Спочатку дослідіть розчин на наявність аніонів І аналітичної групи дією групового реагенту - барій хлориду ВаСl2. Для цього до 3-5 крапель нейтрального (або слабколужного) досліджуваного розчину додайте 3-5 крапель барій хлориду. Суміш перемішайте. Утворення осаду білого кольору свідчить про наявність аніонів першої групи. Після цього проведіть характерні реакції на виявлення кожного окремого аніона І групи.

2. Виявлення сульфат іонів SО42–

У пробірку з 3-4 краплями досліджуваного розчину прилийте 6-8 крапель 2М розчину нітратної кислоти і 3-4 краплі розчину барій хлориду. Суміш перемішайте. Утворення осаду білого кольору свідчить про наявність сульфат -іонів.

3. Виявлення сульфіт іонів SО32–

До 2-5 краплин досліджуваного розчину додайте 1М розчин сульфатної кислоти до нейтральної реакції і приблизно 0,5 мл надлишку її (для кислого середовища). Потім додайте краплинами 0,1М розчин йоду (або 0,1М розчин КМnО4). Знебарвлення розчину йоду (або перманганат-іону) свідчить про наявність сульфіт-іонів SО32–.

4. Виявлення силікат - іонів SiO32–

У пробірку з 6-8 краплями досліджуваного розчину внесіть декілька кристаликів амоній хлориду і нагрійте на водяній бані (до 40-50°С). Утворення білого драглистого осаду полісилікатних кислот свідчить про наявність йонів SіО32.

5. Виявлення карбонат - іонів СО32

Якщо в досліджуваному розчині присутні йони SО32 , то їх необхідно окиснити до сульфат-іонів SО42 . Для цього до 6-8 крапель досліджуваного розчину прилийте 5-6 крапель розчину гідроген пероксиду і нагрійте на водяній бані. Після цього в пробірку додайте 6-8 крапель 2М розчину НСl, і газ СО2, що виділяється, пропустіть через баритову (або вапняну) воду. Помутніння баритової води свідчить про наявність карбонат - іонів.

Якщо в досліджуваному розчині сульфіт - іони SО32– відсутні, то першу частину досліду (з гідроген пероксидом) не проводять.