Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

Реакції аніонів другої і третьої аналітичних груп Реакції хлорид-іонів

1. Дія групового реагенту АgNо3

Аргентум нітрат утворює з аніоном Сl білий сирнистий осад, який не розчиняється у розведених кислотах, добре розчиняється у розчинах натрій тіосульфату, амоній карбонату та амоніаку, утворюючи розчинну малодисоційовану комплексну сполуку:

Сl+Аg+  АgСl,

АgСl + 2NН3.Н2O  [Аg(NH3)2]+ +Сl + 2Н2О.

АgCl + 2S2O32–  [Аg(S2O3)2]3– +Cl .

При дії на комплексний йон [Аg(NН3)2]+ концентрованої НNО3 він розкладається і знову випадає осад аргентум хлориду:

[Аg(NН3)2]+ + Сl + Н+  АgСl + 2NН4+.

Виявленню йонів Сl розчином АgNО3 заважають йони Вr. На відміну від АgСl (Кs0 =1,78.10–10), АgI практично нерозчинний у розчині амоніаку (Кs° =8,3.10–17), а АgВr (Кs° =5,3.10–13) розчиняється у розчині амоніаку і заважає виявленню хлорид-іонів розчином АgNО3. Щоб зменшити розчинність АgВr, осади АgСl, АgВr, АgI обробляють розчином амоній карбонату (NН4)2СО3, і тоді тільки осад АgСl переходить у розчин у вигляді розчинної солі [Аg(NН3)2]Сl. Після відокремлення осаду в центрифугаті виявляють йони Сl за допомогою концентрованої НNО3 (утворюється білий осад АgСl).

Дослід 1. У пробірку з 3-4 краплями розчину натрій хлориду долийте 1-2 краплі розчину аргентум нітрату. Перевірте розчинність утвореного осаду: а) в нітратній кислоті; б) у розчині амоніаку.

Дослід 2. У пробірку налийте по 2-3 краплі розчинів солей Калію: хлориду, броміду і іодиду. Суміш підкисліть розчином НNО3 і додайте 6-8 крапель розчину АgNО3. Осад, що утворився, відокремте центрифугуванням, промийте гарячою водою, а потім долийте 6-8 крапель розчину амоній карбонату (NН4)2СО3 і перемішайте, відцентрифугуйте. Розчин злийте з осаду у пробірку, додайте 2-3 краплі концентрованої NH3. Що спостерігається? Зробіть відповідні висновки.

2. Дія окисників

Сильні окисники з високим окисним потенціалом окиснюють хлорид-іони до вільного хлору. Манган (IV) оксид МnО2, плюмбум (IV) оксид РbО2, калій перманганат КМnО4 окиснюють хлорид-іони у кислому середовищі.

Аніони Вr, І заважають проведенню цієї реакції.

Дослід. До 3-4 крапель розчину натрій хлориду долийте 2-3 краплі 1М розчину сульфатної кислоти і додайте в цю ж пробірку МnО2 або РbО2.

Нагрійте. До отвору пробірки піднесіть йод-крохмальний папірець. Що спостерігається? Зробіть відповідні висновки.

Реакції бромід-іонів

1. Дія групового реагенту АgNо3.

Катіони Аргентуму утворюють з бромід-іонами жовтуватий осад аргентум броміду, який не розчиняється в нітратній кислоті, але розчиняється в розчинах амоніаку і натрій тіосульфату:

Br+Аg+  АgBr,

АgBr + 2NН3.Н2O  [Аg(NH3)2]+ +Br + 2Н2О.

АgBr + 2S2O32–  [Аg(S2O3)2]3– +Br .

Дослід. Налийте у пробірку 2-3 краплі розчину NaВr і додайте 2-3 краплі розчину АgNО3. Перевірте розчинність утвореного осаду: а) в розчині амоніаку; б) в нітратній кислоті; в) розчині натрій тіосульфату.